Wszystko o pomidorach cz. 17
Wysiew pomidorów w maju
Cześć,
chciałabym dopytać o wysiew pomidorów w maju. Czy jeżeli tydzień temu wysiałam pomidorki koktajlowe do gruntu (z nasion) w szklarni to zrobiłam duży błąd? Czy coś może z tego być? Czy od razu sobie darować i kupić sadzonki?
chciałabym dopytać o wysiew pomidorów w maju. Czy jeżeli tydzień temu wysiałam pomidorki koktajlowe do gruntu (z nasion) w szklarni to zrobiłam duży błąd? Czy coś może z tego być? Czy od razu sobie darować i kupić sadzonki?
-
- 100p
- Od: 10 maja 2011, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wysiew pomidorów w maju
W tej chwili późno już na wysiew pomidorów.Najlepiej wysiewac je w marcu. Teraz siane, owoce miałyby dopiero jesienią. Jeśli chcesz jeść pomidory latem, proponuję zakup sadzonek
Re: Wszystko o pomidorach cz. 17
Dla mnie to wygląda jak niedobory magnezu ale poczekaj jeszcze aż ktoś to potwierdzi.
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 8#p4031588
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 8#p4031588
Jeżeli spotka nas wilgotne lato / lub lekka , kwaśna gleba/musimy się liczyć z objawami niedoboru magnezu na pomidorach.
Zmiany są charakterystyczne, a co najważniejsze nie cofają się.
Z czasem plamy na liściach mogą ulec nekrozie co może być początkiem infekcji szarej pleśni.
Sprawa jest więc niebagatelna.
Winny krzew to jest to co mnie kręci
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 maja 2021, o 18:00
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
wierch, brak fosforu spowodowany chłodem.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- calka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2012, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Karolina 2667
Jeżeli masz miejsce, sadź. Owoce będą później ale będą.
Jeżeli masz miejsce, sadź. Owoce będą później ale będą.
Ewa
Karolina 2667
Najlepiej te co mają zostać w gruncie to niech by rosły tam gdzie są , bez przesadzania. Przynajmniej nie odchorują przesadzenia i będą szybciej owocowały. Na pewno zdążą urosnąć i zaowocować, tym bardziej że już przetrwały chłody i się zahartowały. Przyjdzie ciepło to pójdą szybko w siłę. Jaka odmiana Ci się tam rozsiała?
Najlepiej te co mają zostać w gruncie to niech by rosły tam gdzie są , bez przesadzania. Przynajmniej nie odchorują przesadzenia i będą szybciej owocowały. Na pewno zdążą urosnąć i zaowocować, tym bardziej że już przetrwały chłody i się zahartowały. Przyjdzie ciepło to pójdą szybko w siłę. Jaka odmiana Ci się tam rozsiała?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 maja 2021, o 18:00
Nie mam pojecia jaka odmiana. będę wiedziec chyba dopiero jak zawiaza sie owoce. W tunelu pomidory malinowe juz ladnie rosna.Telimenka pisze:Karolina 2667

-
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
Czy ktoś wie gdzie można zbadać owoce pomidorów? Chodzi mi głównie o azotany ale im więcej badanych składników tym lepiej.
Pozdrawiam. Sławka
- ekopom
- -Moderator Forum-.
W laboratoriach ogrodniczych np. http://oschr-bydgoszcz.pl/pricing.html trochę to kosztuje, ale pomidory tak bardzo nie kumulują azotanów jak inne warzywa.
pozdrawiam Ludwik
-
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
Dziękuję. Ceny są rzeczywiście takie że raczej sobie odpuszczę
Mój pomysł o badaniu wziął się stąd że byłam wczoraj u kogoś z rodziny i jego pomidory były prawie granatowe a nie zielone. Liście poskręcane mniej lub bardziej zależnie od odmiany. Liści dużo ale są i kwiaty. Moje są po prostu zielone i przy tamtych raczej ażurowe.
Zastanawiam się czy duża ilość azotu na tym etapie będzie miała wpływ na zawartość azotanów i innych pierwiastków w dojrzałych owocach.
Mój pomysł o badaniu wziął się stąd że byłam wczoraj u kogoś z rodziny i jego pomidory były prawie granatowe a nie zielone. Liście poskręcane mniej lub bardziej zależnie od odmiany. Liści dużo ale są i kwiaty. Moje są po prostu zielone i przy tamtych raczej ażurowe.
Zastanawiam się czy duża ilość azotu na tym etapie będzie miała wpływ na zawartość azotanów i innych pierwiastków w dojrzałych owocach.
Pozdrawiam. Sławka
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Zbyt duża zawartość azotu w glebie będzie skutkować w nie wyrastaniu owoców, a nawet utrudnia zawiązywanie, szczególnie malinówek.
pozdrawiam Ludwik