Ogród w sercu Borów

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w sercu Borów

Post »

Natko, Ciebie też witam o poranku.
Ja też łasuch jestem ;:108 , do kawy zawsze muszę mieć coś słodkiego. Ale co tam sobie żałować, no chyba że ze względów zdrowotnych nie można.
Życzę miłej i ciepłej niedzieli. Prognozy pogody na najbliższe dni całkiem fajne, oby tak było do grudnia, a od stycznia dalej tak samo.
Pozdrawiam, Ula
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p
Od: 24 mar 2013, o 07:26

Post »

Ula ja wszystkim dokoła powtarzam,że jak dla mnie pogoda taka może się utrzymywać do końca marca,potem ma się już cieplej robić :)
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Ewo
U nas dzisiaj podało, dopiero pod koniec dnia niebo pojaśniało, a na południu mają dziewczyny ciepło i słonecznie. Tak też byśmy chciały, prawda.
Pozdrawiam, Ula
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nowe zdjęcie poidełka dla owadów lub ptaków
Obrazek
ptaszki sztuczne, ale może dzięki temu te żywe szybciej zauważą wodę.
Pozdrawiam, Ula
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tereniu
moja szałwia drzewiasta wygląda obecnie tak
Obrazek

Kwiaty w zbliżeniu
Obrazek

Musiałam ją znieść na schody prowadzące na taras, tam ma trochę więcej miejsca, może wyprostuje pędy.
Pozdrawiam, Ula
Awatar użytkownika
baasik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Poidełko bardzo mi sie podoba, a szałwia hmm ;:131 nieco przesadziła chyba :;230
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko
Prosiłaś (8 strona mojego wątku)aby poinformować Cię jak zachowuje się mekonopsis. Dzisiaj pod wieczór, jak przestało u nas padać zrobiłam zdjęcie mekonopsisa - właściwie to moich dwóch.
Obrazek
Po lewej stronie to ten, któremu pozwoliłam zakwitnąć (fotka na str. 8), a po prawej to ten, któremu obłamywałam wszystkie kwiaty. Czyli tego z lewej to już w sierpniu nie było, a ten z prawej nie wysilał się na kwitnienie i nawet ma jeszcze trochę zielonych liści. Podjęłam dziś decyzję, wzięłam łopatkę i wykopałam oby dwa. Ku mojemu zdziwieniu, ten niewidoczny nad ziemią ma małą bryłę korzeniową z widocznymi korzonkami. Ale ten drugi to ma zdecydowanie większą bryłę korzeni. Już są posadzone do dużej doniczki i zimę przeczekają w piwnicy. Co będzie, to będzie, na wiosnę poinformuję czy mekonopsisa mam czy nie.
Pozdrawiam, Ula
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu
U Tereni (Teniak) ta szałwia już w sierpniu miała ok. 3 m. więc ją przycięła. Mamy ją pierwszy rok, ale już wiemy że trzeba ciąć na wiosnę. Ja już po kwitnieniu mocno przytnę, jak będzie zapowiedź przymrozków to wniosę ją do salonu i będzie "na leżąco" ;:306 , jak widać lubi się wyginać, więc jak ją położę, to może pędy uniesie i będzie całkiem ciekawie, ale jak ją potem podlewać ;:131 , ona kocha wodę.
Ale masz rację, że szałwia przesadziła.
Pozdrawiam, Ula
Awatar użytkownika
Teniak
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 14:09

Post »

No,no koleżanko ale ten kolorek szałwii to jest to czyli niebieskie-piękne.Moje jeszcze w pączkach ale lada dzień chyba się rozwiną.
Ta moja mniejsza będzie super na prowadzenie na pniu,będę próbowała a nuż się uda.
Ciemiernik kwitnie na biało,obsypany kwiatami.Mam jeszcze drugi od Lideczki/slila/ ale ten chyba będzie z ciemnych,zobaczymy w przyszłym roku.
Nowa zmiana w ogrodzie zrobiona,cebulowe posadzone co innego przesadzone i jest miejsce na paprocie ale waham się czy sadzić teraz czy dopiero wiosną?
Poidełko u Ciebie będzie superowe i pożyteczne pewnie dla ptactwa a może i owadów.Ważki na pewno tam zawitają.
Pozdrawiam.Teresa
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Tereniu
No to się nieźle napracowałaś, a na wiosnę będzie pięknie i kolorowo. Dobrze, że pogoda pozwala na prace ogrodowe, u nas prawie cały dzień popadywało a teraz nieźle wieje. Nie lubię wiatru.
Tereniu, może faktycznie te nowości paprociowe posadź na wiosnę. Szkoda byłoby stracić nowe okazy.
Wiedziałam, że na niebieski kolorek to chętnie popatrzysz, ale ta szałwia o czerwonych kwiatach też piękna.
Chyba już pójdę dziś ;:19
Pozdrawiam Cię,
Ula
Stachu 1956

Post »

,Pięknie w Twoim ogrodzie,,,,tak kolorowo,a trawnik super,,,
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam nowego gościa :wit
Staszku witam Cię u siebie, cieszę się, że ogród Ci się podoba. Pooglądałam Twoją aktualną część. Bardzo mi się podoba sposób oddzielenia trawnika od rabat, dodaje to całości specjalnego wyrazu. Nowo zakupiono róże wniosą dodatkowego koloru w Twoim ogrodzie, niech dobrze przezimują.
Pozdrawiam, Ula
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Uleńko ...z całego serca dziękuję za rośliny ...( wiem , wiem - nie dziękuję się , bo mogą się obrazić i ...nie rosnąć - ale tak mnie Mama nauczyła ...trzeba ładnie podziękować - więc uśmiecham się do Ciebie , drygam i dziękuję ;:180 ;:196 .
Czytałam o Meconopsis ...podobnie jak i w literaturze , że by nie osłabiać , ale pozwolić się mu rozrastać - to należy usuwać kwiaty . Z jednej strony może i dobrze - ale z drugiej - tyle czekać na błękit ...i oberwać - dla mnie nie dopuszczalne ;:oj . Pomyśleć , że w Himalajach rosną bez szczególnych zabiegów ...ale za to mają warunki odpowiednie i one to preferują .
Ten kwiatek w doniczce ma kwiaty białe ...napisz proszę co nieco o nim ...zwłaszcza nazwę ... ;:108
Serdecznie pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Jagódko
Ja też często słyszę słowa, że za rośliny się nie dziękuje, ale ja w to nie wierzę że źle to im wróży. Też jestem ciekawa czy mekonopsis przetrwa zimę i czy na wiosnę zaszczyci mnie swoją obecnością. Mam też trochę nasionek, będę kombinować. Mają dwa egzemplarze mogłam u jednego kwiaty poświęcić, no i różnica była widoczna.
Jeśli chodzi o tę roślinkę z białymi kwiatami to ja myślę że może to z rodziny szczęślinów/clerodendrum. Tylko raz znalazłam zdjęcie tej rośliny w internecie, ale bez nazwy. Może pomoże nam w ustaleniu nazwy "zjawka" Ona posiada dużą wiedzę na temat egzotycznych. U mnie rośnie już chyba 4 lata, właściwie przez ten okres to stał już w różnych miejscach w domu, ale najlepiej w jasnym, ale nie bardzo ciepłym pomieszczeniu. Mój teraz stoi na oknie w sypialni, gdzie grzejnik jest prawie zakręcony, a latem na tarasie, ale nie w pełnym nasłonecznieniu, raczej światło rozproszone. Podlewam, jak ziemia lekko przeschnie i to chyba wszystko. Jak się Twój rozrośnie i będzie miał kilka takich kwitnących pędów to będzie wyglądał pięknie.
Pozdrawiam, Ula :wit
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich serdecznie
Przez kilka ostatnich dni byłam z wizytą w wielu ogrodach, oczywiście tutaj na forum. Oglądałam, czytałam, podziwiałam a u siebie nic nie pokazałam. W długi weekend zrobiłam kilka zdjęć kwitnących obecnie
Stapelia
Obrazek

moja nowa pelargonia (Tereniu bardzo Ci dziękuję)
Obrazek

Jeden z kwiatostanów szałwii drzewiastej
Obrazek

Calla kwitnie już dość długo i nie zamierza przestać
Obrazek

Fuksja od Tereni, pąków jest dużo i jeszcze rosną, czy zdążą się otworzyć, chyba jutro zabiorę z tarasu i ustawię w cieplejszym miejscu.
Obrazek

Szałwia o pięknym czerwonym kolorze kwiatów, nie znam nazwy odmiany
Obrazek

I jeszcze różyczka
Obrazek

Pozdrawiam i wracam do Waszych ogrodów
Ula
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”