Słoneczne rabaty nabierają kształtów

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Słoneczne rabaty nabierają kształtów

Post »

No popatrz, a u mnie jest dokładnie na odwrót - rudbekie sieją się jak głupie, a jeżówka ani, ani :evil: Tak z ciekawości, sieje Ci się tylko różowa jeżówka, czy inne kolory też?
Cherokee Sunset też mam nasiona, mam nadzieję że nadal dobre - sianie zwykłych rudbekii w poprzednim roku się udało, więc o ile nasionka nadal mają zdolność do kiełkowania, jestem dobrej myśli ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Wszystkie jeżówki z pierwszego zdjęcia powyższej serii są z samosiewu. Kiedyś czytałam, że wysiewają się tylko różowe, ale to nie prawda. Powstaje fajny mix. Tylko te pełne nie przekazują cech matecznych. Wszystkie kwitną w drugim roku od wysiania.
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Sabinko, może w tym sezonie doczekasz się realizacji i zagospodarujecie owe, tak długo nie wykorzystane kręgi. :heja
Perspektywa schłodzonego piwka, zapewne zmobilizuje Małża do działania. ;:304
Fajne jeżówkowe poletko,cudowne lilie, liliowce i powojnik, oraz niestrudzone różane pannice. ;:63 ;:138
Wypatrzyłam floxy wiechowate całkiem inne niż moje.Kocham te pachnące ślicznotki. ;:108
;:3 Słoneczko Ci posyłam, żeby ogrzało glebę pod wysiew sałaty i rzodkiewki. :wit
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani, nie da mi i muszę się pochwalić znaleziskiem.. zdjęcie z telefonu, ale co tam..
Styczeń.. przylaszczka postanowiła igrać z mrozem.

Obrazek

Stasiu, posiałam ;:224 Co będzie to będzie. Przykryłam otuliną i czekam.
Floksy dokupuję namiętnie wszędzie gdzie się pokażą. Część mam z bazarku, część z marketów, trzy odmiany mam od ciebie ;:167 Zauważyła, że te fikuśne odmiany wcale nie chcą przyrastać jak należy. Nie sądziłam, że jakiekolwiek uda mi się uśmiercić. Niestety w tamtym roku padła mi odmiana Picasso. Schła i marniała i wreszcie całkowicie zwiędła i padła. Obawiam się, że nie odbije już w tym roku ;:145
Kochana, tobie też przesyłam buziaki i dużo słońca - całkiem inaczej te dni mijają kiedy za oknem błękitne niebo ;:196
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

O ja cię :shock: przyroda kompletnie zwariowała ;:185
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Faktycznie Sabinko, odważna ta przylaszczka ;:oj , ale może ona już wie, że zima się na nas obraziła a wiosna już za zakrętem. ;:3
Trzymam kciuki za powodzenie tak wczesnej uprawy nowalijkowej. ;:215 ;:215
Masz rację, te zwydziwiane nowości sprawiają nam kłopot w uprawie i susza się też do tego przyczynia. ;:222
Też mi jeden nowy flox usechł w tamtym roku. Ale mam nowości z których już udało mi się przygotować kilka sadzonek. ;:333
Dzisiaj u nas pochmurny dzień,to słoneczko w parze z buziakami, przytulam z radością. ;:168 Do miłego. ;:7 ;:7
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Nieprawdopodobne, że przylaszczka taka wyrywna :D Prognozy mówią, że w lutym przyjdzie wiosna, więc może to taka zapowiedź tej rychłej wiosny ;:224
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Naoglądałam się znów pięknych kwitnień Sabinko ;:196 Mme. Plantier zamówiłam, mam taki kąt do którego ją wsadzę, a podoba mi ona się bardzo, bo moja koleżanka ją ma i oglądałam to zjawisko na żywo. Crocus rose wsadziłam jesienią więc mam nadzieję zobaczyć jakiś kwiat w tym sezonie. Zjawiskowe masz różyce, takie już dorosłe, obsypane kwieciem-bajka, towarzystwo też wspaniałe, floksy uwielbiam, ale ten niebieściutki jest śliczny ;:167 Moja przylaszczka też tak ma, czyżby faktycznie wiosna już szła :?: Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Muszę sprawdzić moje przylaszczki ;:oj Wolałabym, żeby wszystko spało pod śnieżną kołderką.
Skąd masz takie ilości iglastych gałązek, że okrywasz róże :?:
Jak u Ciebie spisuje się Biedermeier :?: Na zdjęciu wygląda dość dobrze.
Czy pisałam już, że masz piękne powojniki ;:167
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21

Post »

Witam, wpisuję się na razie bardzo krótko, bo przez przypadek tu zajrzałam i przepadłam. :shock: Bardzo podoba mi się Twój ogród ;:215 i czuję, że będę do Ciebie zaglądać, ale mam duuużo do nadrobienia.
pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Sabinko, z ogromną przyjemnością poczytałam i obejrzałam wspomnienia z minionego sezonu. Maj u Ciebie był śliczny, zieleń soczysta, ale to czerwiec jest jednak najpiękniejszym miesiącem roku. To róże brylują na rabatach i przyciągają wzrok ogromem kwiecia. Nie będę wymieniała odmian, które podziwiam u Ciebie, bo wszystkie bez wyjątku stanęły na wysokości i pokazały się w całej krasie ;:167
Nie mogę też pominąć Twojej kolekcji piwonii ;:180 Cudne są wszystkie i podziwiam ilość i różnorodność odmian. Czekam na kolejne wspomnienia, bo w te "zimowe" wieczory fajnie jest popatrzeć na tyle kolorów. Na razie wzdycham i oglądam kolorowe fotki i czekam na wiosnę. Dzisiaj widziałam u siebie kwitnącą prymulkę ;:oj , fioletowy bratek i szczypiorki pokazała część krokusów. Na niektórych różach są jak na tę porę zbyt mocno nabrzmiałe czerwone noski...Trochę się boję, bo jeszcze przed nami luty. Miejmy nadzieję, że nie narozrabia zbyt mocno. Kopców nie robiłam, bo przy tylu różach, to nie ma sensu, a poza tym u nas temperatury nie spadły poniżej -5*. Zresztą od dwóch lat nie sypię kopczyków. Róże muszą sobie radzić same.
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Sabinko faktycznie forum przyczynia się do tego, że w ogrodzie mamy więcej roślin :) Ale co się dziwić jak człowiek popatrzy na Twoje piękności to później takie same chce mieć u siebie ;:108
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Sabinko róże wiadomo, królowe i Ty je pokazujesz cudnie. ;:138 Popodziwiam więc peonie, wspaniałe bukiety. ;:oj
U Ciebie nawet czarnuszka cudowna, a moje 15 centymetrowe mizeroty, jakoś nie chca piąć się w górę.. ;:223
Generalnie czytam wszystko, więc o męskich przydasiach też. Zdecydowanie wszyscy mają tę przypadłość. ;:108 U mnie garaż zawalony byle czym, a jak coś potrzebne, to szybko do sklepu za rogiem. ;:306
Pozdrawiam ciepło. ;:196
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Sabinko :wit . Nie ma to jak porcyjka kolorowych fotek :lol: . Lipiec miałaś równie piękny jak czerwiec ;:63 . Moje rośliny też wariują ;:oj . Budzą się do życia cebulowe i nie tylko ;:oj . Kurczę, ciekawi mnie co to będzie bo to dopiero styczeń a róże mają takie nosy jakby chciały już by forsycja zakwitła :;230 . W sumie fajnie gdyby wiosna przyszła szybko ;:224 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Panie i panowie, witam :wit
Przez ferie wszystko stanęło na głowie i czas jakby przyspieszyła. Ani się obejrzałam minęło kolejne dwa tygodnie zimy i lada moment startujemy z wysiewami (właściwie powinnam nie liczyć eksperymentu z szklarniowymi wysiewami, bo nie liczę na jakieś spektakularne efekty ;:224 :;230 ) Na sam początek, (w normalnym toku działania) idą papryki, które będziemy siać pewnie w ten weekend. Mój tato posiał już pory i selery i papryczki. Na moje pytanie czy nie za wcześnie stwierdził, że nie ma co czekać. Zdaję się wiec na jego doświadczenie.
Coraz więcej osób rzuca mimochodem o wczesnej wiośnie w lutym i suszy w kwietniu. Przerażające prognozy. Tym bardziej, że wszystko wskazuje na to, że rośliny naprawdę budzą się do życia. W przyszłym tygodniu zapowiadają nawet do 9C ;:202 nie wiem czy to faktycznie tak wczesna wiosna czy przyroda daje nam prztyczka w nos, a końcem lutego przejdą paskudne przymrozki.
Ostatnio robiłam obchód i krokusy mają już pączki, ciemierniki zaczynają prostować łodygi z kwiatami, miniaturowe żonkile już na wierzchu.. Podobnie na krzewach różanych. Szalona Ballerina zaczęła rozwijać pierwsze pączki z liśćmi. Wszystko zdezorientowane budzi się do życia.
Zobaczymy jak to się dalej potoczy. W każdym razie ogród wygląda jak na przedwiośniu początkiem marca, a nie jak końcówka stycznia.

Natalia, każdego dnia zerkam co nowego się obudziło. Przylaszczki już nie ma. Następnego dnia już leżała obok wyrwana przez sroki. ;:222 Zaczyna się nierówna wojna.

Stasia, nie kuś mnie floksami, bo moja słaba silna wola nie potrafi sobie ich odmówić ;:173 A w tym roku zrobiłam już spore zamówienie i co dziwne, postawiłam na rośliny, o które bym siebie nie podejrzewała: hosty, paprocie, berberysy.. rzutem na taśmę wpadło kilka irysów i lilii. Zaczynam poszerzać ogrodnicze horyzonty, chociaż na widok floksów nadal trzęsą mi się ręce ;:306 Uwielbiam je

Monika, z jednej strony cieszę się na każdą wzmiankę o wczesnej wiośnie. Taka zima niezima już mnie totalnie dobija. I jakimś cudem zgrało się to z rzekomo najbardziej depresyjnym tygodniem w roku ;:218 Z drugiej strony boję się wiosny w lutym i zimy w marcu i kwietniu.. Albo tej prognozowanej suszy. Sama nie wiem co gorsze

Krysia, dziękuję w imieniu różyc ;:196
Crocus bardzo szybko przyrasta, więc pewnikiem będziesz cieszyła się pięknymi kwiatami już w tym sezonie. Co do Mme Plantier, rób jej sporo zdjęć w czasie kiedy da się jeszcze objąć w kadrze :lol: Dwa lata i będzie wielkoludem. Uwielbiam ją za to, bo zasłania mój niekoniecznie piękny mur.

Ania i jak tam twoje przylaszczki.. zaraz pędzę do twojego wątku.
Biedermeier mam w doniczce od 3 lat. Pierwszy rok to była tragedia. Szybko opadła z liści i straszyła swoim widokiem. Kolejne lata zadbałam o nawożenie i regularnie dostawała razem z wodą porcję wyciągu z pokrzyw ;:183 Od razu się jej poprawiło. Kwitła jak szalona do końca sezonu. W tym roku mam dylemat co z nią zrobić. Czy warto przesadzać do większej doniczki czy raczej znaleźć jej jakieś miejsce na rabacie. Zrobił się z niej spory krzaczek i mam wrażenie, że się męczy w tej donicy.
Gałązki to ukłon w stronę pana sprzedającego świąteczne choinki. Kupujemy u niego co roku choinkę i tym razem zapytałam czy mogę dostać kilka gałązek - odpadów po przycinaniu drzewek, do okrycia róż. Pan nie tylko się zgodził, ale zaproponował, że jeśli nie potrzebuję na już to mogę podjechać zaraz po świętach. Mąż pojechał i przywiózł pełen bagażnik igliwia z ogołoconych na poczekaniu drzewek, które się nie sprzedały. Na koniec jeszcze dowiedziałam się, że Pan poleca się również w przyszłym roku.

ewikk77, witaj nowy gościu ;:196 Nie zrażaj się tylko właścicielką wątku, która ma problemy z częstotliwością pojawiających się wpisów :roll: Zima to zdecydowanie mój czas na forum, więc trafiłaś w dobrym momencie, lato będzie od nadrabiania :lol:

Dorotka, moim różom to daleko do tych twoich, ale dziękuję za miłe słowa ;:196 U mnie bez kopczyków ani rusz. Nigdy nie mogę wyczuć pogody i za bardzo boję się strat. Raz tylko uległam opiniom, że róże poradzą sobie bez okrycia i zostawiłam jedynie kopczyki. Pamiętam, że poleciało wtedy sporo odmian, bo temperatury sięgały poniżej -20 C ;:202 W tym roku najniższa temperatura dobiła zaledwie do -13 C, ale i tak ryzyko zawsze istnieje. Trzeba spojrzeć prawdzie w oczy - Podkarpacie jest chłodne i nieprzewidywalne ;:306

Mariusz, ja mam tak samo :lol: całe szczęście doszłam do tego momentu, kiedy nie ruszają mnie już oferty marketowe, bo potrafię przejść obok tych wszelkich wiosennych kłączy z hasłem.. eee, nic nowego, można sobie darować ;:224 Gorzej jak wchodzę na forum. Tutaj ludzie mają finezję, wyszukują nowinki i zaczynają się budzić uśpione chciejstwa...

Sonia, a ty wiesz, że ta czarnuszka to im ma biedniej tym bardziej rośnie? Ona chyba ma podobnie jak Kosmosy. Chciałam kiedyś zadbać o piękne kwiaty i podsypałam im nawozu. Efekt? Wcale nie kwitły, tylko liście i wielkie łodygi. Dopiero potem doczytałam, że to rośliny, które im mają biedniej tym obficiej kwitną. Może czarnuszka ma tak samo. Moja sieje się nawet w kamyczkach i kwitnie jak szalona

Ewelina, moje róże też zaczęły się budzić. Przyglądałam się forsycji i powiem ci, że z dwa tygodnie słońca i temperatur w okolicy 10 C i ona zakwitnie. Bazie też pękają jak na zawołanie.

Na koniec proponuję zaopatrzyć się w kubeczek czegoś ciepłego i zapraszam na ostatni spacer w lipcowym ogrodzie

Piano i Astrid Grafin von Hardenberg

Obrazek

Floksy Bright Eyes i Adessa Pink Star

Obrazek

Crocus Rose

Obrazek

Heritage

Obrazek

Obrazek

Jalitah

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jarzmianki sieją mi się w tempie zabójczym. Mąż się śmieje, że brak mi żyłki do interesów, bo nadwyżki lądują na kompoście. Do przemyślenia ;:224

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lipiec to oczywiście czas jeżówek i lilii. Nie wyobrażam sobie ogrodu bez tych piękności.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

St Swithun

Obrazek

Obrazek

Morden Blush

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kronprinsesse Mary

Obrazek

Jude de Obscure

Obrazek

Na koniec powojnik, który powstał z martwych. Ususzyłam go, a on zdążył odbić i jeszcze zakwitnąć. Sweet Summer Love

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”