Panta rei a może i nie w Podwórkowym

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Panta rei a może i nie w Podwórkowym

Post »

Zuzanno i Alinko-zapowiedzieli,wykrakali,od rana pada dość gęsto drobny śnieżek,ale zaraz topnieje.Jest wietrznie.Jak w Podwórkowym rano nie miałam okazji się przekonać.
Olgo z Ogrodu Azy-u Ciebie to już pewno w ogrodzie biało i jednak bratki zza okna zdjęłaś?
Jadziu Jakuch-tak dobrze zlokalizowałaś,niestety parapet jest wąski,a rośliny każdorazowo przy otwieraniu okna trzeba zdejmować,światło też średnie,bo od wschodu.Kalanchoe o białym kwieciu w istocie gęste,a kwiaty pełne,w kształcie różyczek.Zobaczymy czy było pędzone i czy ewentualnie będzie kwiatostany zrzucać,oby nie.
Priamie-Twoje liliowe dary w doniczce z tych głębszych,na razie w przedpokoju,ale dziś będzie znoszenie do piwnicy.
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewo nie zabrałam bratków, w przyszłym roku kupie nowe. Zaczął się sezon odśnieżania. Armatki warczą i robią śnieg.
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu-tak pisał mi dyplomant ze Studium ,że już odśnieżanie w toku,u nas posypało taką śniegową kaszą ale tylko troszkę.Nie tracę jeszcze nadziei,że budowlańcy wyjdą z Podwórkowego wraz z zapakowanymi gruzami i rusztowaniem zanim to przymarznie.Dziś chciałabym wyrzucić pod sponiewieraną irgę ziemię spod pelargonii skrzynkowych,u mamy już pokrzywki usunięte.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewo napisałaś:"Grabie wraz z drążkiem są obie pary jaskrawo żółte,podobno tak przemalowane by było je widać,gdzie w trawie leżą."

To jest genialne! Ja mam takie ulubione grabki z łopatką w kolorze zardzewiałym. Notorycznie gubią mi się na rabatkach. Nie raz już gubiłam jesienią a znajdowałam wiosną za pomocą wygrabienia! W przyszłym sezonie kupuję najbardziej żółtą farbę jaką dostanę i maluję ;:122
A u mnie ziemia po pelargoniach poszła pod sponiewierany pigwowiec :lol:
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ambo-te grabie które dostałam jako wycofane z firmy pana Pawła są też nie najmłodsze i nieco chwycone rdzą miejscami,ale słonecznie żółte,jedne nawet wraz uchwytem(metalową rurką),naprawdę są widoczne czy to w trawie czy to w liściach,pomysł opatentowany nie jest,a małe opakowania farby widziałam w sprzedaży.
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59

Post »

Ewo, Twój grudniczek pięknie wystąpił z kwiatami! A z tymi kolorowymi narzędziami to faktycznie skuteczny patent. Mamy wszystkie trzonki wysmarowane na pomarańczowo i to działa :) Wcześniej drobne sztuki narzędzi typu pazurki czy sekator "diabeł ogonem nakrywał' i po latach odnajdywałam niektóre w charakterze wykopalisk archeologicznych :)
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuzanno-niestety nie mają trwałości narzędzi krzemiennych paleolitycznych!
Evluk-tak się moje skromne parapetowce mają z końcem listopada.Pierwszy fikus Beniamina variegata z wyprzedaży z Ogrodu Botanicznego(masz tego nieco większego)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ładne parapetowce. Ja nie mam dużo roślin, ale takie na A mi kwitnie na czerwono :D
Muszę poszukać nazwy bo już ją identyfikowałam tutaj na forum.
A farby w takich małych puszeczkach są u nas na wsi po 7 zł. Wiem bo kupowałam białą do pomalowania huśtawki, a do pomalowania oprócz grabek jeszcze coś się na pewno znajdzie!
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ambo-tutaj na południu kraju też bywają,kupowałam niebieską do malowania karmnika dla ptaków i samolotu antygołębnego,zieloną do zaokiennych płotków też swego czasu.Dziś schowałam słoneczne grabie i łopatę sztychówkę do piwnicy przy Śródpodagrycznikowym i odwiozłam tramwajem do swojej piwnicy łopatę Fiskarsa.Cóż bardzo się przydała,budowlańcy właśnie nas opuścili wraz z budą z blachy falistej,oraz moimi trzema pieńkami które służyły jako siedziska,a to co zostało na podwórzu i na moich grządkach,to jak ktoś chce zgłębić co to stajnia Augiasza to jest do zobaczenia.Rąk nie czuję!Podsypałam ziemią ze ścieżki nieszczęsną podlewaną resztkami zapraw irgę,chyba nic z niej nie będzie,podobnie jak z obu podobnie traktowanych złotlinów zielonego i variegata,zakopczykowałam panią różę jedynaczkę i obsypałam liśćmi,starałam się wybrać śmieci,kawałki blachy bardzo ostre,jakieś drewno,pozostałości zaprawy z dwu rabat gdzie były serduszki,dużo w tym odmianowych pierwiosnków,czosnek niedźwiedzi,zioła,gdzie jesienią nasadziłam sporo wiosennych cebulowych i zebrałam gdzie był lekki nadmiar liście i nakryłam,wbiłam ponownie to co zostało z moich płotków.Nie jest to koniec remontów aktualnie sąsiad dociepla podłogę strychu nad swoim mieszkaniem....
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Ewa cieszę się, że koszmar remontowo-dewastacyjny się zakończył. Sąsiad docieplający podłogę myślę będzie miał większy wzgląd na rabaty. W końcu to współmieszkaniec jakby nie było i nie powinno mu być to obojętne, jak traktuje zaangażowanie i pracę innych w wygląd otoczenia .
Złotlin powinien odbić, wbrew pozorom to żywotny krzaczor. Jeśli nie odbije - to wyślę Ci sadzonki. U mnie rosnąc na przeciągu wiecznie przemarza i odbija z korzenia. Z kwitnieniem u niego różnie przez to przemarzanie-ale to ten o pełnych pomponowych kwiatach. Variegatowy niestety nie zniósł chłodów prowincji.
Wspólnymi siłami odbudujemy z wiosną nasadzenia Podwórkowego!!! ;:196 Głowa do góry!
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za słowa otuchy.
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Witam o poranku - piję , a właściwie kończę pić kawę . Zawiozłam Syna przed godziną szóstą ...( jedzie w delegację ) ...ależ mi się nie chciało wstać ...tak cieplutko pod kołderką , a na dworze ...- 6* C ;:222 . Dobrze , że wczoraj skończyłam okrywać róże - są tak opatulone , że żaden mróz im nie będzie straszny .
Dziękuję Ewciu za dobre chęci i ;:167 ..ale myślę , że nie będzie takiej potrzeby . Chciał , bym kupiła obwarzanki - więc zawlokę się na Botaniczną - vel Kopernika , by Mu dostarczyć ...a przy okazji ładowarkę do MP3 .
Piękne , zdrowe masz parapetowe roślinki ...kalanchoe będzie o pełnych , białych kwiatkach ?
Pozdrawiam serdecznie :wit i ...zostawiam Ci odzwierciedlenie mojego ...samopoczucia ...- jednak głęboko wierzę , że ja też na wiosnę się rozkręcę / roztańczę . Skaldowie ...Łucja Prus ...ech , klimaty tamtych lat ...brakuje mi tego w dzisiejszych utworach .
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

Ewa tak czytam i wpadłam na pomysł , że na wiosnę podrzucę ci ze 2-3 worki fajnego dojrzałego kompostu.
Mam go co roku dużo , więc mi nie braknie a tobie chyba baaardzo się przyda.
Często jestem w KRK , wiec nie ma problemu, a wreszcie będę mogła zobaczyć podwórkowy na własne oczy.
Chętnie służę pomocą jakby co brakło. Jestem w końcu na miejscu. masz mój tel. ? dzwoń.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Wam obu cudownie jest,to mały ogród przecież!
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Czytam Ewciu ,że bałaganiarze już się wynieśli NARESZCIE .Mogli chociaż posprzątać za sobą ten bałagan ,a nie zostawiać go Tobie .U mamy chyba chłodniej i roślinom na pewno to sie podoba ,bo wyglądają na zadowolone .Nadmiar moich roślinek też mogę Ci przesłać wiosną
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”