Witaj Pola
Ja nie sadziłam z nasion ale oczywiście, ze siewki mogą mieć kolor inny niż rodzice. Inaczej selekcja by się tak nie rozwinęła, fiołki początkowo były przecież tylko w niebieskim (fioletowym) kolorze. Dzięki temu, że dochodziło do mutacji genetycznych mamy dziś ok 10000 odmian.
One są po prostu obłędnie piękne Nie wiem czemu u mnie masa liści i pojedyńcze kwiatuszki mają Twoje fiołki to praktycznie prawie same kwiaty i to jakie wielkie
Pokażę Wam jeszcze jednego olbrzyma
Gdy kwiat się rozwijał byłam rozczarowana, eee taki zwykły, różowy myślałam sobie, nic specjalnego. Jednak gdy już się w pełni rozwinął pokazał swoja klasę. Kwiaty ogromniaste, 7-7,5 cm
Pierwszy kwiat rozwinął się prosty, drugi już półpełny. Obiecuje być prawdziwą pięknością gdy dorośnie
Przypomina mi odmianę ?????????? ?????? (?????) / Utomljonnoe Solnce (Morev), może są spokrewnione? Morev był uczniem Makuniego, więc jest bardzo prawdopodobne, że pracował na odmianach swojego mistrza
Całkiem ładnie wygląda, liście faliste, kwiaty też z falbanką, wygląda odświętnie
Trochę jestem zawiedziona bo widywałam kwitnienia z zieloną falbaneczką i takie też mi się zamarzyło...
Może następnym razem? Spróbuje przestawić rozetkę w chłodniejsze miejsce...