Gdzie kupić cebulowe, jednoroczne, nasiona, rozsady...?
- adamanna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Gdzie kupić cebulowe, jednoroczne, nasiona, rozsady...?
Ja swoje lilie które przyszły wiosną sadziłam do koszyków ochronnych przed nornicami , i takie posadzone trzymałam w kartonowym pudle na balkonie do czasu posadzenia tylko nie wiem czy to nie było deko później, tak koło połowy marca 

- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja dzisiaj kupiłem cebulki mieczyków i 50 cebul liatry
Wszystko trzymam w kuchni letniej

Wszystko trzymam w kuchni letniej

-
- 50p
- Od: 2 sie 2016, o 17:35
Ja wszystkie cebule i bulwy trzymam obecnie w nieogrzewanym garażu. Mają dostęp do światła, ale przykrywam je kartonowymi pudełkami, żeby nie kiełkowały. w Carrefourze kupiłam ostatnio lilie na wagę- drogie, bo 25 zł/kg. w niektórych pudłach były ładne, jędrne. w innych były tez kiepskiej jakości, jakby namoknięte, więc trzeba uważać.
- Adek13
- 200p
- Od: 11 kwie 2013, o 23:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Byliny wsadziłem do doniczek i są na oknie w chłodnym pomieszczeniu a cebule lilii są w pudełku w torfie też w chłodzie, lepiej powyciągać rośliny z opakowań bo się tam męczą, nie przetrwały by do wysadzenia, zwłaszcza jeżeli jakaś bylina już wypuszcza...
- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
Adek niestety nie każdy ma garaż lub inne chłodne pomieszczenie gdzie można poustawiać doniczki, pudełka itd ... W bloku o to ciężko. Wtedy pozostaje trzymanie roślin w kapersach w lodówce w temp. niskiej ale powyżej 0C. U mnie to się sprawdza, cebule i byliny bez szwanku były przechowywane w ten sposób do czasu sadzenia w marcu do gruntu. Uważam, że to lepsze niż wysadzanie do doniczek w ciepłym mieszkaniu i zmuszanie roślin do wcześniejszego rozpoczęcia wegetacji.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
No tak, ja na szczęscie mam takich miejsc sporo, więc nie muszę upychac w lodówce. Na razie powędrowały do pudełka i są w zimnej i dosc ciemnej przybudówce.Muszę jeszcze je powyciągać z tych woreczków bo wczoraj już mi się nie chciało.
A wracając do odmian liatr, z tego co czytam są różowe ale raczej faktycznie te z Lidla to bedą fiolety. Widziałam też w Brico - też 10 szt w pudełku i cenowo zbliżone ale musiałabym się dokladniej przyjrzeć czy cośntam jest napisane odnośnke odmiany czy nie. No ale nieprędko teraz będę w tych sklepach.
A wracając do odmian liatr, z tego co czytam są różowe ale raczej faktycznie te z Lidla to bedą fiolety. Widziałam też w Brico - też 10 szt w pudełku i cenowo zbliżone ale musiałabym się dokladniej przyjrzeć czy cośntam jest napisane odnośnke odmiany czy nie. No ale nieprędko teraz będę w tych sklepach.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
- Carmelka00
- Od: 25 lut 2015, o 14:22
Moje całą zimę leżakowały w garażu nieogrzewanym w trocinach, i w stanie prawie idealnym dotrwały do dziś dnia 

- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- jola1313
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
Seba, zaszalałeś. Ja też nie mogłam się powstrzymać. Ale cebulki begonii zwisających u mnie były malutkie.
Może w ogóle nie przecenią. U mnie w Biedronce leżą jeszcze z jesieni. Może zamieszają w nowe i ktoś chapnie
Kaufland rzeczywiście drogo. Muszę wybrać się do Obi. Choć w zeszłym roku było mało cebulowych.
Może w ogóle nie przecenią. U mnie w Biedronce leżą jeszcze z jesieni. Może zamieszają w nowe i ktoś chapnie

Kaufland rzeczywiście drogo. Muszę wybrać się do Obi. Choć w zeszłym roku było mało cebulowych.
A czy coś ciekawego mają w Aldim? Miało być od poniedziałku (27 lutego), ale o godz. 13.00 w moim nic jeszcze nie było. I zastanawiam się czy jest sens, czy warto znów specjalnie do niego jechać?
- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Z tymi przecenami to mam wrażenie, że coraz gorzej co trochę dziwne bo wcale ludzie się tak na te towary nie rzucają. U mnie podobnie jak ktos wcześniej pisał, w Lidlu tylko ja grzebałam w koszach z cebulami. A w Brico to nawet widziałam w tej chwili w sprzedaży... Tulipany! 

Pozdrawiam Katarzyna
W moim Lidlu, gdy dochodziłam do cebulek-nikogo nie było-jak zaczęłam grzebać (oczywiście z kulturą, odkładając delikatnie na miejsce) to zaraz było pełno ludzi...a grzebałam w nich już przynajmniej ze cztery razy (każdy innego dnia, bo po przemyśleniu coś poszłam dokupić)...i zawsze tak samo: nie ma nikogo i nagle las ludzi.
A jeśli chodzi o przeceny to na nie już nie liczę, bo później albo będzie wszystko przebrane, albo zbyt wybiegnięte. Kupowałam w zeszłym roku kłącza białej serduszki w Ler. M. w drugiej połowie kwietnia (myślałam, że przecenią) i jak się okazało w domu nie dość, że zalęgły się tam ziemiórki (dobrze, że w porę zauważyłam, bo by sobie pobuszowały w moich doniczkowych domowych kwiatkach-a trochę ich mam) to po wsadzeniu się nie przyjęły (a kupiłam 2 szt. każda prawie po 10 zł). W tym roku namówiłam mojego M. by pojechać tam już teraz (byłam w środę - mam 50 km do Ler. M) i kupiłam też w tej samej cenie-i mogłam sobie wybrać spośród 18 szt., wsadziłam już w doniczki i wyniosłam w temp. 7 stopni na poddasze. Dziś chyba jeszcze raz wejdę do Lidla i kupię jeszcze cebulki frezji-i to chyba będzie mój ostatni zakup z takich rzeczy w tym roku...no właśnie...chyba
.
A jeśli chodzi o przeceny to na nie już nie liczę, bo później albo będzie wszystko przebrane, albo zbyt wybiegnięte. Kupowałam w zeszłym roku kłącza białej serduszki w Ler. M. w drugiej połowie kwietnia (myślałam, że przecenią) i jak się okazało w domu nie dość, że zalęgły się tam ziemiórki (dobrze, że w porę zauważyłam, bo by sobie pobuszowały w moich doniczkowych domowych kwiatkach-a trochę ich mam) to po wsadzeniu się nie przyjęły (a kupiłam 2 szt. każda prawie po 10 zł). W tym roku namówiłam mojego M. by pojechać tam już teraz (byłam w środę - mam 50 km do Ler. M) i kupiłam też w tej samej cenie-i mogłam sobie wybrać spośród 18 szt., wsadziłam już w doniczki i wyniosłam w temp. 7 stopni na poddasze. Dziś chyba jeszcze raz wejdę do Lidla i kupię jeszcze cebulki frezji-i to chyba będzie mój ostatni zakup z takich rzeczy w tym roku...no właśnie...chyba

- jola1313
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
U mnie kilka osób grzebało, ale chyba tylko ja tak poszalałam
. Kupiłam 4op.lili,2 begonii, białą nerine i ornithogalum bo w op. 3 wielkie cebule, eukomis i piwonię Sara Bernard. Piwonia za 4,50 i wsadziłam do doniczki od razu. Nie warto było, bo korzeń może wielkości i grubości kciuka. Z 2cieniutkimi bocznymi. Nie wiem kiedy zakwitnie
Na przyszłość muszę dłużej pomyśleć, ale wiecie, jak to jest, jak się człowiek wyrwie bez m. do takiego sklepu-zero hamulców
Z przecenami rzeczywiście coraz gorzej. Wolą wyrzucić. A w Obi w zeszłym roku, to suszki wyprzedawali. Nie wiem co sobie myślą.

Na przyszłość muszę dłużej pomyśleć, ale wiecie, jak to jest, jak się człowiek wyrwie bez m. do takiego sklepu-zero hamulców

Z przecenami rzeczywiście coraz gorzej. Wolą wyrzucić. A w Obi w zeszłym roku, to suszki wyprzedawali. Nie wiem co sobie myślą.
Ja kupiłam 2szt w roku ubiegłym-takie same i też w Lidlu-jedna zakwitła, ale nie tak jak na opakowaniu (możesz zobaczyć w wątku o piwoniach cz. 3, na str. 8 stronie jest jej zdjęcie).jola1313 pisze: piwonię Sara Bernard. Piwonia za 4,50 i wsadziłam do doniczki od razu. Nie warto było, bo korzeń może wielkości i grubości kciuka. Z 2cieniutkimi bocznymi. Nie wiem kiedy zakwitnie![]()
Na przyszłość muszę dłużej pomyśleć, ale wiecie, jak to jest, jak się człowiek wyrwie bez m. do takiego sklepu-zero hamulców![]()