Po kilku dniach deszczu nareszcie zawitał na działce spokój z podlewaniem

Będąc ostatnio na działce nareszcie mogłam się nacieszyć po prostu naturą. Rozłożyłam leżak i oddałam się całkowicie pięknu natury. Kilka dni temu kupiłam w Empiku książkę pt.?Naturalnie?i połowę przeczytałam jednym tchem. Moja pasja ostatnio to zdrowe odżywianie. Strasznie się cieszę,kiedy doprawiam obiady kurkumą,bo wiem,że jest bardzo zdrowa. Do tego zioła, czubrzyca zamiast soli i w ogóle wszystko co dotyczy zdrowego odżywiania. Oczekuję dnia,kiedy będę mogła zjeść swojego,pierwszego pomidora,którego wyhodowałam od nasionka:) Radość,którą odczuwam jest wielka. Buraki znów nie urosły,sama nać,nie wiem dlaczego tak się dzieje. A szkoda,bo tak bardzo chciałabym pić sok z buraka ze swojego ogródka
Wiolu od razu odetchnęłam z ulgą,kiedy usłyszałam spadający deszcz

Ziemia tego bardzo potrzebowała,a trawa od razu zrobiła się zielona. Mam nadzieję,że u Ciebie wreszcie się rozpogodziło. Może nie będzie tak źle? Ostatnimi laty jest znaczne ocieplenie. Ja widzę w prognozach samo słonko.
Dalia Lake Ontario powoli rozwija kolejne kwiaty i dość długo je trzyma. Ja chyba na wiosnę kupię karpy,za bardzo nie mam gdzie ich przetrzymać. W piwnicy brakuje mi miejsca:(
Lady of Schalott w drugiej odsłonie
Kasiu zerwałam to co miałam pod ręką,gipsówka jest bardzo ciekawym dodatkiem do bukietów,taka lekka chmurka. Do tego strzeliste kwiatostany szałwii lub przetacznika i gotowe
Pąki różane obserwuję i zauważyłam ,że Olivia Rose ma ich sporo,już się cieszę. Inne róże się ociągają,czerwiec jednak to najpiękniejszy miesiąc dla róż.
Marc Chagall w pąku
Paula ja mam raczej te wyższe odmiany dalii około 80 cm albo więcej. Kilka karp przechowuję,jak wykopuję jesienią to one naprawdę potrafią się mega rozrosnąć i nieźle sobie ważą i mierzą. Gdybym miała swój domek i spiżarkę to miałabym ich więcej na bank
Dużo masz dalii? Fajnie,gdybyś założyła swój wątek na forum:) Co Ty na to?
The Weedgwood Rose
Krysiu za dużo deszczu to też problem. Wiadomo,że czekamy na słonko. Najlepiej by było,gdyby w nocy padało
Karpy dalii przechowuję,a na wiosnę dokupuję ze trzy odmiany. Ostatniej wiosny musiałam wyrzucić kilka karp,całkiem uschły.
Marselisborg Castle
Wandziu kupowałaś tę dalię w kapersie?Ja swoją kupiłam w centrum ogrodniczym,ale nie w sieciówce. Jak będzie wiosną dostępna to Ci z przyjemnością kupię:)
Deszcz potrafi zdziałać cuda,napada w każdy kącik,byleby nie lało tydzień:)
Cesar
Dominika to właśnie od Ciebie dowiedziałam się,że fioletowe warzywa są zdrowsze i bardziej cenne,dziękuję Ci kochana za tę informację

. Ugotowałam ostatnio fioletową fasolkę. Nawet nie wiesz co czułam spożywając ją:) Alice Dream bardziej w fiolet mi wpada,nie jest czarnym pomidorem. Na krzaku podoba mi się kształt owocu Ilia Murometc. Green vernisage ma fajne paseczki jak arbuz. Chyba na dobre wciągnę się w pomidory,ładnie sobie rosną,a jakie wielkie są. Prawie się zaraz połamią łodyżki,ledwo co dźwigają ciężar owoców.
Plaże w Chorwacji są przepiękne,woda krystalicznie czysta,pod wodą można podglądać rybki
Bałtyk mnie przeraża,jeśli chodzi o kąpiel

Jest groźny,czasem można wpaść w prąd. Do tego bardzo zanieczyszczony. Nie zapomnę,kiedy jednego roku pojechaliśmy w sezonie na 3 dni. Pogoda dopisywała,a spotkał nas zakaz kąpieli. Jak wytłumaczyć dzieciom,że nie mogą się kąpać?
Polecam Dominika,jedźcie w te rejony. Dla dzieci to raj. Na wyspie Korcula jest plaża w Lumbardzie,która ma sam piasek. Woda czysta i piaseczek pod nogami. To nieprawda,że w Chorwacji są same kamieniste plaże. W niektórych miejscach jest żwirek drobny.
Chyba jeszcze na wyspie Rab jest piaszczysta plaża. Chorwaci uwielbiają hortensje ogrodowe,u nich nie przemarzają tak jak w Polsce,wiadomo ciepły klimat i brak mrozów do tego się przyczyniają.
Jeśli chodzi o ostróżki to jaki jest sens,aby je skarlać? Bez sensu tak oszukiwać klientów.
No trudno najwyżej wielkie wyrosną i przesadzę do tyłu,a też posadziłam z przodu na klombie.
Rosenfaszination non stop kwitnie od czerwca
Soniu bardzo zaciekawiła mnie ta niska ostróżka. A wiesz czemu kupiłam od razu trzy?
Moja mamcia corocznie psioczy na ostróżki,że się pokładają i leżą. Ja obstawiam mimo to,że są piękne. I tak w kółko. Więc jak zobaczyłam niskie to aż oczy mi się zaświeciły. No to długo się nie pocieszyłam
Dzieci jadą Twoje do Macedonii? No pięknie,tam nas jeszcze nie było. Może kiedyś w drodze do Grecji?
Pomidory Soniu wciąż zielone,podglądałam wczoraj,czy może już dostają rumieńców?
Jednak niestety jeszcze nie ma,a mi już ślinka na nie cieknie. Muszę kupować w Biedronie ech:(
Ewelinko ale to żaden wstyd,że nie byłaś w Chorwacji
To jest naprawdę daleka podróż.
Po pierwszym wyjeździe powiedzieliśmy sobie z M,że to był pierwszy i ostatni wyjazd.
W drodze powrotnej popsuł nam się samochód. To była głęboka noc. Wróciliśmy z Czech lawetą.
Mieliśmy na szczęście wykupione ubezpieczenie. I co? Dwa lata później znów pojechaliśmy. Ja już wiem,że to jest zauroczenie. Klimat,ludzie,wszystko razem to po prostu szczęście
Planowanie podróży leży w mojej gestii. Piszę meile do pensjonatów i ustalam cenę. Potem wpłacasz zaliczkę i czekasz na lato. Najlepiej rezerwować w grudniu lub styczniu. Potem już jest gorzej. Zdjęcia potrafią zachować te wspaniałe chwile,zimą jak wracam do wspomnień to jest to:)
Szałwia trio jest cudna,niech sobie rośnie gdzie chce. Pozwalam jej się wysiać w każdym miejscu.
Dziękuję za miłe słowa i życzę udanej niedzieli jak i całego tygodnia:)
Niska ostróżka kolor ma boski:)
Małgosiu no w sumie masz rację,ładne kolory ostróżek,więc jak wyrosną na olbrzymy to po prostu je poprzesadzam na tyły:)
Dalie niektóre już pokazały pojedyncze kwiaty,chodzę i je doglądam:)
Yellow Star
Jarzmianka
Vanilia Fluff
Werbena zaczyna
Liliowiec od Moni...trzy lata minęło,a tu jeden kwiat i pewnie nie zdążę go zobaczyć
Pelargonie zwisające
Lake Ontario
Aspiryne Rose
Pomidorki koktajlowe z balkonu gotowe do schrupania:)
Miłego tygodnia