Zieloni przyjaciele Kati
- kati-1976
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Do roślinek i ja Monisiu mam słabątreissi pisze:No nie bardzokati-1976 pisze:I co? Pewnie nie bardzo to wychodzi![]()
![]()
Ale ja mam słabą wolę...
Bo już zapadłam na kilka chorób
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
- kati-1976

Kasiu, a czy litopsy kiedykolwiek się podlewa, czy tylko zimą nie????
- kati-1976

Po czym zauważyć, że zrzucają skórkę i w jakich ilościach się je podlewa te trzy razy wsezonie????
Przepraszam, że tak się dopytuję, ale to mój pierwszy raz z litopsami
- effa

- Od: 16 wrz 2007, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Uda udakati-1976 pisze:mUSZĘ ZADBAĆ BY WYROSŁY PIĘKNE I ZDROWE.Mam nadzieję że mi się to uda.
treissi pisze:Kasiu ja sobie już dawno powiedziałam stop
Lithopsy podlewa się w okresie wzrostu tak co 3 tygodnie i tak, aby podłoże było wilgotne ale nie mokre. Jesienią po przekwitnięciu należy zaprzestać podlewania. Nawet kropli wody bo to może im tylko zaszkodzić. W lutym lub marcu lithopsy zaczną zasychać delikatnie co jest to ich naturalnym "procesem" a na wiosnę zaczynają wypuszczą nową parę kamyczków i dopiero wtedy należy ponownie zacząć je podlewać. Ja co prawda jeszcze nie widziałam tego zjawiska zasychania starych liści i pojawiania się młodych, wiem to tylko z literatury. Oczytałam się przed kupnem mojego kamyka, żeby co nie co wiedzieć na temat jego hodowli.kati-1976 pisze:Po czym zauważyć, że zrzucają skórkę i w jakich ilościach się je podlewa te trzy razy wsezonie????
To też jest mój pierwszy raz z lithopsami, ale nie wydają mi się one takie straszne. Byle tylko nie chcieć im za dobrze zrobić
- katrina26
- 1000p

- Od: 14 sie 2008, o 12:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewo no to teraz sprzeczne info podałyśmy
Ja przebrnęłam przez długaśny chyba 70 stronicowy wątek o lithopsach na kaktusiarskim forum, ściągnęłam nawet sobie książeczkę jakiegoś eksperta od nich, i tam pisało o nie podlewaniu jak nowe "liście się "wykluwają" A jak bym moje podlewała tak często, to by mi zgniły
Muszę jeszcze raz spprawdzić to podlewanie jak nowa para wychodzi.
Ewo oczywiście jak marszczą się latem ;) zimą ani kropli
Ewo oczywiście jak marszczą się latem ;) zimą ani kropli