Siew, rozsada,pikowanie cz.2
- MORANGO
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Podłoże do wysiewów cz.2
Ja co roku kupuję substrat tofowy, który jak już pisałam mieszam z piaskiem i nawozem osmocote o spowolnionym działaniu, ale biedronkowa ziemia też jest super z braku substratu w tym roku siałam pomidory do tej ziemi 

Polecam podłoże do wysiewu marki Westland - grow sure. Trzy lata temu kupiłem w promocji (normalna cena 20zł) za 10 zł w LM. W tamtym roku używałem podłoża z castoramy (Sterlux), koszt około 8zł - też dobre. Natomiast w tym roku ponownie kupiłem Westand grow-sure w Praktikerze było po 10 zł w promocji. Rewelacja - pomidory moczone dobę w letniej wodzie wykielkowaly w tym podlożu po trzech dniach. Struktura bardzo dobra, jednakże jak ktoś ma więcej rozsad to kupowałem też w workach 50 L podłoże tego producenta co Sterlux. Nazywało się to jakoś ziemia do warzyw w workach 50L koszt około 15zł - do tego podłoża pikowałem rozsady - wychodziło bardziej ekonomicznie. Generalnie do wysiewu potrzebne jest podłoże o niskich dawkach nawozów, bo wysokie zasolenie utrudnia kiełkowanie, natomiast ważna jest tutaj struktura najlepiej jeżeli jest to odkwaszony (chyba, że kiełkujemy rośliny kwasolubne) torf wysoki z dodatkiem perlitu.
- vinetou80
- 200p
- Od: 7 lut 2013, o 16:40
No właśnie to mnie wkurza,że do podłoża do kiełkowania są dodawane nawozy i to nie jakieś delikatne bezchlorkowe tylko zwykłe,dadzą azofoskę albo hydrocomplex. Wolałbym,żeby to było na zasadzie substrau bez nawozów,tylko torf,kreda na odkwaszenie ,drobny piasek+ewentualnie trochę włókna kokosowego lub perlitu...
LEGENDS NEVER DIE
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Wodzu,nie wkurzaj się ,tylko kup odkwaszony torf. Kto Ci broni? 

- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja w zeszłym roku poległam przy torfie do siania, później przy starszych roślinach było bez problemu. Nie jest to proste czym i jak dokarmiać jak braknie papu w nasionku.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 15 lut 2012, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przygotowanie podłoża do pikowania.
Czy ktoś z forumowiczów,samodzielnie przygotowywał podłoże pod pikowanie rozsad warzyw? (pomidor,papryka,ogórek,seler,kapustne).
Chodzi mi o zasilenie torfu odkwaszonego z Hollas Pasłęk,w składniki pokarmowe.
Kupuję sporą ilość substratu do pikówek 50 X 80 l,co przy kwocie 15,42 daje sporą sumę.Chcę kupić torf odkwaszony,tą samą ilość,pojemność i też Hollas,z tym że o prawie 5zł taniej za worek,czyli oszczędność spora.
Myślałem o dodaniu YARA COMPLEX,ale nie wiem dlaczego w opisie taka rozbieżność od 0,5 do 2 kg na 1m3 podłoża?
Proszę o opinie.
Znalazłem YARA PG MIX + micro typowy do przegotowania substratów torfowych.Niestety dużo droższy.
Chodzi mi o zasilenie torfu odkwaszonego z Hollas Pasłęk,w składniki pokarmowe.
Kupuję sporą ilość substratu do pikówek 50 X 80 l,co przy kwocie 15,42 daje sporą sumę.Chcę kupić torf odkwaszony,tą samą ilość,pojemność i też Hollas,z tym że o prawie 5zł taniej za worek,czyli oszczędność spora.
Myślałem o dodaniu YARA COMPLEX,ale nie wiem dlaczego w opisie taka rozbieżność od 0,5 do 2 kg na 1m3 podłoża?
Proszę o opinie.
Znalazłem YARA PG MIX + micro typowy do przegotowania substratów torfowych.Niestety dużo droższy.
-
whitedame
mam problem z Twoim postem.Taka doświadczona ogrodniczka i nie wie jak nawozić?

- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Podłoże do wysiewów i pikowania cz.2
whitedame
Ja mam od zeszłego roku taki uniwersalny Plonvit NPK 10-10-10 z mikroskładnikami i podana jest np dawka do fertygacji
od 0,03% do 0,2 %. Robię sobie w butli 5-cio litrowej roztwór i podlewam, a mam w tym roku jako podłoże torf odkwaszony.
irek76 Twoje pytanie ma charakter bardziej producencki
, a tutaj amatorzy.
Jednak mnie to się wydaje, tak na zdrowy rozum, że ta rozbieżność bierze się z różnych apetytów konkretnych roślin.
Patrz wyżej co napisałam.
Praktycznie na każdym nawozie jest taka rozpiętość i dotyczy to zarówno fertygacji jak i oprysków.
Jak ktoś nie jest pewien co robi, to zaczyna od dawki najniższej i obserwuje rośliny jaki jest efekt. Zawsze lepiej dać mniej niż więcej. Łatwiej dokarmić niż odchudzić
Na każdym nawozie w płynie są podane ilości w jakiej należy nawozić, a nawozić można różnie w zależności od podłoża.Nie jest to proste czym i jak dokarmiać jak braknie papu w nasionku
Ja mam od zeszłego roku taki uniwersalny Plonvit NPK 10-10-10 z mikroskładnikami i podana jest np dawka do fertygacji
od 0,03% do 0,2 %. Robię sobie w butli 5-cio litrowej roztwór i podlewam, a mam w tym roku jako podłoże torf odkwaszony.
irek76 Twoje pytanie ma charakter bardziej producencki

Jednak mnie to się wydaje, tak na zdrowy rozum, że ta rozbieżność bierze się z różnych apetytów konkretnych roślin.
Praktycznie na każdym nawozie jest taka rozpiętość i dotyczy to zarówno fertygacji jak i oprysków.
Jak ktoś nie jest pewien co robi, to zaczyna od dawki najniższej i obserwuje rośliny jaki jest efekt. Zawsze lepiej dać mniej niż więcej. Łatwiej dokarmić niż odchudzić

Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
Nic prostszego jak po wzejściu siewek podlewać torf roztworem do fertygacji odpowiednim dla danej rośliny.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 15 lut 2012, o 20:37
irek76 Twoje pytanie ma charakter bardziej producencki, a tutaj amatorzy.
Ciągle się uczę

Produkcją rozsad,uprawą warzyw zajmuję się w sumie zawodowo,ale to i tak amatorka,w porównaniu do prawdziwych producentów

Dzięki za przeniesienie tematu,za mało dokładnie szukałem

- Teresa Pszczola
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
Piotrze
U Ciebie najlepszą robotę odstawiają dżdżowniczki.
Super eko i bez możliwości przenawożenia.
Pszczoła
U Ciebie najlepszą robotę odstawiają dżdżowniczki.
Super eko i bez możliwości przenawożenia.
Pszczoła
- vinetou80
- 200p
- Od: 7 lut 2013, o 16:40
Re: Przygotowanie podłoża do pikowania.
W firmie w której pracowałem wykorzystywano PG Mix do robienia podłoży do wysiewu.rzeczywiście nie jest tani.Fajne jest to ,że nawozy z firmy Yara szybko się rozpuszczają,nie jak azofoska...
LEGENDS NEVER DIE
- malowanalala
- 100p
- Od: 5 lut 2016, o 19:50
Mam w tym roku porównanie podłoża z Lidla i z Biedronki.
To z Lidla ma wyższy ciężar właściwy i występują w nim zbrylone twarde
kawałki. Podłoże z Biedronki ma luźniejszą strukturę.
To z Lidla ma wyższy ciężar właściwy i występują w nim zbrylone twarde
kawałki. Podłoże z Biedronki ma luźniejszą strukturę.
-------------------------------------------------------------
brak podpisu
brak podpisu
malowanalala: a ile nawozu zawierają te podłoża?
Irek76:
Proszę zwrócić uwagę na stosunek NPK w nawozach np. Jara tych tańszych do pomidorów za ok. 8-9 zł kg.
Bardzo dużo K w stosunku do N/P i taki nawóz może jest super rozpuszczalny i może nadał by się do owocujących pomidorów ale nie do siewu czy rozsady.
Ogólnie wszystkie te nawozy do warzyw czy pomidorów tanie mają takie wysokie K a mało N i P, szukałem długo zanim sporządziłem mieszankę z azofoski, superfosforatu wzbogaconego i saletry potasowej.
Niestety jak chcemy fertygować siewki od wzejścia, wsadzone w torf odkwaszony to musimy mieć bardzo dobry stosunek NPK.
Dodatkowo takich ilości jak podał Irek76 bez betoniarki czy innej maszyny do mieszania nikt nie jest w stanie ręcznie wymieszać żeby te nawozy były rozmieszane równo. Pozostaje tylko fertygacja przy każdym podlewaniu odpowiednim nawozem.
Irek76:
Proszę zwrócić uwagę na stosunek NPK w nawozach np. Jara tych tańszych do pomidorów za ok. 8-9 zł kg.
Bardzo dużo K w stosunku do N/P i taki nawóz może jest super rozpuszczalny i może nadał by się do owocujących pomidorów ale nie do siewu czy rozsady.
Ogólnie wszystkie te nawozy do warzyw czy pomidorów tanie mają takie wysokie K a mało N i P, szukałem długo zanim sporządziłem mieszankę z azofoski, superfosforatu wzbogaconego i saletry potasowej.
Niestety jak chcemy fertygować siewki od wzejścia, wsadzone w torf odkwaszony to musimy mieć bardzo dobry stosunek NPK.
Dodatkowo takich ilości jak podał Irek76 bez betoniarki czy innej maszyny do mieszania nikt nie jest w stanie ręcznie wymieszać żeby te nawozy były rozmieszane równo. Pozostaje tylko fertygacja przy każdym podlewaniu odpowiednim nawozem.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Janusz czy to sarkazm? Wiesz, że jestem humanistką, wiele rzeczy robię intuicyjnie, a z przeliczaniem dawek zawsze mam problemy.kaLo pisze:whitedame
mam problem z Twoim postem.Taka doświadczona ogrodniczka i nie wie jak nawozić?
Fertygowałam Azofoska i pewnie za silne stężenie było dla nasion. W grupie sianej do torfu w stosunku do grupy sianej do ziemi do siewu słabsza była i liczebność i wzrost.
Później na etapie rozsady było już bez problemu i różnice wyrównały się.
W tym roku darowałam sobie torf w pierwszym etapie, ale pierwsze i drugie pikowanie już do torfu, niebagatelne znaczenie ma różnica w cenie tych podłoży.
Pabblo_Pl ja bez okularów widzę słabo ale mimo, że szukałam nie znalazłam informacji na Biedronkowej ziemi o ilości składników mineralnych.
Jak nie ma się czym chwalić to lepiej pominąć to milczeniem?

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa