Moje skarby

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p
Od: 9 lut 2008, o 17:24

Post »

U mnie będzie kolorowo za ok 3 miesiące bo wszystkie puszczają nowe pędy kwiatowe, zarówno z oczek jak i u pędów :D już nie mówiąc o Paphipediulum, codziennie zaglądam do niego i mam dziwne wrażenie że będzie miał 2 pąki czy to możliwe u tego rodzaju sabotków?
Tak wyglądało jego pierwsze kwitnienie:
Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ja nie wiedziałam, że storczyki mogą kwitnąć non stop. ja storczykami zajmuję się już 4 lata i nigdy nie było tak, by jakiś kwitł dłużej niż pół roku. zwykle storczyki kupowałam z kwiatami, niektóre powtarzały kwitnienie u mnie. 2/3 Phalaenopsisów kupiłam dopiero w tym roku, więc niektóre jeszcze nie skończyły kwitnień, ale kilka chyba będzie powtarzać.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Ależ on śliczny! A co do 2 pąków - a czemu nie? Różne cuda się zdarzają :-)
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Wando bardzo sie cieszę, że Twoje storczyki zaczynają budzić się do kwitnienia, powiedź czy moczyłaś drożdże przez tydzień jak Bogumiła?
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak. Wzięłam bańkę 5 litrową po wodzie mineralnej i do przegotowanej i ostudzonej wody dodałam rozpuszczone tak ok. 0.5 cm z kostki drożdży. Mikstura stała na balkonie, bo faktycznie nie pachnie zbyt przyjemnie. Teraz będę musiała to trzymać w mieszkaniu, bo na zewnątrz chyba już zbyt chłodno. Może to zbieg okoliczności, ale po moczeniu w tej miksturze widzę, że storczyki ruszyły. Dziś zauważyłam, że już drugi sabotek puszcza nowe liście z rozetek. Zapewne pomogły mu i skorupki od jajek i teraz to moczenie w miksturze. Od jesieni ubiegłego roku nie wypuściły żadnego listka, a teraz ruszyły się oba, a jednemu rośnie dzidziuś.
Phalaenopsisy dwa ruszyły z pędami. Jeden wypuszcza nawet 2 pędy. Na dwóch innych widzę zgrubienia, więc albo będą to pędy, albo nowe korzonki, co też wskazuje, że roślinki mają się dobrze.
x-k-a
200p
200p
Od: 11 wrz 2008, o 16:07

Post »

no to ;:138
teraz czekam tylko na zdjęcia żeby zaspokoić swoją ciekawość :)
ja chyba też przygotuję swoim storczykom 'miksturę drożdżową' ;:228
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Wandziu super, ja też przygotuję miksturę, skorupki już dałam, efektów jeszcze nie widzę, a jeden sabotek chyba zaczyna chorować musze zrobić zdjęcie tomoże coś doradzicie .Obiecałam Ci daćznać kiedy będzie przekwitać miniaturka i to własnie nastepuje, kwitła miesiac (trochę małao)

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
marta c
200p
200p
Od: 7 cze 2008, o 01:37

Post »

Ja rowniez podlewalam mikstura Bogusi i wydaje mi sie ze zaczelo to sluzyc storczykom,nowych listkow i korzonkow pokazalo sie sporo i kilka pedow ale najbardziej mnie ciesza sabotki,obydwa wypuszczaja dzidziusie :lol:
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Renatko, to faktycznie krótko.
A co do mikstury - to zobaczymy, jedno moczonko, to mało, zobaczymy, co będzie po następnych.
dorcia
1000p
1000p
Od: 19 lut 2008, o 19:20

Post »

Wandziu, a jak długo ta mikstura ma stać zanim zacznie się podlewać storczyki (tzn. od momentu dodania drożdży do wody)?
Awatar użytkownika
marta c
200p
200p
Od: 7 cze 2008, o 01:37

Post »

Ja miksture odstawilam na tydzien i dopiero wtedy moczylam oczywiscie po jej rozcieczeniu
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja miksturka stała chyba coś ok. 10 dni.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja jeszcze nigdy nie podlewałam storczyków czymś innym niż wodą. bałabym się ryzykować utraty storczyków i dlatego nie stosuję żadnych niesprawdzonych sposobów, tylko te, które już wypróbowałam i wiem, że są dobre. nie lubię zmian i myślę, ze storczyki też nie. ale może też dam Paphiopedilum skorupki od jajek. i tak padnie prędzej czy później, ale jakby udało się odratować, to by fajnie było, bo to było ładne, wielkokwiatowe Paphiopedilum
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Storczykowa pisze:. i tak padnie prędzej czy później, ale jakby udało się odratować, to by fajnie było, bo to było ładne, wielkokwiatowe Paphiopedilum
Storczykowa - nie wierzę !!!! W tym zdaniu przemawia przez Ciebie optymizm ;:109 ( pierwszą częśc zdania zostawię bez komentarza ) ;:113
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

orion pisze:
Storczykowa pisze:. i tak padnie prędzej czy później, ale jakby udało się odratować, to by fajnie było, bo to było ładne, wielkokwiatowe Paphiopedilum
Storczykowa - nie wierzę !!!! W tym zdaniu przemawia przez Ciebie optymizm ;:109 ( pierwszą częśc zdania zostawię bez komentarza ) ;:113
ale ja wątpię, by przeżyło. wygląda już bardzo marnie. zostały tylko 2 rozetki, a było ich całkiem sporo. nie mam pojęcia o ich uprawie i żadne nie powtórzyło u mnie kwitnienia. Lubię bardzo dużo storczyków, ale w moich warunkach mogę uprawiać Phalaenopsisy i Vandy - bo tym moje warunki i metody uprawy odpowiadają. vandy uprawiam jak Phalaenopsis tylko w inny sposób nawadniam, ale moje V. są na oknie obok niektórych moich Phalaenopsis.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”