Panta rei a może i nie w Podwórkowym
- EwkaEs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Panta rei a może i nie w Podwórkowym
Zuzanno i Alinko-zapowiedzieli,wykrakali,od rana pada dość gęsto drobny śnieżek,ale zaraz topnieje.Jest wietrznie.Jak w Podwórkowym rano nie miałam okazji się przekonać.
Olgo z Ogrodu Azy-u Ciebie to już pewno w ogrodzie biało i jednak bratki zza okna zdjęłaś?
Jadziu Jakuch-tak dobrze zlokalizowałaś,niestety parapet jest wąski,a rośliny każdorazowo przy otwieraniu okna trzeba zdejmować,światło też średnie,bo od wschodu.Kalanchoe o białym kwieciu w istocie gęste,a kwiaty pełne,w kształcie różyczek.Zobaczymy czy było pędzone i czy ewentualnie będzie kwiatostany zrzucać,oby nie.
Priamie-Twoje liliowe dary w doniczce z tych głębszych,na razie w przedpokoju,ale dziś będzie znoszenie do piwnicy.
Olgo z Ogrodu Azy-u Ciebie to już pewno w ogrodzie biało i jednak bratki zza okna zdjęłaś?
Jadziu Jakuch-tak dobrze zlokalizowałaś,niestety parapet jest wąski,a rośliny każdorazowo przy otwieraniu okna trzeba zdejmować,światło też średnie,bo od wschodu.Kalanchoe o białym kwieciu w istocie gęste,a kwiaty pełne,w kształcie różyczek.Zobaczymy czy było pędzone i czy ewentualnie będzie kwiatostany zrzucać,oby nie.
Priamie-Twoje liliowe dary w doniczce z tych głębszych,na razie w przedpokoju,ale dziś będzie znoszenie do piwnicy.
- Aza
- Od: 10 lut 2008, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewo nie zabrałam bratków, w przyszłym roku kupie nowe. Zaczął się sezon odśnieżania. Armatki warczą i robią śnieg.
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Wątki Azy
- EwkaEs
Olu-tak pisał mi dyplomant ze Studium ,że już odśnieżanie w toku,u nas posypało taką śniegową kaszą ale tylko troszkę.Nie tracę jeszcze nadziei,że budowlańcy wyjdą z Podwórkowego wraz z zapakowanymi gruzami i rusztowaniem zanim to przymarznie.Dziś chciałabym wyrzucić pod sponiewieraną irgę ziemię spod pelargonii skrzynkowych,u mamy już pokrzywki usunięte.

- amba19
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewo napisałaś:"Grabie wraz z drążkiem są obie pary jaskrawo żółte,podobno tak przemalowane by było je widać,gdzie w trawie leżą."
To jest genialne! Ja mam takie ulubione grabki z łopatką w kolorze zardzewiałym. Notorycznie gubią mi się na rabatkach. Nie raz już gubiłam jesienią a znajdowałam wiosną za pomocą wygrabienia! W przyszłym sezonie kupuję najbardziej żółtą farbę jaką dostanę i maluję
A u mnie ziemia po pelargoniach poszła pod sponiewierany pigwowiec
To jest genialne! Ja mam takie ulubione grabki z łopatką w kolorze zardzewiałym. Notorycznie gubią mi się na rabatkach. Nie raz już gubiłam jesienią a znajdowałam wiosną za pomocą wygrabienia! W przyszłym sezonie kupuję najbardziej żółtą farbę jaką dostanę i maluję

A u mnie ziemia po pelargoniach poszła pod sponiewierany pigwowiec

- EwkaEs
Ambo-te grabie które dostałam jako wycofane z firmy pana Pawła są też nie najmłodsze i nieco chwycone rdzą miejscami,ale słonecznie żółte,jedne nawet wraz uchwytem(metalową rurką),naprawdę są widoczne czy to w trawie czy to w liściach,pomysł opatentowany nie jest,a małe opakowania farby widziałam w sprzedaży.
- zuzanna2418
- 1000p
- Od: 15 maja 2013, o 09:59
Ewo, Twój grudniczek pięknie wystąpił z kwiatami! A z tymi kolorowymi narzędziami to faktycznie skuteczny patent. Mamy wszystkie trzonki wysmarowane na pomarańczowo i to działa
Wcześniej drobne sztuki narzędzi typu pazurki czy sekator "diabeł ogonem nakrywał' i po latach odnajdywałam niektóre w charakterze wykopalisk archeologicznych 

Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję
Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie

moje wątki miastowe i wiejskie
- EwkaEs
- amba19
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ładne parapetowce. Ja nie mam dużo roślin, ale takie na A mi kwitnie na czerwono
Muszę poszukać nazwy bo już ją identyfikowałam tutaj na forum.
A farby w takich małych puszeczkach są u nas na wsi po 7 zł. Wiem bo kupowałam białą do pomalowania huśtawki, a do pomalowania oprócz grabek jeszcze coś się na pewno znajdzie!

Muszę poszukać nazwy bo już ją identyfikowałam tutaj na forum.
A farby w takich małych puszeczkach są u nas na wsi po 7 zł. Wiem bo kupowałam białą do pomalowania huśtawki, a do pomalowania oprócz grabek jeszcze coś się na pewno znajdzie!
- EwkaEs
Ambo-tutaj na południu kraju też bywają,kupowałam niebieską do malowania karmnika dla ptaków i samolotu antygołębnego,zieloną do zaokiennych płotków też swego czasu.Dziś schowałam słoneczne grabie i łopatę sztychówkę do piwnicy przy Śródpodagrycznikowym i odwiozłam tramwajem do swojej piwnicy łopatę Fiskarsa.Cóż bardzo się przydała,budowlańcy właśnie nas opuścili wraz z budą z blachy falistej,oraz moimi trzema pieńkami które służyły jako siedziska,a to co zostało na podwórzu i na moich grządkach,to jak ktoś chce zgłębić co to stajnia Augiasza to jest do zobaczenia.Rąk nie czuję!Podsypałam ziemią ze ścieżki nieszczęsną podlewaną resztkami zapraw irgę,chyba nic z niej nie będzie,podobnie jak z obu podobnie traktowanych złotlinów zielonego i variegata,zakopczykowałam panią różę jedynaczkę i obsypałam liśćmi,starałam się wybrać śmieci,kawałki blachy bardzo ostre,jakieś drewno,pozostałości zaprawy z dwu rabat gdzie były serduszki,dużo w tym odmianowych pierwiosnków,czosnek niedźwiedzi,zioła,gdzie jesienią nasadziłam sporo wiosennych cebulowych i zebrałam gdzie był lekki nadmiar liście i nakryłam,wbiłam ponownie to co zostało z moich płotków.Nie jest to koniec remontów aktualnie sąsiad dociepla podłogę strychu nad swoim mieszkaniem....
- judyta
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
Ewa cieszę się, że koszmar remontowo-dewastacyjny się zakończył. Sąsiad docieplający podłogę myślę będzie miał większy wzgląd na rabaty. W końcu to współmieszkaniec jakby nie było i nie powinno mu być to obojętne, jak traktuje zaangażowanie i pracę innych w wygląd otoczenia .
Złotlin powinien odbić, wbrew pozorom to żywotny krzaczor. Jeśli nie odbije - to wyślę Ci sadzonki. U mnie rosnąc na przeciągu wiecznie przemarza i odbija z korzenia. Z kwitnieniem u niego różnie przez to przemarzanie-ale to ten o pełnych pomponowych kwiatach. Variegatowy niestety nie zniósł chłodów prowincji.
Wspólnymi siłami odbudujemy z wiosną nasadzenia Podwórkowego!!!
Głowa do góry!
Złotlin powinien odbić, wbrew pozorom to żywotny krzaczor. Jeśli nie odbije - to wyślę Ci sadzonki. U mnie rosnąc na przeciągu wiecznie przemarza i odbija z korzenia. Z kwitnieniem u niego różnie przez to przemarzanie-ale to ten o pełnych pomponowych kwiatach. Variegatowy niestety nie zniósł chłodów prowincji.
Wspólnymi siłami odbudujemy z wiosną nasadzenia Podwórkowego!!!

serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
- EwkaEs
Dzięki za słowa otuchy.
- Jagodka
- Od: 24 sty 2011, o 22:03
Witam o poranku - piję , a właściwie kończę pić kawę . Zawiozłam Syna przed godziną szóstą ...( jedzie w delegację ) ...ależ mi się nie chciało wstać ...tak cieplutko pod kołderką , a na dworze ...- 6* C
. Dobrze , że wczoraj skończyłam okrywać róże - są tak opatulone , że żaden mróz im nie będzie straszny .
Dziękuję Ewciu za dobre chęci i
..ale myślę , że nie będzie takiej potrzeby . Chciał , bym kupiła obwarzanki - więc zawlokę się na Botaniczną - vel Kopernika , by Mu dostarczyć ...a przy okazji ładowarkę do MP3 .
Piękne , zdrowe masz parapetowe roślinki ...kalanchoe będzie o pełnych , białych kwiatkach ?
Pozdrawiam serdecznie
i ...zostawiam Ci odzwierciedlenie mojego ...samopoczucia ...- jednak głęboko wierzę , że ja też na wiosnę się rozkręcę / roztańczę . Skaldowie ...Łucja Prus ...ech , klimaty tamtych lat ...brakuje mi tego w dzisiejszych utworach .

Dziękuję Ewciu za dobre chęci i

Piękne , zdrowe masz parapetowe roślinki ...kalanchoe będzie o pełnych , białych kwiatkach ?
Pozdrawiam serdecznie

Pozdrawiam i zapraszam serdecznie na wirtualny spacer - Jagódka
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
-
- Od: 16 lut 2010, o 19:11
Ewa tak czytam i wpadłam na pomysł , że na wiosnę podrzucę ci ze 2-3 worki fajnego dojrzałego kompostu.
Mam go co roku dużo , więc mi nie braknie a tobie chyba baaardzo się przyda.
Często jestem w KRK , wiec nie ma problemu, a wreszcie będę mogła zobaczyć podwórkowy na własne oczy.
Chętnie służę pomocą jakby co brakło. Jestem w końcu na miejscu. masz mój tel. ? dzwoń.
Mam go co roku dużo , więc mi nie braknie a tobie chyba baaardzo się przyda.
Często jestem w KRK , wiec nie ma problemu, a wreszcie będę mogła zobaczyć podwórkowy na własne oczy.
Chętnie służę pomocą jakby co brakło. Jestem w końcu na miejscu. masz mój tel. ? dzwoń.
- EwkaEs
Dzięki Wam obu cudownie jest,to mały ogród przecież!
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Czytam Ewciu ,że bałaganiarze już się wynieśli NARESZCIE .Mogli chociaż posprzątać za sobą ten bałagan ,a nie zostawiać go Tobie .U mamy chyba chłodniej i roślinom na pewno to sie podoba ,bo wyglądają na zadowolone .Nadmiar moich roślinek też mogę Ci przesłać wiosną