Kawon ( arbuz ) - część 3
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 3
Znalazłam ciekawy artykuł o uprawie arbuzów:
http://www.cbr.edu.pl/rme-archiwum/2010 ... e/7_2.html
A tutaj ciekawy artykuł o arbuzach i melonach oraz przepisy.
http://www.vismaya-maitreya.pl/naturaln ... elony.html
http://www.cbr.edu.pl/rme-archiwum/2010 ... e/7_2.html
A tutaj ciekawy artykuł o arbuzach i melonach oraz przepisy.
http://www.vismaya-maitreya.pl/naturaln ... elony.html
- piotrek7725
- 200p
- Od: 20 cze 2012, o 22:28
Co tutaj taka cisza?
Byłem dzisiaj zaopatrzyć się w nasionka nie wytrzymałem
Niestety Rosario i Janosika nie dostałem, tzn. dostałem ale w mieszance cztero-gatunkowej z tym że wszystko wymieszane :/
Jadł ktoś albo miał chociaż Amarillo f1?

Niestety Rosario i Janosika nie dostałem, tzn. dostałem ale w mieszance cztero-gatunkowej z tym że wszystko wymieszane :/
Przeczytałem proponowany powyżej artykuł. Polecają, żeby rozsadę produkować w temperaturze zbliżonej do 30C (w dzień). W mieszkaniu w kwietniu o taką trudno. Czy wobec tego, taka domowa produkcja rozsady ma sens?
Pozdrawiam
Adam
Adam
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Nie miałem do czynienia z Amarillo, ale zastanawiam się nad zakupem.piotrek7725 pisze:Co tutaj taka cisza?
Niestety Rosario i ZW nie dostałem, tzn. dostałem ale w mieszance cztero-gatunkowej z tym że wszystko wymieszane :/
Ja też już kupowałem nasionka.

Posiadam odmiany Janosik, Sugar Baby, Złoto Wolicy i Rosario.
Chciałbym jeszcze posadzić koniecznie Crimson Sweet i Bingo, ale nie udało mi się kupić nasionek.
Jeśli ktoś posiada na wymianę poszukiwane przeze mnie odmiany (interesuje mnie po 10 sztuk) proszę o kontakt na PW

-- 28 sty 2013, o 19:39 --
Nie tyle produkcja rozsady arbuza ma sens, co uprawa bez rozsady sensu nie ma.ABan pisze:Przeczytałem proponowany powyżej artykuł. Polecają, żeby rozsadę produkować w temperaturze zbliżonej do 30C (w dzień). W mieszkaniu w kwietniu o taką trudno. Czy wobec tego, taka domowa produkcja rozsady ma sens?

Pozdrawiam, Jacek
- jode22
Temperatura zbliżona do 30 st. to jest potrzebna do kiełkowania (czyli na grzejniku, ale sprawdzać termometrem, żeby nie przedobrzyć). Potem jak będziesz miał temperaturę pokojową ok. 22 st., to w zupełności wystarczy.
Ja to wszystko kiełkuje w taki sposób: biore małe pojemniczki stawiam na kaloryfer i podlewam tak aby ziemia cały czas była wilgotna. Robie tak od dwóch sezonów i jeszcze mnie ta metoda nie zawiodła 

Pozdrawiam Radek 

Wysiewasz od razu do ostatecznych pojemników? Czy na małą tackę, a później pikujesz? Czy też najpierw do małych pojemniczków, a później przesadzasz do większych?
Pozdrawiam
Adam
Adam
- bioy
Ja kładę nasiona na mokrą watę i czekam aż skiełkują, potem sadzę od razu do docelowych doniczek.
Dyniowate ogólnie nie lubią przesadzania.
Dyniowate ogólnie nie lubią przesadzania.
Pozdrawiam, Jacek
Czy temperaturę zbliżoną do 30C utrzymujesz tylko podczas podkiełkowywania, czy również przez jakiś czas po przeniesieniu ich do doniczki?
Pozdrawiam
Adam
Adam
- bioy
Nie utrzymuję wcale. Kiełkuję w pokojowej, czyli 20 - 22 stopnie, potem doniczki lądują na parapecie, a że jest to początek kwietnia to z temperaturami różnie bywa.
Najczęściej temp jest znacznie niższa niż pokojowa, a mimo to na rozsadę nie narzekałem. Nie dajmy się zwariować...
Najczęściej temp jest znacznie niższa niż pokojowa, a mimo to na rozsadę nie narzekałem. Nie dajmy się zwariować...
Pozdrawiam, Jacek
- jode22
W temperaturze 25-30 st.C wykiełkują szybciej, w 20-22 wolniej. Ale faktycznie, gdyby posiać wprost do gruntu, to tam przecież temperatura byłaby jeszcze niższa
ale w końcu by wykiełkowały. Najlepiej w cieple podkiełkować, wtedy ma się pewność, że to co jest w ziemi w kubeczku, na pewno wzejdzie
. Techniki siania są różne. Ważne, żeby uzyskać ładną, zdrową rozsadę i samemu się nie umęczyć i nie nadenerwować 

Ja zawsze kiełkuje w małych pojemnikach na kaloryferze, a potem przesadzam do większych z całą bryłą i przez dwa lata ani jedna sadzonka mi nie padła.
Pozdrawiam Radek 

- piotrek7725
- 200p
- Od: 20 cze 2012, o 22:28
A czy u Was występuje zimny parapet?
Bo wszystko mam fajnie przystosowane najpierw wysiewam w paletki do rozsady kapusty i daję na parapet koło grzejnika (ze względu na miejsce jak mi wzejdą ładne sadzonki to przesadzę z bryłką ziemi do większych paletek, tam rozsada podrośnie i w grunt
Bo wszystko mam fajnie przystosowane najpierw wysiewam w paletki do rozsady kapusty i daję na parapet koło grzejnika (ze względu na miejsce jak mi wzejdą ładne sadzonki to przesadzę z bryłką ziemi do większych paletek, tam rozsada podrośnie i w grunt

- Rewi
- 1000p
- Od: 17 lip 2012, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja to od razu sieję w kubeczki po jogurtach lub po śmietanie wzejdą to rosną, aż do momentu przesadzenia w grunt. 

Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
- monika10
- 200p
- Od: 18 sty 2013, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam,chcę zapytać ,czy arbuz zapyla się krzyżowo,bo mam 3 odmiany i nie wiem czy można koło siebie posadzić,a w przyszłości chcę nasiona dać na akcję.