Hosta, funkia - IDENTYFIKACJA - cz.2
- zielono mi
- 500p

- Od: 26 maja 2008, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
dawidbanan
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co to za odmiany?
Co to za odmiany Host
Mam je w swoim ogrodzie...
1.

2.

Połączyłem wątek z tematem identyfikacja - nie ma sensu tworzyć nowych wątków - paco
Mam je w swoim ogrodzie...
1.

2.

Połączyłem wątek z tematem identyfikacja - nie ma sensu tworzyć nowych wątków - paco
- paco
- Przyjaciel Forum

- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A pierwszą pozostawiłbym na tym etapie jako NN - szukanie podobieństw do jakiejś odmiany chyba nie ma sensu. Może to jakaś siewka i nigdy się jej nie dopasuje do nazwy odmianowej.
Może pokaże inne oblicze jak będzie dorosła???
Może pokaże inne oblicze jak będzie dorosła???
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
To i ja poproszę o rozpoznanie

Dla uchwycenia wielkości dodałam butelkę 1,5l. Ta rośnie w doniczce, ale mam drugą taką samą w gruncie i wielkością liści się nie różnią. Niestety pominęłam kwiaty, a o tej porze moim aparatem już nie uchwycę koloru, ale jest ciemny lilla. Może jeszcze dodam,że jest u mnie 3 rok.

Dla uchwycenia wielkości dodałam butelkę 1,5l. Ta rośnie w doniczce, ale mam drugą taką samą w gruncie i wielkością liści się nie różnią. Niestety pominęłam kwiaty, a o tej porze moim aparatem już nie uchwycę koloru, ale jest ciemny lilla. Może jeszcze dodam,że jest u mnie 3 rok.
- paco
- Przyjaciel Forum

- Kontakt:
Waham się między Gold Standard a Janet. 
Ale ze względu na dłuższe łodyżki liściowe i węższe liście postawiłbym na tą drugą.
Porównaj ze zdjęciami na tej stronie:
http://encyklopediahost.info/hosta_janet.html
Ale ze względu na dłuższe łodyżki liściowe i węższe liście postawiłbym na tą drugą.
Porównaj ze zdjęciami na tej stronie:
http://encyklopediahost.info/hosta_janet.html
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- paco
- Przyjaciel Forum

- Kontakt:
Nie posiadam Janet Day, ale z opisów wynika, że hosta ta ma centrum liścia podobne do janet i na tym kończy się ich podobieństwo. J.D ma ciemno zielony o nieregularnej szerokości margines - na każdym liściu wygląda on inaczej a na niektórych liściach może zajmować nawet do 50% powietrzni.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- judyta
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 lut 2008, o 14:08
Mam prośbę o rozpoznanie, a raczej porównanie tych dwóch host.
Jak dla mnie laika są one identyczne
a nabyte były jako:
Gold Standard ???

Janet ???

Czy są nimi, czy jest to zupełnie coś innego?
Jak dla mnie laika są one identyczne
Gold Standard ???

Janet ???

Czy są nimi, czy jest to zupełnie coś innego?
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
- paco
- Przyjaciel Forum

- Kontakt:
Faktycznie rozróżnienie tych odmian w zależności od ich wieku i warunków w jakich rosną jest bardzo trudne.
Zasadnicza różnica między tymi odmianami to ich wielkość:
Gold Standard - roślina 60/90 cm a liść 18/13 cm (największe liście u mnie osiągają wymiary nawet 23/17 cm.
Janet - roślina 36/60 cm a liść 15/10 cm.
Po lewej H. Gold Standard (kolory są różne ze względu na stanowisko - Janet jest na stanowisku o dużym nasłonecznieniu)

Zasadnicza różnica między tymi odmianami to ich wielkość:
Gold Standard - roślina 60/90 cm a liść 18/13 cm (największe liście u mnie osiągają wymiary nawet 23/17 cm.
Janet - roślina 36/60 cm a liść 15/10 cm.
Po lewej H. Gold Standard (kolory są różne ze względu na stanowisko - Janet jest na stanowisku o dużym nasłonecznieniu)

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- judyta
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 lut 2008, o 14:08
Andrzeju, dzięki za tak szybką odpowiedź
Uzupełnię kilka -może pomocnych informacji.
Obie rosną niedaleko siebie- w odległości 3 metrów, stanowisko półcieniste. Są w tym samym wieku-obie sadzone wiosną 2008r.
Mają takie same wielkości liści !! Taką samą wysokość. Jedyna różnica- kępa Gold ma ich o kilka więcej i już kwitnie a Janet nie kwitnie.
Uzupełnię kilka -może pomocnych informacji.
Obie rosną niedaleko siebie- w odległości 3 metrów, stanowisko półcieniste. Są w tym samym wieku-obie sadzone wiosną 2008r.
Mają takie same wielkości liści !! Taką samą wysokość. Jedyna różnica- kępa Gold ma ich o kilka więcej i już kwitnie a Janet nie kwitnie.
serdecznie pozdrawiam, judyta.
- paco
- Przyjaciel Forum

- Kontakt:
Moje hosty Gold Standard i Janet rosły również obok siebie do tego sezonu i różnica w ich wielkości była ale nie tak znaczna. W tym roku przesadziłem Gold Standard na nowe stanowisko i..... jej wielkość wręcz mnie zaszokowała. Jest duża i przepiękna, a Janet pozostała w swojej dotychczasowej wielkości.
Ten rok jest wyjątkowy - wiele host pokazało się z na prawdę tej ich najlepszej strony, a poza tym wiele host u mnie osiągnęło wreszcie wiek, w którym powinny się tak prezentować.
Czyż ten widok nie jest wspaniały:
Hosta Gold Standard.

Ten rok jest wyjątkowy - wiele host pokazało się z na prawdę tej ich najlepszej strony, a poza tym wiele host u mnie osiągnęło wreszcie wiek, w którym powinny się tak prezentować.
Czyż ten widok nie jest wspaniały:
Hosta Gold Standard.

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,