Sałata,odmiany,wysiew, uprawa,wymagania, problemy cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sałata: łatwo czy trudno? cz.2

Post »

Królowa Majowych, Justyna to sałaty masłowe tworzące główki.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 sty 2013, o 11:54

Post »

A ja mam takie pytanie - cym sie różni sałata krucha Królowa Lata od sałaty lodowej?
Pozdrawiam. Ania
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Niczym. - sałata krucha i sałata lodowa to to samo - są dwa określenia :) Sałata lodowa jest bardziej soczysta i łamie się nie rwie jak masłowa. :)

No i jeszcze jedno - są trzy typy sałat - głowiaste - takie które tworzą typowe główki sałat, liściowe - rozlożyste a'la rozety i rozetowe - dość zbite rozety ale nie tworzą główek - mogą mieć trzpień wyglądający na małą główkę, ale nie jest to typowa głowiasta.
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agulka11 ma rację .Krucha i lodowa to jedno i to samo.Ja jednak rozróżniam te dwa typy.Krucha to ta,która ma jaśniejsze liście z odcieniem żółtego np.Królowa lata (podobno jest to mieszaniec sałaty masłowej i lodowej). Nie jest tak łamliwa jak inne ,typowo lodowe sałaty o kolorze ciemno zielonym.Sałaty masłowe mają jasne nasiona,kruche (lodowe) ciemne,do niemal czarnych.
Awatar użytkownika
felixa
200p
200p
Od: 13 lut 2013, o 21:37

Post »

Jakieś dwa tygonie temu wysiałam na próbę w inspekcie Królową Majowych, wczoraj już ją było widać, więc zaryzykowałam
i wysiałam część nasion sałaty od Kozuli. Reszta czeka na marzec , pójdzie do tunelu. Nigdy nie sieję sałaty w domu.
Pozdrawiam, Feliksa
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Moja sałata stoi dzisiaj na parapecie za oknem.
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 21:51
Kontakt:

Post »

Ja też nigdy nie przygotowuję rozsady sałaty w domu. Jeśli już to po prostu wysiewam do gruntu lub do doniczek w szklarni. Swoją drogę co roku mam sporo samosiejek z sałat zostawionych na nasiona. Nawet przekopywanie szklarni nie przeszkadza nasionkom w niczym. Jesienią i wiosną wyrastają jak szalone.
Tak dzisiaj wyglądała moja sałata w szklarni. Jeszcze trochę podrośnie i będzie można ją pikować.
Obrazek
ogrodowo
Zapraszam :-)
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kaLo pisze:Agulka11 ma rację .Krucha i lodowa to jedno i to samo.Ja jednak rozróżniam te dwa typy.Krucha to ta,która ma jaśniejsze liście z odcieniem żółtego np.Królowa lata (podobno jest to mieszaniec sałaty masłowej i lodowej). Nie jest tak łamliwa jak inne ,typowo lodowe sałaty o kolorze ciemno zielonym.Sałaty masłowe mają jasne nasiona,kruche (lodowe) ciemne,do niemal czarnych.
Kalo - niestety nie zgodzę się z Tobą :wink: - mam około 50 odmian sałat i z 30 różnych odmian warzywek sałatowych. Jeśli chodzi o same sałaty - to nie ma znaczenia czy to masłowa czy krucha - w zeszłym roku robiłam zestawienie po rozmowie z forumowicz - i sprawdzałam które są ciemne a które jasne. Nawet chyba wstawiałam tutaj gdzieś całą listę...

przykład - Carmina - odmiana typowa lodowa - nasiona jasne, masłowa głowiasta Mira - nasiona ciemne.

ps. Królowa lata to typowa lodowa odmiana (no chyba, że faktycznie się mylę, ale w swoich opisach takiej informacji nie mam...) - na rynku jest tylko kilka odmian skrzyżowanych wzajemnie - masłowa z lodową. Jedną z nich jest Ismina. Drugą widziałam chyba od firmy Pnos.

No i jeszcze jedno info :) - Sałaty lodowe są głównie jaśniejsze od masłowych - większość z nich ma seledynowy kolor. Różnią się natomiast mocno pofałdowaniem i pęcherzykowatością.
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Super,że masz 50 odmian sałaty.Mam może 7 odmian sałat,5 masłowych i 2 lodowe.Zanim napisałem o kolorach nasion,zajrzałem do torebek i sprawdziłem to,co kiedyś wyczytałem w jakimś czasopiśmie.U mnie się zgadzało.Sprawdź swoje i napisz jaki kolor nasionek mają odmiany masłowe ,a jaki lodowe.Jak na razie podałaś dwie,odmiany,które mają na opak.Jeżeli wśród sałat masłowych i lodowych kolor nasionek rozłoży się po równo,będzie to znaczyć,że moja dotychczasowa wiedza jest g...warta.Jeśli ,powiedzmy,kolor 80% nasion będzie odpowiadał temu ,co napisałem,to z tą moją wiedzą nie jest tak źle.
PS.spróbuję odnaleźć Twoją listę.
Znalazłem: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... a#p4509563 Faktycznie,trudno po nasionach określić typ sałaty,bo ciemny kolor mają i kruche i rozetowe.Moja wiedza pochodzi z dawniejszych czasów,kiedy na naszym rynku nie było tylu wynalazków i masłowe miały jasne,a lodowe ciemne.Człowiek uczy się całe życie ,a i tak głupi umiera. ;:108
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Kupiłam dla mnie nowość na ten sezon tomcio paluch,ma ciemne nasiona(ponoć masłowa),mam też rzymską nasiona ciemne,pozostałe sałaty mam jasne nasiona,w tym kozulowa.
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kalo - może faktycznie kiedyś sałaty właśnie tak można było określić - teraz to jest tyle odmian, a genetycznie nic napisane nie jest - jak dana odmiana została utworzona, więc już zasada masłowa - jasne, lodowa - ciemne widać niestety nie działa :)

Ps. Aż sprawdziłam odmiany rzymskich - ale tu też mix koloru ;)
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

Witajcie :)

Wysiałam na wacik 13 lutego - w piątek sałatę wczesną masłową. Innej nazwy nie miała.
Dzisiaj wygląda tak

Obrazek

Drugi pojemnik jako grupę porównawczą wystawiłam na zewnątrz. Na noc będę brała do domu w chłodne miejsce.
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nasionka miałaś z akcji czy kupne? - jak kupne, bo po drugiej stronie torebki na dole, przy dacie ważności powinna być nazwa odmiany :)
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

Agulka ale ze mnie ciemnota. Już w sprawie poziomek o tym samym pisałam.
Tak, jest nazwa z drugiej strony torebki. MAY KING, , czyli królowa majowych.. ;:223
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Post »

Jakie chcecie mieć w tym roku odmiany sałaty w gruncie :?: :D
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”