Świąteczne drzewko/Choinka w doniczce

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Choinka z doniczki

Post »

Jeśli nie masz innego miejsca- to spróbuj w blaszaku. Poczekaj, aż miną mrozy ( aby szok termiczny był jak najmniejszy),wynieś do garażu i opatul agrowłókniną, albo przynajmniej okryj donicę np. kartonem. Podlewaj od czasu do czasu w bezmroźne dni. Te młodziutkie pędy z pewnością zmarzną, ale odbiją nowe. Powinno się udać, mnie udało się tak trzy razy. Natomiast nie praktykowałam nigdy przetrzymania choinki do wiosny w domu, w cieple. To chyba gorsza opcja dla choinki i dla właściciela.
x-W-ss
---
Od: 6 maja 2014, o 12:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ok dzięki. A może wyniosę je na poddasze? Jest nieogrzewane ale na pewno jest tam cieplej niż w blaszaku. I są też okna dachowe więc jak coś to docierało by do nich słońce..
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

Witam. Właśnie też się zastanawiam. Mamy w tym roku choinkę w donicy . Świerk kłujący (srebrny).Kupiłam taki już gotowy - wycięty z korzeniami i wsadzony do 10 l. donicy. Kupiony był dzień przed wigilią i wstawiony do pokoju. Dziwi mnie ,że w ogóle nie pobiera wody z podłoża.Jak go na początku podlałam 2l wody, tak cały czas ma wilgotno. Drzewko jest wysokie 150 cm + donica. Igły zaczynają opadać :( . Nie wypuszcza żadnych pączków. Chociaż bardzo bym chciała żeby się przyjął potem w ogrodzie ,to mam coraz mniejszą nadzieję.
Wojtass Twoje drzewko jakie jest wysokie?
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Co ma tam pobierać wodę? pień? :wink: zazdrowe i dobrze ukorzenione drzewko trzeba zapłacić.
x-W-ss
---

Post »

Moje też ma koło 1,5 metra. Pobiera wodę, bo co dziennie wlewam do doniczki litr i wydaje się to być mało dla niego. Co prawda igły nie odpadają masowo ale co dzień coś tam spadnie. Ale nie usycha, jest zielone.
Te Pioter? Pień nie pobiera wody? Przecież w nim się zbiera głównie. Bo chyba nie zczaiłeś że to drzewo korzenie ma tyle że przycięte.
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No liczyłam się z ryzykiem ,chociaż jest tam trochę korzeni. Kosztowała tyle co ponad 2m cięta (100 zł),więc w sumie na jedno wyszło.
x-W-ss
---

Post »

Ja zapłaciłem coś koło 60 pln (pomorskie) z tym że ja mam pospolity. Ale kupowałem w zeszłym roku srebrny i stał na tarasie do zeszłej soboty- co prawda mniejszy bo około 0,5 metra. Wstawiłem go do domu bo zaczął brązowieć.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wojtass pisze: Te Pioter? Pień nie pobiera wody? Przecież w nim się zbiera głównie. Bo chyba nie zczaiłeś że to drzewo korzenie ma tyle że przycięte.

Zbiera, a pobiera to różnica. Korzenie są zawsze przycinane te co właśnie odpowiadają za pobieranie wody. Wiem jak są kopane drzewka na święta bo sam kiedyś przy tym robiłem.
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Choinka na święta i do ogrodu

Post »

PiotrekP - No przecież takiego speca nam tutaj potrzeba.Może byś doradził jak postępować z takim drzewkiem ,żeby przeżyło dłużej ?
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Średnio na 10 świątecznych drzewek przyjmuje się 1 sztuka. Dla mnie z perspektywy czasu szkoda nerwów. Drzewo hodowane w donicy od małej sztuki wysokości 150cm kosztuje około 180-220zł. Jak myślicie, ktoś kupi drzewo na święta za 200zł czy za 60? też przecież jest w donicy.

Wszystko zależy od warunków jakie panują w ogrodzie. :roll:
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak .To jest logiczne. Jak się nie przyjmie to została druga stówka i mogę kupić nawet kilka mniejszych sadzonek i w dodatku ''pewniaków'',że się przyjmą. :wink: poza tym, drzewko 150cm , uchowane w donicy to byłoby trudno przewieźć. Raczej donica musi być spora. Moje włożone do donicy 30cm x 30cm ,ledwo zapakowałam do samochodu. Po drugie, nie trafiłam nigdzie takich dużych co by rosły w donicy. Takie do ok. 50 cm to owszem .
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11

Post »

Kilka lat temu kupiłam świerk srebrny w donicy. Miał około 1,50m. Stał na balkonie do wiosny, potem posadziłam do ogrodu. Teraz to kilkumetrowy, piękny okaz. Pojawiły się nawet pierwsze szyszki. ;:138
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 15:24

Post »

Pisałem już w tym wątku o przyjęciach doniczkowanych drzewek. U mnie na poziomie 30-40 %. Po świętach odkupuję od znajomych doniczkowane "trupki" po stałej cenie 1 zł/szt. Transport mój. Nigdy nie myślę czy się przyjmą, czy nie. Jak się przyjmie, to ładne drzewo w ogrodzie kosztuje mnie 60-70 groszy :D ( no plus paliwo, ale i tak odbieram drzewka jadąc z pracy do domu).
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

annodomini - Kurcze, Ty to masz dar do biznesu :) .Kupujesz po 1 zł/szt, przyjmuje się 30-40% i jak się przyjmie to koszt spada do 60-70 gr. ? Przypuszczam,że te co uschły (się nie przyjęły) sprzedałeś na rozpałkę i w ten sposób obniżyłeś koszta? ;:306
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 15:24

Post »

Aaaa... :oops: sam się pośmiałem jak teraz przeczytałem. Ekonomia wyszła mi jak w książce "Paragraf 22". Opowieść o handlu jajkami, było podobnie. :D Ale ostatecznie się opłacało.
Sztuka wychodzi około, prawie, w przybliżeniu, chyba, między 2,4 a 2,8 zł. Gdybym wiedział, że tak drogo, to bym nie brał :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”