Cymbidium - uprawa

ODPOWIEDZ
Bethan
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 sty 2011, o 10:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cymbidium

Post »

witam ponownie...:)
posprawdzałam, popatrzyłam, sucho ma na pewno więc troche do podlejemy...
Ponownie poczytałam i mam jeszcze jedno pytanie...dotyczace wystawiania na zewnątrz.
Wszędzie pisze, ze od maja do października dobrze zeby stało na zewnątrz, ze lubi niskie temp. itd.
I tu pytanie, nie mieszkam w Polsce, u mnie temperatury w maju i w lecie to ponad 30stopni C, a czasem i ponad 40...
teraz gdy zima jest około 10-15, czasem do 20, w nocy, gdy jest naprawde zimno, nie mniej niz 4-5 stopni..
moze u mnie powinno byc na odwrot i teraz powinnam wystawic go na dwór a w lecie zapewnic nieco niższa temperature
wstawiając do domu...?

pozdrawiam i czekam na wasze porady:)
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p
Od: 13 cze 2006, o 21:44

Post »

Jeżeli takie są u Ciebie temperatury z zimie ( na plusie) to można wystawiać, ale zanim to zrobisz to poczekaj aż podłoże całkowicie wyschnie po podlaniu, 2 miesiące na dworze i powinno zakwitnąć
Bethan
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

kwitnie juz teraz, wlasnie zaczynają otwierać się kwiatki:) (fotki stronę wczesniej)
problem w tym że poza ładnymi kwiatkami nie jest w najlepszej kondycji, tak mi sie wydaje...
kojuna
50p
50p
Od: 28 lis 2010, o 12:42

Post »

Jakie podłoże zastosować przy przesadzaniu ?
Mam wrażenie, że teraz rosną w glinie.
Serdecznie pozdrawiam Iwona
Awatar użytkownika
ingga
500p
500p
Od: 7 paź 2009, o 10:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Bethan pisze:kwitnie już teraz, wlasnie zaczynają otwierać się kwiatki:) (fotki stronę wczesniej)
problem w tym że poza ładnymi kwiatkami nie jest w najlepszej kondycji, tak mi sie wydaje...
Skoro kwitnie to ja bym nie wystawiała na zewnątrz - bo i po co?
Cymbidium wystawia się, żeby poczuło różnicę temperatur między dniem a nocą, bo tylko dzięki temu potem zakwita. :)

Natomiast co do samej kondycji to nie wiem co można zrobić. :(
Bethan
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

dziekuje, czytalam, czytalam, ale jakos ten drobny fakt mi umknął. Skupilam się na tym, ze na zewnątrz
a pominelam fakt czemu...jak na razie ładnie kwitnie, wiec zostawiam jak jest. Po przekwitnieciu
będę petrzec co dalej. Liscie zostawiaja dużo do życzenia, nie są tak zielone jak powinny, pewnie
od wczesniejszego nadmiaru wody...no ale nic, coz zrobic...
dziękuję raz jeszcze wszystkim za rady i czekam na ewentualne dalsze jeśli ktos ma ochotę:)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p
Od: 13 cze 2006, o 21:44

Post »

To ja chyba czegoś nie doczytałam, wydawało mi się że problemem jest brak kwitnienia :oops:
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Tak,kwitnie Cymbidium :P .Są zdjęcia z pięknego kwitnienia w tym temacie.
Bethnan pisze:I tu pytanie, nie mieszkam w Polsce, u mnie temperatury w maju i w lecie to ponad 30stopni C, a czasem i ponad 40...
teraz gdy zima jest około 10-15, czasem do 20, w nocy, gdy jest naprawde zimno, nie mniej niz 4-5 stopni..
moze u mnie powinno być na odwrot i teraz powinnam wystawic go na dwór a w lecie zapewnic nieco niższa temperature
wstawiając do domu...?
powiem tak...rytm zycia i uprawy :P wyznacza storczyk/ma indywidualne cechy decydujące o okresie kwitnienia/.
Do tego musimy dopasować się z warunkami.

I nic nie zmieni faktu, ze uprawiamy roślinę w innej strefie klimatycznej.
U Ciebie w Grecji też znajdziesz cieniste miejsce :P -jedyny problem jaki będzie to zapewnienie wilgotności podłoża.
Znam trochę greckie warunki ;prawie wszystkie kwiaty wspaniale kwitną " tam wiedzą "że żyją" i w ziemi i w donicach.
To tylko kwestia możliwości dopilnowania.
U nas w Polsce problemem dla cymbidium są letnie deszcze i zimno i infekcje - tego u Ciebie nie będzie.
A powietrze wszędzie jest wskazane,i mają być na zewnątrz.

Wracając do storczyka...

Mam uwagę generalną .
Taką... aby zbyt łatwo nie podsuwać pomysłów przesadzania ,dzielenia i naruszania były korzeniowej jeżeli nie wynika to z drastycznego stanu roślin,zagrożenia.Ingerencja w podłożu skutkuje tym, że można pożegnać się na kilka lat z kwitnieniem.
O tym juz pisaliśmy.
Ingerencja zazwyczaj nie prowadzi do niczego dobrego;i nie jest łatwa do zrobienia .A w złym okresie wykonana powoduje nawet upadek rośliny.

Oczywiście ,ważnym jest, oby wiedzieć co mamy w podłożu. Wystarczy zajrzeć ,zbadać i pomóc roślinie/odsiąkanie,nawodnienie,dokarmienie,wymiana częściowa podłoża/.

Jakość liści ...moża być różna w okresie kwitnienia i po....To ogromny wysiłek storczyka ,części się zużywają :lol: .
Stare psb i liście pewno będą kończyć wegetację/żywot..... więc ...zmiany koloru są zauważalne i naturalne.W dalszej uprawie naistotniejszym będzie, aby nowe przyrosty uzyskały wspaniałą kondycję - na następny sezon.

Polecam uwadze takie wskazania.
pozdrawiam J ;:76 VANKA
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To ja może pokażę przykład na to, że nie koniecznie "ingerencja w podłożu skutkuje tym, że można pożegnać się na kilka lat z kwitnieniem".
Moje cymbidium: zakupione w lecie jako przekwitające, wychodzące z doniczki z bardzo brzydkim nalotem na korzeniach. Przesadziłam odcinając przy okazji 1/3 wysokości bryły korzeniowej, posadziłam w większej doniczce do nowego podłoża. Do późnej jesieni wystawione na wschodni balkon, podlewane nieregularnie, targane wiatrem co skutkowało kilkukrotnym wypadnięciem z doniczki.
Dziś wygląda tak:

Obrazek
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Ayesha, Behan, Kasiunieczka piękne te Wasze cymbidia. Mam hopla na punkcie cymbidium, podoba mi się i już.Piękne kolory, okazałe rośliny, u nas w sklepach kwiaciarnich to stoją po 60, 80 zl
Muszę rozglądnąć się w Castoramie ale ile razy byłam to były tylko dendrobia a cymbidium nie widziałam ani raz.
Awatar użytkownika
Bogusz_85
50p
50p
Od: 14 lut 2011, o 08:54

Post »

Witajcie!
Dziś zalogowałam się pierwszy raz na forum, choć od dłuższego czasu śledzę niektóre wątki.
Postanowiłam poprosić o pomoc w sprawie mojego urodzinowego prezentu - cimbidium:)
Czy to co wyrasta to pędu kwiatowe czy nowe pseudobulwy?
i skąd się biorą te krople klejącej rosy? Czy coś robię z nim źle?
Z góry dziękuję za pomoc!!!:)

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam,
Renia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=47436" onclick="window.open(this.href);return false;
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Witaj Bogusz_85,

-nie próbuje odpowiedzieć jednoznacznie :lol:
pytasz pisze:Czy to co wyrasta to pędu kwiatowe czy nowe pseudobulwy?
Obserwując Cymbidium w różnych wariantach powiem, ze na tym etapie nic nie gwarantuje trafności.
Jest pewien kod którym można dociekać. Ale nie ma pewności żadnej; w grę wchodzi również rodowód krzyżówki..
np.Cymb.w kolorach czerwony,cynober,tworzą pęd bardzo krępe ,od razu widać zgrubienie =gruby z ciemnymi przebarwieniami.
Odmiany jasne... inaczej prowadzą pęd; dopiero na wysokości ok.15-25cm zauważa się usytuowanie zalążków pączków.Ale prawie jest długooooo identyczny z nową psb.
Jednak reguła mało działo ; wpływ rodowodu jest również znaczący.
Czyli ...poczekamy - zobaczymy.

Odnośnie pytania cyt., < skąd się biorą te krople klejącej rosy? ...>
powiem tak: z natury.
Jeśli nie stwierdzasz szkodników, to pojawienie się tych kropli , przyjmij za to normalne zjawisko .Jest jedno niebezpieczeństwo- słodka wydzielina i może zachęcać szkodniki.
Mozna usunąć i nie prowokować intruzów.
Roślina jest przeciekawym organizmem - większość ma swoje wielokomórkowe twory -hedatody.Służą do wydzielania nadmiaru wody i soków mineralnych/przez gutację,nektarniki w różnych miejscach itp.../.We wszystkich procesach , które nas zadziwiają i pojawiają się... motorem/skutkiem jest proces fotosyntezy. Zmiany wszelkie warunków ,niedogodności a nawet b. dobra kondycja rośliny , potrafi dostarczać takich zjawisk.

Ponieważ rośnie nowy przyrost/pęd? trzeba ostrożnie podlewać ,bez moczenia w okolicy przyrostu.Najlepiej podlewać po przeciwnej stronie przyrostu.Ale.. nadmiernie przesuszać storczyka nie można.

Przydatne wskazania: nasze materiały i ramowe warunki uprawy CYMBIDIUM

a'propos kropelek.
Storczyki nie tylko pięknem nas obdarzają ale i słodyczy też czasami nie skąpią/kwas jabłkowy?+asparg...?/. Kropelki po zaschnięciu tworzą 'strukturę skrystalizowanego cukru- mozna spróbować :P .
Osobiście nie usuwam;staram się jedynie pilnować czy coś tego nie konsumuje.

Powodzenia zyczę- JOVANKA
ps
-warto 1 zdjęcie odwrócić - :lol: źle sie ogląda na pół leżąco.
Awatar użytkownika
Bogusz_85
50p
50p

Post »

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Jak tylko wymyślę jak odwrócić to zdjęcie to to zrobię:)
Bardzo bym chciała żeby to były jednak pędy kwiatowe:)
Pozdrawiam,
Renia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=47436" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

Cymbidium :heja

Obrazek

Pozdrawiam,
Ewelina
Awatar użytkownika
Bogusz_85
50p
50p

Post »

Zazdroszczę....!!! Piękne!!!!!!!!!! Oby moje też zakwitło, wtedy na pewno się pochwalę :)
Pozdrawiam,
Renia
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”