Ciekawe, czy coś z niego będzie
Agapant(Agapanthus) -uprawa,zimowanie,problemy
- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Agapant(Agapanthus) -uprawa,zimowanie,problemy
Przez przypadek kupiłem dzisiaj Agapant w Lidlu .
-
GrazynaW
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pewnie!
Tylko nie dawaj mu dużej doniczki, raczej mniejszą, na pewno wypełni ja korzeniami, lubi ciasnotę.
Tylko nie dawaj mu dużej doniczki, raczej mniejszą, na pewno wypełni ja korzeniami, lubi ciasnotę.
- jokaer
- -Moderator Forum-.

- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Wiecie co, ja już nie wiem co z moim agapantem. Właściwie to stoi jak zaklęty, praktycznie zero przyrostu.
Niby korzenie w porządku, jednak nie rośnie. Jedno mnie też zastanawia. Ma b.ciemnozielone liście.
Miałam już agapanta no i widziałam też w ogrodach na żywo, ale liście były raczej zawsze bardziej jasno zielone.
Znowu mu jakąś inną ziemię dać?
Niby korzenie w porządku, jednak nie rośnie. Jedno mnie też zastanawia. Ma b.ciemnozielone liście.
Miałam już agapanta no i widziałam też w ogrodach na żywo, ale liście były raczej zawsze bardziej jasno zielone.
Znowu mu jakąś inną ziemię dać?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- Marconi_exe
- 1000p

- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
Ja na razie się nie znam na agapantach ale mam już następną roślinę i też puściła pęd kwiatowy. Obie rośliny trzymam w tunelu. Roślina pochodzi z Afryki południowej więc gorąco jej nie zaszkodzi, a może i pomoże. Wikipedia podaje, że potrzebuje gleby gliniastej z domieszką torfu i piasku, a zarazem żyznej i przepuszczalnej. U mnie rośnie w mieszance ziemi z ogrodu z substratem torfowym do warzyw. Ta z poprzedniego roku na razie nie zamierza kwitnąć, a jeszcze mocno dostała przy zimowaniu mszycami, które przywędrowały z fuksji. Teraz w tunelu dochodzi do siebie.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
-
GrazynaW

Na moim też przyrostów nie ma.
Zostawiam go jednak bez grzebania w korzeniach, zobaczymy jak będzie się zachowywał w ciągu lata.
Zostawiam go jednak bez grzebania w korzeniach, zobaczymy jak będzie się zachowywał w ciągu lata.
- kubus2015
- 200p

- Od: 26 sty 2009, o 00:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mój agapant, w ilości 3 cebulki na raczej małą doniczkę, też się zatrzymał, i wygląda licho. Niby dostał dobrą, przepuszczalną ziemię wzbogaconą kompostem i granulowanym obornikiem i pilnuję by nie był przelany (pozwalam przeschnąć, stoi w ciepłym miejscu balkonu) a stoi jak zaklęty, nie podrośnie nic. Sadzony w lutym a od kwietnia nie wiem czy cokolwiek mu przybyło.
Może potrzebuje więcej czasu by się dobrze zakorzenić, a może jednak te wszechobecne porady o tym jak to lubi mieć tłoczno w doniczce jednak nie do końca się sprawdzają?

Może potrzebuje więcej czasu by się dobrze zakorzenić, a może jednak te wszechobecne porady o tym jak to lubi mieć tłoczno w doniczce jednak nie do końca się sprawdzają?

Kuba
- drozd
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Naczytałem się głupich rad w internecie w necie o uprawie Agapantów i do tej pory miały najwyżej 5 kwiatów. W tym roku postanowiłem po swojemu uprawiać. Są to Agapanty po dzieleniu dwa lata temu.W tym roku pokazały na co ich stać.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
-
basia_styk
- 500p

- Od: 31 sie 2006, o 13:15
Faktycznie efekty, że kapelusz z głów, rzadko w Polsce widuje się agapanty z tyloma kwiatostanami. Czy mógłbyś przybliżyć swoją metodę uprawy?
B.
B.
-
Ulpen11
- 200p

- Od: 24 sty 2011, o 13:56
Potwierdzam, że gdy zbyt ciasno w donicy to agapanty nie chcą kwitnąć. Jesienią zeszłego roku podzieliłam kłącze na pół,wiosną na spód dałam trochę obornika i efekt to 4 pędy, jeszcze z pąkami. Czekałam na kwiaty chyba z 5 lat. Pokażę, gdy się rozwiną.
----26 lip 2018, o 16:51 ---
Zapomniałam pochwalić zdjęcia agapantów. Cudowne. Gdy wyrośnie tak dużo pędów kwiatowych to wtedy jest efekt. Podobny bukiet widziałam w tym tygodniu w arboretum w Wojsławicach, ale tam dbają o to profesjonaliści.
Niebieskie dużo ciekawiej się prezentują niż białe. Kiedyś zamówiłam 3 agapanty niebieskie różnych odmian. Zakwitły, ale tylko jeden na niebiesko, pozostałe na biało. Jakby się ktoś uparł to mógłby dostrzec bardzo bladoniebieski kolor.
Poniżej zdjęcie białego agapanta, o którym pisałam kilka postów wyżej. Kwitł w trakcie upałów i z tego powodu bardzo krótko.

----26 lip 2018, o 16:51 ---
Zapomniałam pochwalić zdjęcia agapantów. Cudowne. Gdy wyrośnie tak dużo pędów kwiatowych to wtedy jest efekt. Podobny bukiet widziałam w tym tygodniu w arboretum w Wojsławicach, ale tam dbają o to profesjonaliści.
Niebieskie dużo ciekawiej się prezentują niż białe. Kiedyś zamówiłam 3 agapanty niebieskie różnych odmian. Zakwitły, ale tylko jeden na niebiesko, pozostałe na biało. Jakby się ktoś uparł to mógłby dostrzec bardzo bladoniebieski kolor.
Poniżej zdjęcie białego agapanta, o którym pisałam kilka postów wyżej. Kwitł w trakcie upałów i z tego powodu bardzo krótko.

Pozdrawia Urszula.
-
GrazynaW

Przesadzony (bez podziału), bo rozerwał wiadro (plastikowe).

-
GrazynaW

Kwitnie nadal.

- kubus2015
- 200p

- Od: 26 sty 2009, o 00:27
Czołem! Moje agapanty udokumentowane w zeszłym roku niewiele ruszyły że wzrostem. Tak się bałem żeby ich nie przelać że chyba je zabiedziłem
Miałem okazję polecieć na krótko na Maderę, gdzie te rośliny rosną praktycznie wszędzie - w sklepiku na lotnisku można kupić takie nieco barbarzyńsko pocięte kłącza, jest ryzyko jak się przyjmą. Przynajmniej jest to coś o wiele ładniej rozwiniętego niż bulwy dostępne na naszym rynku - po 1,5 EUR za sztukę, więc nie jest to fortuna, uznałem że warto zaryzykować. Trzymajcie kciuki!

Miałem okazję polecieć na krótko na Maderę, gdzie te rośliny rosną praktycznie wszędzie - w sklepiku na lotnisku można kupić takie nieco barbarzyńsko pocięte kłącza, jest ryzyko jak się przyjmą. Przynajmniej jest to coś o wiele ładniej rozwiniętego niż bulwy dostępne na naszym rynku - po 1,5 EUR za sztukę, więc nie jest to fortuna, uznałem że warto zaryzykować. Trzymajcie kciuki!

Kuba
Polecacie dzielenie agapantów? Teraz na zimę? Mam dużą ( bardzo ) roślinę już kilka lat. Nigdy nie kwitła. Może podział ją pobudzi?
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lip 2006, o 20:04
rena77 agapanty to twarde rośliny ale może lepiej podzielić koniec stycznia/luty.
Zwykle tak dzielę i gdy dostaną nową ziemię a potem nawóz to rwą się do życia.
Zwykle tak dzielę i gdy dostaną nową ziemię a potem nawóz to rwą się do życia.