Ogródek Przemka cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W takim razie może być to wierzba żyłkowana albo jakiś inny karzełek wierzby bo kiedyś coś takiego ze szkółki Zygmunta przywoziłem. Tylko. że one nie mają rozetek liści!? :shock:
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No to w takim razie ląduje do większej donicy i pod obserwację :wink: , jak kiedyś do mnie wpadniesz, to pewnie rozpoznasz :D
Warzywka już posiane? U mnie jeszcze nie :cry: kompletnie nic :oops:
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też jeszcze nic nie siałem tylko rozsady. Mam problem bo dostałem eksmisję z tunelu teścia- 15 kwietnia będzie sadził pomidory do tunelu (kwitną a niektóre mają już owocki) a mój tunel nawet jeszcze fundamenty nie postawione. Z nasion marchwi nici ale mogę Ci podarować nasiona skorzonery bo dziwnym trafem mam ze 3 opakowania.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak masz problem z tunelem to dawaj na przechowanie do mnie..liczę na to, że upilnuję ewentualnych przymrozków, bo pomidory już wywaliłam do tunelu. Dam Ci do dyspozycji mały i sobie poprzykrywasz jak tam zadecydujesz, albo kawałek dużego, a ja w razie czego znicze będę jeszcze palić..już się w nie zaopatrzyłam.
Na skorzonerę nie przewidziałam miejsca, więc z niej w tym roku zrezygnuję. Postanowiłam w tym roku nie sadzić ogórków w tunelu, tylko w gruncie, i dodatkowo umaniłam sobie fasolę jaśka. Jeszcze nie przesadziłam żywotników z warzywniaka :oops: i nie mam na nie pomysłu :roll:

P.S. Luknij proszę czy to grzyb
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 153#798153
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Śliczne dzięki za tunel ale transport byłby kłopotliwy. Teściu jak już posadzi pomidory to doniczki z moimi roślinkami znowu będą mogły sobie rosnąć. Ponieważ w tym roku po raz pierwszy mamy prąd na działce to w razie przymrozków wstawi się farelkę. Mam też sporo nasion ogórków i mogę się podzielić. U pani Basi kiełkują coraz to nowe siewki a na ścieżkach kwitną cebulice, puszkinie i inne kwiatki. Czeka też oregano w doniczkach o którym to zapomnieliśmy no i jeszcze trochę lubczyku.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W razie czego tunel stoi wolny tak, jak widziałeś i w razie jakichś komplikacji wal jak w dym.
A do siewek już mi się mordka śmieje...pozostaje mi tylko czekać na cynk od Ciebie :wink: z terminem.
W ogórasy się zaopatrzyłam na spółkę z Agą /Saagą..A jakie masz odmiany?Natomiast jeśli nadal dysponujesz nadwyżkami rozsady cebuli i selerów i porów to jestem absolutnie na tak!
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemku co tej borówce jest??

Obrazek
Obrazek

Pomóż Agnieszce
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=812
saaga
500p
500p
Od: 8 sie 2008, o 21:24

Post »

Judyto - przepraszam że zaśmiecam Przemkowy wątek - selerów ja też mam w nadmiarze - odmiana Gol. Po wysadzaniu pewnie okaże się, że i cebuli cukrowej Exhibition mi zostanie.
Pozdrówka - Aga
Mój ogród
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj Aguś/Saaguś to świetnie!!
To ja przyokazji zaśmiecania Przemkowątku zapytam, jak przebiega reanimacja Twych pomidorów??
saaga
500p
500p
Od: 8 sie 2008, o 21:24

Post »

Niestety, wczoraj połowa pomidorów wylądowała na śmietniku. Reszty na razie mi szkoda i łudzę się, że odbiją. Dostałam później jeszcze od Przemka kilka malinowych i bawole serce i te trzymają się dobrze.
Pozdrówka - Aga
Mój ogród
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Judyto jeśli chodzi o borówkę amerykańską to raczej nie jest to zgorzel pędów tylko szara pleśń. Sprawcą jest grzyb ale bardzo prawdopodobne, że do porażenia przyczyniło się złe podłoże (za mało kwaśne).
Na selery też możesz liczyć (Edward i Albin) na pory i cebulę raczej nie ma szans.
Ogórki gruntowe Octopus F1 (firmy S&G).
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czym to pryskać?...poszedł wczoraj miedzian...ale choroba idzie w zastraszającym tempie jak pisze Aguskac :roll:
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miedzian to raczej nieporozumienie. W programie ochrony roślin nie uwzględniono borówki amerykańskiej ale można przyjąć, że skuteczne będą środki zalecane przy zwalczaniu zamierania pędów i szarej pleśni na malinie. Mythos 300SC, Rovral Flo 255SC, Sadoplon 75WP lub Switch 62,5WG i może Teldor 500SC. W dziale byliny wkleiłem parę zdjęć ze szkółki.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:shock: No to teraz można po tym miedzianie zastosować któryś z tych środków?
A czym prysnąć piwonie i róże od szarej pleśni profilaktycznie? W ubiegłym roku zaczęły mi zamierać pąki piwonii :cry: w tym roku wolałabym się/je ustrzec..kiedy się "obudziłam", było już po ptokach :cry:
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Środek trzeba zastosować! Warto też zakwasić podłoże np. siarką granulowaną (dość tanio to wychodzi).
Co do róż to postanowiłem sobie, że nic nie będę doradzał a co do piwonii to z tańszych środków Sadoplon 75WP lub Kaptan Zaw. 50WP. Mogą też być Rovral Flo 255SC, Sumilex 500SC, Teldor 500SC lub Euparen Multi 50WG.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”