Pozdrawiam Teresa
Wszystko o pomidorach cz. 9
-
tencia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 9
Czy pomidorowi Maskotka obrywa się wilki,ja w tym roku poobrywałam i były to bardzo małe krzaczki.
Pozdrawiam Teresa
Pozdrawiam Teresa
Maskotce nic nie obrywaj, u mnie krzak oblepiony owocami, do tej pory zbieram pomidorki a jeszcze sporo zielonych, mam w donicy, był fertygowany.
pozdrawiam Karina
-
tencia

- Od: 26 sty 2013, o 20:47
Dziękuje ,tak właśnie myślałam ,że żle zrobilam jak zobaczyłam jaki marny krzaczek.
.Ja to chyba popełniam wszystkie możliwe błędy przy pomidorach 
Tunel ma po bokach ok. 1,5m, a na środku - tam gdzie ścieżka - 1,8m. Szer. 3m, dł. 8m.forumowicz pisze:Jak wysoki jest tunel ?
Chyba znalazłby się jakiś sposób.
Nie ma drzwi, są takie kurtyny z folii sznurowane jak buty, więc nie jest idealnie szczelny....
- krynka

- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Pewności nie ma, ale jeśli zdjęcie z PL, to też stawiam na : http://t.tatianastomatobase.com:88/wiki/Green_Zebra
Nasiona tej odmiany, sprzedawała chyba, któraś z naszych firm nasiennych.
Być może więc, to to.
Nasiona tej odmiany, sprzedawała chyba, któraś z naszych firm nasiennych.
Być może więc, to to.
- BobejGS

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Wg mnie również Green zebra
Ostatnie sztuki poszły u mnie w weekend... Przez okno 
- Rzepka

- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Ja odmiany nie znam, ale podziwiam kompozycję, piękne i smakowite pomidorki
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- krynka

Dziękuję za odpowiedzi,też miałam na myśli Green Zebrę,ale zastanawiałąm się,czy nie ma jeszcze innej odmiany podobnej do tej. Pomidorki ze zdjęcia wyhodowane w Instytucie Warzywnictwa w Skierniewicach. 
Jeśli to ze Skierniewic, to nie musi to być GZ.
Krajowy bank nasion, który bodaj podlega Skierniewicom, posiadał 4 lata temu ponad 1100 odmian pomidorów. Myślę, że w tych kilka lat, trochę doszło. A jakieś swoje hodowle, pewnie też prowadzą.
cokolwiek to jest, jest i tak, nie do wyrwania przez osobę prywatną.
Podobna, ale mniejsza, za to, zdecydowanie smaczniejsza, jest http://t.tatianastomatobase.com:88/wiki ... bra_Cherry
Nie ma nic wspólnego z GZ.
Jeśli chce Ci się poszperać w innych zielonych : http://t.tatianastomatobase.com:88/wiki ... n_Tomatoes
Może coś znajdziesz.
Aaaaa,
coś podobnego, wyhodował pewien facet z Ukrainy, ale nazwy w tym momencie nie pamiętam.
U Tani, w zielonych, tego nie widzę.
P.S.
Jednak jest, ale bez fot : http://t.tatianastomatobase.com:88/wiki ... zh_Zelenyi
Krajowy bank nasion, który bodaj podlega Skierniewicom, posiadał 4 lata temu ponad 1100 odmian pomidorów. Myślę, że w tych kilka lat, trochę doszło. A jakieś swoje hodowle, pewnie też prowadzą.
cokolwiek to jest, jest i tak, nie do wyrwania przez osobę prywatną.
Podobna, ale mniejsza, za to, zdecydowanie smaczniejsza, jest http://t.tatianastomatobase.com:88/wiki ... bra_Cherry
Nie ma nic wspólnego z GZ.
Jeśli chce Ci się poszperać w innych zielonych : http://t.tatianastomatobase.com:88/wiki ... n_Tomatoes
Może coś znajdziesz.
Aaaaa,
coś podobnego, wyhodował pewien facet z Ukrainy, ale nazwy w tym momencie nie pamiętam.
U Tani, w zielonych, tego nie widzę.
P.S.
Jednak jest, ale bez fot : http://t.tatianastomatobase.com:88/wiki ... zh_Zelenyi
-
pomidormen
- 1000p

- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Szkoda, że na tym zdjęciu nie ma nic co pozwoliłoby na ocenę wielkości pomidorów. Ja od kilku lat mam GZ i nie jestem przekonany, że na zdjęciu to ta odmiana. Moje mają żywe, kontrastowe kolory a te są jakieś wyblakłe. Chyba, że mocno przejrzełe. Ale to tylko zdjęcie wiec niekoniecznie mam rację.
- krynka

Co do wielkości ,to musisz uwierzyć na słowo- te pomidory są jak średnie cytryny-zdjęcie jest moje,więc widziałam je naocznie
Kolory może nie są oddane idealnie,bo zdjecie robione przy sztucznym świetle i aparat nie pierwszej młodości,ale też nie odbiegają mocno od rzeczywistości. Zresztą moje GZ wyglądały podobnie- dopiero po rozkrojeniu kolory były bardziej intensywne.
-
Joneska
- 100p

- Od: 22 cze 2014, o 22:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W Kauflandzie pokazały się pomidory daktylowe.Mam ochotę je kupić i wybrać nasionka.Ma ktoś wiedze czy powtórzą cechy mateczne i ogólnie jakie są w uprawie?
Następne pytanie.
Jaka odmiana nadawała by się na ,,piekiełkowy,,południowy balkon?Balkon nie taki mały więc mógłby być to krzak większych gabarytów a raczej wyższy aby zdobił też balkon czerwonymi owocami średniej wielkości,nie za bardzo chorowity .I najważniejszy słodziutki smak.Czy taka odmiana istnieje czy za duże wymagania?Proszę o radę i propozycje doświadczonych ,,balkonowiczów pomidorowych,,Pozdr.
Następne pytanie.
Jaka odmiana nadawała by się na ,,piekiełkowy,,południowy balkon?Balkon nie taki mały więc mógłby być to krzak większych gabarytów a raczej wyższy aby zdobił też balkon czerwonymi owocami średniej wielkości,nie za bardzo chorowity .I najważniejszy słodziutki smak.Czy taka odmiana istnieje czy za duże wymagania?Proszę o radę i propozycje doświadczonych ,,balkonowiczów pomidorowych,,Pozdr.
Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 5
Pomidorowa ciekawostka:
Ostatni tydzień spędziłam w Serbii. Jednego z dni nasza trasa prowadziła przez góry, tunel za tunelem, piękne widoki. Zatrzymałam sie za małą potrzebą i przy drodze, na kamienistym stoku zobaczyłam rosnącego pomidora!
Był zupełnie zdrowy, oczywiście pokładał się po ziemi. Owoce były koktajlowe, lekko podłużne, po ok. 5 w gronie, a gron mnóstwo. Chociaż pogoda była dżdżysta, a pomidor rósł w trudnych warunkach, wyglądał zdrowo. Nie odważyłam się skosztować, tak przy drodze i może ktoś go zasilił
Ale oczywiście wydłubałam nasionka. Zobaczymy, co z niego wyrośnie!
Ostatni tydzień spędziłam w Serbii. Jednego z dni nasza trasa prowadziła przez góry, tunel za tunelem, piękne widoki. Zatrzymałam sie za małą potrzebą i przy drodze, na kamienistym stoku zobaczyłam rosnącego pomidora!
Był zupełnie zdrowy, oczywiście pokładał się po ziemi. Owoce były koktajlowe, lekko podłużne, po ok. 5 w gronie, a gron mnóstwo. Chociaż pogoda była dżdżysta, a pomidor rósł w trudnych warunkach, wyglądał zdrowo. Nie odważyłam się skosztować, tak przy drodze i może ktoś go zasilił
Ale oczywiście wydłubałam nasionka. Zobaczymy, co z niego wyrośnie!