Na razie mam 4 ,dwa to te najbardziej pospolite żółte, pomarańczowe,natomiast pozostałe dwa kupiłam w zeszłym roku wydaje mi się ,że należą do tych szlachetniejszych, nie wiem może się mylę.
W tym roku planuję moją kolekcję liliowców powiększyć, już ku temu poczyniłam pewne kroki, myślę,że się uda.
Dorotko masz śliczną działeczkę a na niej przepiękne okazy.
Widzę, że już zrobiłaś porządne zakupy .....to będzie na wiosnę u Ciebie jeszcze piekniej? Nie, ja nie wytrzymam...koniecznie muszę Cię odwiedzić. Już jestem zapisana w kolejce na podglądajki.
Pozdrawiam cieplutko.
Piękny hemerocalis Dorotko. Moje liliowce jakieś gryzonie pozarły. Zostawiły tylko ten żółty, kwitnie tak samo jak Twój tylko słabo rośnie i na wiosne pójdzie do pełnego słońca, pogardziły też pomarańczowymi liliowcami. Ter kolekcjonerskie są znacznie trudniejsze w uprawie. A jak tam Twoje dzielżany?
Elżbietko dziękuję za miłe słowa, zapraszam ponownie, oczywiście nie tylko wirtualnie. Wiosną okaże się jak wyrosną, czekam też na tulipanki, gdyż jesienią sadziłam jakieś nowe odmiany. LedoAle będę teraz martwiła się o liliowce, myślę,że żaden gryzoń do mnie się nie wprowadzi. Dzielżany na razie odpoczywają, cierpliwie czekają na Ciebie. Zosiu moje zamówione liliowce też mogą zakwitnąć dopiero za dwa lata, na razie myślę intensywnie jak i gdzie je posadzić. Nie wiem ,czy zgrupować je na jednej rabacie, czy podosadzać między innymi już rosnącymi bylinami.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Madziu recepturę sprawdziłam, trochę się różnią,szczególnie ilością wody. Twój przepis wydaje mi się smakowo lepszy.
Reniu spróbuj też ten przepis Madzi.
Dorotko,to napisz ten przepis,porównamy.Bo ja nie mam wglądu do twojego.Zalewa smakowo jest bardzo pyszna,intensywna.Naprawdę polecam,bo my się wszyscy zajadamy.Z tą samą zalewą robię sałatkę.
3 kg ogórków(obrać pokroić w plasterki)
1/2kg marchwi(zszatkowana na grubym tarle)
1/2kg cebuli(półksiężyce)
1/2kg papryki czerwonej(w kostkę)
Zwiększam tylko ilość zalewy,a reszta tak jak w przepisie na ogórki w musztardzie.Pozdrawiam.Magda