Identyfikacja - prośba o rozpoznanie - co to za powojnik ?
Re: Identyfikacja powojnika..
Faktycznie, nie pomyślałam o tym. Dr. Ruppela mam, ale jeszcze nie kwitnie, może jednak uda mi się porównać oba egzemplarze. Serdecznie dziękuje za sugestię 

- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam posadzone trzy lub cztery powojniki. trzy z nich są Biedronkowe: Jackmanii, Ville de Lyon, Hagley Hybrid, jeden kupiony na rynku, bez kwiatka, więc nie wiem, jak może wyglądać.
W zeszłym roku dwa zakwitły...Jakie to?
Wydaje mi się, że może to być Biedronkowy Jackmanii (ten fioletowy), a ten drugi? To chyba ten "rynkowy"zakup...

W zeszłym roku dwa zakwitły...Jakie to?
Wydaje mi się, że może to być Biedronkowy Jackmanii (ten fioletowy), a ten drugi? To chyba ten "rynkowy"zakup...

Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Ten drugi to jakiś włoski, być może Madame Julia Correvon.
- Yvona
WOW
Podziwiam m.in. Twoją wiedzę...ja próbuję ogarnąć temat, ale póki co podział na włoskie, itp. nie bardzo mi wychodzi
Wielkie dzięki za naprowadzenie
Rzeczywiście może to być to
Będę musiała mu przywiesić etykietkę, bo zapomnę nazwę

Podziwiam m.in. Twoją wiedzę...ja próbuję ogarnąć temat, ale póki co podział na włoskie, itp. nie bardzo mi wychodzi

Wielkie dzięki za naprowadzenie

Będę musiała mu przywiesić etykietkę, bo zapomnę nazwę

Ten czerwony to mógł być biedronkowy "ville..." - w zeszłym roku też go kupiłam, a zakwitł zupełnie jak Twój. Sporo innych osób też pisało, że im się odmiany z Biedronki nie zgadzają i większości wyrastał właśnie "madame..."
- edi13
- 1000p
- Od: 14 maja 2007, o 13:21
Źle się wyraziłam - chodzi mi o to, że w zeszłorocznej dostawie było dużo zamienionych odmian. I właśnie zamiast Ville wyrastało to samo co Yvony, więc w przypadku jej powojników może być podobnie. Swoją drogą dobrze wiedzieć, że komuś trafił się właściwie podpisany 

- Yvona
W tychże Biedronkowych był jeszcze Hagley Hybrid...Miał go ktoś?
Przepraszam , że kolejny raz w tej samej sprawie - przypomnę chodziło o powojnika z zawieszką Xerxes i zasugerowano mi , że może to być Doctor Ruppel. Co prawda nie zakwitl mi Ruppel do celów porównawczych, niemniej poslużyłam się plakietką Doctora Ruppela. Jak wynika i z plakietki i z opisu, nie moze to byc on, ponieważ działki są zdecydowanie fioletowe

Czy wg Was mogloby byc to np. AKAISHI lub FIREWORKS ? Dobrze byłoby mieć imiennie nazwany clematis a prawdziwego fioletowego Xerxesa dokupiłam

Czy wg Was mogloby byc to np. AKAISHI lub FIREWORKS ? Dobrze byłoby mieć imiennie nazwany clematis a prawdziwego fioletowego Xerxesa dokupiłam

-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Może to być albo Dr Ruppel, albo Fireworks.Poczekaj, zobaczysz jak zmienia się barwa płatków powojnika, a na zdjęcia z oznaczników tez trzeba wziąć poprawkę.elanutka pisze:Czy wg Was mogloby byc to np. AKAISHI lub FIREWORKS ?
To bylo ostatnie zdjęcie, ponieważ powojnik przekwitł. W końcowej fazie miał zdecydowanie fioletowa barwę z różowym pasem, czyli chyba Fireworks.
Dziękuję , że zechciałeś mi pomoc w identyfikacji !
Dziękuję , że zechciałeś mi pomoc w identyfikacji !
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
- lesioc
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pierwszy to mi wygląda na clematis florida - powojnik kwiecisty
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Sprzedawca sprawdził w katalogu i mówi, że ten drugi to clematis "boulevard fleuri", czyli długo kwitnący, typowy do uprawy donicowej. Tak? Może i biały jest z tej rodziny?
Szukając, porównując zdjęcia w necie też trafiłam między innymi na kwiecistego, co mnie ciut zmartwiło, ze względu na zimowanie. Miałam go dołować w donicy.
Szukając, porównując zdjęcia w necie też trafiłam między innymi na kwiecistego, co mnie ciut zmartwiło, ze względu na zimowanie. Miałam go dołować w donicy.