Ziemniaki- wszystko o uprawie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
kacper624
50p
50p
Od: 28 cze 2012, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ziemniaczki , ziemniaki

Post »

Te są z gorszego sadzeniaka każda cholera sie ich czepia riktorioza , alternatioza i zz . są o połowe mniejsze od tych drugich , nawet nie kwitły . Reszta jak na razie ok ale leży , bardzo im to zaszkodzi ?
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kacper624, rizoktonioza to choroba kiełków /przed sadzeniem wyrastający kiełek czernieje i gnije na bulwie, ziemniaki słabo wschodzą, często mają czarną nóżkę/ później wiesz jak jest. Alternarioza bywa też czasem /regionalnie/ nazywana suchą zarazą jako że atakuje w dni słoneczne i suche i fytoftoroza czyli zz atakuje w dni wilgotne, deszczowe. Wszystkie te choroby powodują gnicie bulw podczas przechowywania. Ponad to są przenoszone tak w zakażonych bulwach jak i zakażają glebę, a to zmusza do przerywania upraw rośli z tej rodziny na kilka lat. Czy taka informacja Ci wystarczy?

Francik.
Francik
kacper624
50p
50p

Post »

Dzięki za info ale co to rizoktonioza to wiem , alternatioza i zaraza również . Warunki do rozwoju tych ostatnich były ostatnio wspaniałe , duża wilgotność itd.
Mi chodziło o to czy to że te krzaki leżą zaszkodzą im w rozwoju
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kacper624, nie tylko nie zaszkodzą - takie warunki są dla nich niemal idealne. Utrzymują się stałe, wilgotne i jednocześnie dobrze oświetlone warunki do rozwoju alternariozy, liście pod spodem są pożywką dla zz.

Francik.
Francik
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pozwolę sobie wstawić zdjęcie moich ziemniaków
Obrazek
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
felcia24
200p
200p
Od: 6 lut 2011, o 22:20

Post »

Bardzo ładne te ziemniaczki
A co to za odmiana? jeśli można wiedzieć
Pozdrawiam
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11

Post »

To odmiana Red Fantasy, bardzo smaczne.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
kacper624
50p
50p

Post »

Mam pytanie do kogoś kto mógłby mi poradzić coś sensownego :)
Ziemniaki są dość mocno zaatakowane zarazą pomimo 3 oprysków fugicydem . Teraz pasowało by opryskać po raz 4 i prawdopodobnie ostatni . Robić to czy nie ? Bo ziemniaki są nie za wielkie i jak teraz zezre je zaraza to przestaną rosnąć .
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Nie pryskać. W moim rejonie u wszystkich już jest zaraza, zresztą ziemniaki już żółkną, powoli kończy się wegetacja.
Awatar użytkownika
piotrek7725
200p
200p
Od: 20 cze 2012, o 22:28

Post »

Nigdy nie stosujcie na choroby grzybowe 3 razy pod rząd tego samego środka, jeśli chcesz je podratować to opryskaj je teraz np. miedzianem tylko opryski na choroby grzybowe wykonuje się wieczorem wtedy oprysk nie wyparuje i będzie się wchłaniać w roślinę jednocześnie niszcząc grzyba, pamiętajcie tez że nie pryskamy przed deszczem bo nam po prostu oprysk opłuknie co innego kiedy pryskamy np. na chwasty wtedy deszcz jest wręcz potrzebny, lub gdy pryskamy na stonkę wtedy pryskamy w dzień kiedy ona żeruje.
kacper624
50p
50p

Post »

Skoro wegetacja kończy się w III dekadzie lipca to dlaczego kopie się dopiero we wrzesniu?

EDIT:
Ta nakupie 4 rozne srodki na 4 lata a termin ich ważności minie po 2 latach .Za pozno mi napisaliście ziemniaki opryskałem dziś o 20 . Mając małą powierzchnię cięzko zmieniać srodki . Miedzian odpada to kontaktowy zmywa go każdy większy deszcz którego ostatnio nie brakuje . Był 4 raz infinito układowo-systemiczny jak dobrze pamiętam . Zostało mi go jeszcze na przyszły rok bo w tym nie bd już pryskał
Awatar użytkownika
piotrek7725
200p
200p

Post »

Ziemniaki kopie się zaczynając już w czerwcu spod osłon a nawet w końcówce maja i właściwie wykopki są aż do pierwszych przymrozków w zależności od odmiany czy tez tego że wszystkich po prostu szybciej nie zdąży się wykopać. Jeśli ziemniaki kopie się jesienią daje się je wtedy na przechowanie gdzie leżą czasem aż do kwietnia/maja po prostu lepiej przechowują się w ziemi na polu gdzie rosły niż w przechowalni. Ziemniak kopany teraz lub wcześniej jest sprzedawany na bieżąco a ten kopany jesienią jest przechowywany i sprzedawany przez zimę i wiosnę.
Dodam jeszcze że jeśli w tym roku rozrobisz środek to za rok już raczej straci wszystkie właściwości.
A jeszcze co do odmian to proponuję abyś zainwestował w 3-4 odmiany wczesne średnie i późne. Ja u siebie mam 5 odmian, jednak smakowo od kilku lat jemy tylko vinetę, ale dobry jest też denar i tajfun, z tych 3 odmian zrobisz dla siebie idealne menu denar wczesny vineta średnia a tajfun późny (te 2 ostatnie odmiany najlepsze na przechowanie)
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

kacper624 pisze:Skoro wegetacja kończy się w III dekadzie lipca to dlaczego kopie się dopiero we wrzesniu?
U nas ziemniaki na przechowanie kopie się zawsze około 20 sierpnia ze względu na uschnięte łęty ziemniaków a wtedy szybko pojawiają się chwasty i zachwaszczają uprawę. Więc żeby uniknąć dodatkowej roboty z odchwaszczaniem wtedy się je wykopuje.
Miedzian na pewno nie pomoże w tej chwili na obecną już infekcję.
U nas pryska się 2x na zarazę, maksymalnie 3x. Najlepiej za każdym razem inny środek, są w małych opakowaniach.
kacper624
50p
50p

Post »

Byłem we wszystkich ogrodniczych w moim miescie (3 ) nie znalazłem środków które mnie interesują w małych opakowaniach . Kontaktowych nie chcę bo po 1 jak zaraza wejdzie to zbytnio nie działają po 2 większy deszcz je zmywa . Przez allegro nie będę kupował nie wiadomo ile bo milionerem nie jestem a przesyłki kosztują
Awatar użytkownika
piotrek7725
200p
200p

Post »

Niekoniecznie proszek 10-15 gramowy wysłany listem ekonomicznym idzie fakt wolno ale nie jest drogi groszowe sprawy. Ja też pryskam swoje 3 razy i środek może być każdy inny ale może mieć bardzo podobne wręcz identyczne składniki i wtedy tak czy siak będzie to samo działanie gdybyśmy pryskali 3 razy tym samym środkiem. Nie wystarczy zmieniać środków trza patrzeć na ich skład, najczęściej w ulotkach dołączonych do środka chem. masz napisane że najlepiej stosować go naprzemiennie z...
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”