Topinambur, słonecznik bulwiasty
-
- ZBANOWANY
- Od: 22 kwie 2015, o 18:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Słonecznik bulwiasty - topinambur
I kiedy go można wykopywać? Chodzi mi o wykopywanie bulw do jedzenia.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
wykopuje się jesienią i zimą bo słabo się przechowują.
-
- ZBANOWANY
Czyli już po przekwitnięciu?
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
Tak. Ale nie wiem czy nie da się ich zabierać cały rok
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Najlepiej kiedy pędy zaczynają zasychać ,jak u ziemniaków.Niestety trudno wcześniej "podebrać" trochę,bo to wiąże się z uszkodzeniem całej rośliny.Bulwy po wykopaniu,w ciągu tygodnia robią się sflaczałe.Można spróbować przechować zawinięte w folię w zamrażarce.Topinambur nie wymarza do temp. -30 st,więc te marne -20 nie powinno zaszkodzić.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Mam dobrą piwnicę, topinambur wykopany w październiku, włożony do reklamówki do początku kwietnia był jędrny i bez kłów. W kwietniu wyrosły mu małe kiełki.
Topinambur pozostawiony w otwartej skrzynce po 2 miesiącach był nie do użytku.
Warunek - stała temperatura i odpowiednia wilgotność. W mojej piwnicy dobrze przechowują się jabłka, ziemniaki, warzywa korzeniowe (dziś jadłam a'la kopytka z pietruszki
). Nie da się przechować dyni (zbyt wilgotno).
Topinambur pozostawiony w otwartej skrzynce po 2 miesiącach był nie do użytku.
Warunek - stała temperatura i odpowiednia wilgotność. W mojej piwnicy dobrze przechowują się jabłka, ziemniaki, warzywa korzeniowe (dziś jadłam a'la kopytka z pietruszki

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

-
- ZBANOWANY
No to ja czekam do jesieni. Piwnicy nie posiadam. Szkoda.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 sty 2015, o 12:06
Uprawa Topinamburu
Witam,
Tak się składa że wszedłem w posiadanie kilku niewielkich bulw dzikiego topinamburu.
Chciałbym hodować tą roślinę w niewielkiej skali w celu uzyskania plonów.
Czy wiecie co należy robić żeby uzyskać dużo dorodnych bulw?
Pozdrawiam.
Tak się składa że wszedłem w posiadanie kilku niewielkich bulw dzikiego topinamburu.
Chciałbym hodować tą roślinę w niewielkiej skali w celu uzyskania plonów.
Czy wiecie co należy robić żeby uzyskać dużo dorodnych bulw?
Pozdrawiam.
-
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
Re: Uprawa Topinamburu
Jakiego koloru są te bulwy ?
W zależności od koloru masz albo pastewny, albo jadalny.
Oczywiście, ten pastewny też można spożywać, ale ten drugi jest smaczniejszy.
W zależności od koloru masz albo pastewny, albo jadalny.
Oczywiście, ten pastewny też można spożywać, ale ten drugi jest smaczniejszy.
Re: Uprawa Topinamburu
Ja mam ten biały.
Nic szczególnego nie wymaga poza słonecznym stanowiskiem.
Dobrze przechowywany zimą wydaje mi się, że lepiej plonuje niż pozostawiony w gruncie.
Nic szczególnego nie wymaga poza słonecznym stanowiskiem.
Dobrze przechowywany zimą wydaje mi się, że lepiej plonuje niż pozostawiony w gruncie.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 sie 2013, o 23:59
Topinambur - inwazja mączniaka
Witajcie. W tym roku cały mój topinambur, rosnący w trzech różnych miejscach pokrył się w ostatnich dniach nalotem mączniaka, początkowo białym, obecnie (po niecałych dwóch tygodniach) na łodygach wręcz różowiejącym i lepkim (na liściach tylko biel i szarość). Liście gwałtownie podsychają. Taka sytuacja jest tylko u mnie (u sąsiadów ten sam topinambur wygląda zdrowo).
Czy wiecie, co mogło być przyczyną, jak z tym walczyć i jak zapobiec czemuś podobnemu w latach następnych? Przeniesienie roślin na inne miejsce nie wchodzi w grę.
Czy wiecie, co mogło być przyczyną, jak z tym walczyć i jak zapobiec czemuś podobnemu w latach następnych? Przeniesienie roślin na inne miejsce nie wchodzi w grę.
Re: Topinambur - inwazja mączniaka
Zalezy jaki mączniak. Prawdziwy czy rzekomy. prawdziwy daje nalot zazwyczaj na górnej stronie blaszki lisciowej.
Mączniak prawdziwy: scorpion, topsin
rzekomy:Timorex gold curzate m72,5 wp infinito
Co do przyszłości to tak, każdy mączniak zimuje w resztkach pożniwnych, trzeba je zgrabić i spalić
i zdezynfekowac narzedzia uzywane do pielegnacji
Zapraszam do polubienia: https://www.facebook.com/praktycznaochr ... in?fref=nf
Mączniak prawdziwy: scorpion, topsin
rzekomy:Timorex gold curzate m72,5 wp infinito
Co do przyszłości to tak, każdy mączniak zimuje w resztkach pożniwnych, trzeba je zgrabić i spalić

Zapraszam do polubienia: https://www.facebook.com/praktycznaochr ... in?fref=nf
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
A ja właśnie podebrałam sobie kawałek z ciekawości. Miałam nadzieję, że z tego co zostało i tak coś na wiosnę odrośnie, skoro podobno tak łatwo odrasta?kaLo pisze:Najlepiej kiedy pędy zaczynają zasychać ,jak u ziemniaków.Niestety trudno wcześniej "podebrać" trochę,bo to wiąże się z uszkodzeniem całej rośliny.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Odrasta jak chwast,nawet z bulwek wielkości grochu.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Topinambur bardzo łatwo odrasta, ale jak chce się mieć dobrze plony, warto posadzić co kawałek średnią bulwkę, tak jak sadzi się ziemniaki. Ja staram się wybrać jak najdokładniej i sadzę. Przez 3 lata utrzymał mi się w zaplanowanym prostokącie, miał obfite kupki bulw w regularnych odstępach. Wiedziałam gdzie kopać aby nie uszkodzić.
Jesienią 2013 przeniosłam stanowisko topinambura w inne miejsce - posadziłam średniaki. Przez cały sezon 2014 kilkakrotnie na starym miejscu wycinałam motyką pojawiające się młode pędy. W 2015 nic nie odrosło.
Tak moja mama oczyściła przed laty całą działkę zarośniętą chrzanem - jak wyrastał nowy chrzanik to wyrywała go z kawałkiem pod ziemią. Korzenie chrzanu, bulwy topinambura potrzebują się odżywiać z zielonej części wystawionej na działanie słońca. Wyczerpują swoje zapasy na wydawanie coraz to nowych liści/pędów i zamierają po sezonie, dwóch.
Potrzeba systematyczności jeśli sie go chce usunąć.
Jesienią 2013 przeniosłam stanowisko topinambura w inne miejsce - posadziłam średniaki. Przez cały sezon 2014 kilkakrotnie na starym miejscu wycinałam motyką pojawiające się młode pędy. W 2015 nic nie odrosło.
Tak moja mama oczyściła przed laty całą działkę zarośniętą chrzanem - jak wyrastał nowy chrzanik to wyrywała go z kawałkiem pod ziemią. Korzenie chrzanu, bulwy topinambura potrzebują się odżywiać z zielonej części wystawionej na działanie słońca. Wyczerpują swoje zapasy na wydawanie coraz to nowych liści/pędów i zamierają po sezonie, dwóch.
Potrzeba systematyczności jeśli sie go chce usunąć.
Moje nowe imię Szansa