Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 3
- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 3
Mój Megagron pierwsze grono ma potężne, drugie i trzecie niestety słabsze, w dodatku poważnie ogołocone przez szarą pleśń, na którą widzę jest dość podatny. Też to zaobserwowaliście?
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
U mnie czyściutki, zero oprysków, poza mleczanem wapnia w ogrodzie.
Mam dwa, jeden w ogrodzie, drugi w warzywniaku ale posadzony samotnie w dość przewiewnym miejscu z dala od innych pomidorów. W warzywniaku potężniejsze grona, może ziemia lepsza.
Mam dwa, jeden w ogrodzie, drugi w warzywniaku ale posadzony samotnie w dość przewiewnym miejscu z dala od innych pomidorów. W warzywniaku potężniejsze grona, może ziemia lepsza.
- zuzia55
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To jak rzepa i miód w wierszu Brzechwybasow@ pisze:No , to chyba " jesteśmy w domu".Taki pusty jest właśnie Striped Cavern. Sam w smaku jest rzeczywiście średni , ale spróbuj go czymś nafaszerować, np serkiem białym , albo pastą z jajek - pychota.

Coś wymodzę, bo jest sporo tych pomidorków na dwóch krzaczkach

Pozdrawiam Eugenia
- lobuzka
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
W gruncie mam trzy krzaczki Megagrona, miały piękne dorodne kwiatostany, które szara pleśń porządnie przetrzebiła. Krzaczek pod folią miał mniej kwiatu, za to "szara" mu odpuściła. I u mnie w tym roku szara pleśń jest większym problemem niż ZZ.zdravko pisze:Tak, u mnie to samo (grunt), znaczy nie jest źle, pleśń atakuje, ale owoców ma masę.W ogóle w tym roku zero ZZ, za to szara pleśń to moje utrapienie.Yvona pisze:Mój Megagron pierwsze grono ma potężne, drugie i trzecie niestety słabsze, w dodatku poważnie ogołocone przez szarą pleśń, na którą widzę jest dość podatny. Też to zaobserwowaliście?
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
- Dagmara
- 200p
- Od: 24 mar 2010, o 18:11
Miała różne typy 150 , różne miał grona i wiązania . Po Copii niektóre miały właśnie delikatne paski , niektóre zaś były typowo malinowe. żebrowania też były różne na jednym bardziej wyraźne na innych mniej a jednego miałam bez żebrowań bardziej podobny do 36 . W tym roku niestety go nie miałam ale w następnym będę ciągnęła tą linię bo nie dość że jest plenny po Copii to i smaczny po 36.Agulka11 pisze:Marcystel - wyglądają pięknie! I prawdę mówiąc teraz się zastanawiam czy to rzeczywiście K/150 (pomijając już rozszczepienia...). Z drugiej strony patrząc to pokolenie jest z nasion F3 więc może być duży miszmasz...
Ps. Ma fajne gęste żebrowania... a kolorek jest po prostu przepiękny. Po degustacji dodaj jeszcze, że skórka jest cienka i smak rewelacyjny i też się ustawiam na akcji po nasionka ;))
Ps. Kto jest darczyńcą tych nasionek? Sprawdzimy czy darczyńca miał takie przypadki lub sam się wypowieNa akcję K/150 były przesłane przez: Magaga, Dagmara, wisia7
![]()

Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
No to jestem po konsumpcji.
Powiem tak - rewelacja, pychota, pomidorowa extraklasa !
Pomidor malinowy, ciemny soczysty i słodki miąższ, bardzo aromatyczny.
Na pewno posieję go na drugi rok, mam nadzieję, że smak powtórzy i może nie zakończy żywota na drugim gronie.

W tej chwili nie mogę powiedzieć kto był darczyńcą tej krzyżówki - ( mam remont w domu i większość rzeczy popakowana w kartonach )
p.s - przepraszam za ślady ząbków na pomidorze, to mój mały 'smyk'
Powiem tak - rewelacja, pychota, pomidorowa extraklasa !

Pomidor malinowy, ciemny soczysty i słodki miąższ, bardzo aromatyczny.
Na pewno posieję go na drugi rok, mam nadzieję, że smak powtórzy i może nie zakończy żywota na drugim gronie.

W tej chwili nie mogę powiedzieć kto był darczyńcą tej krzyżówki - ( mam remont w domu i większość rzeczy popakowana w kartonach )

p.s - przepraszam za ślady ząbków na pomidorze, to mój mały 'smyk'

Udanych plonów życzy Marcel. 

Zapomniałem dodać - w kwestii nasion, niestety z kilku pomidorów udało sie pozyskać słownie 14 nasion, niektóre nie miały nasion w ogóle.
Z góry uprzedzę kolejne pytanie - nie używam Betoksonu, zapylam pomidory z pomocą patyczka bambusowego.
Zobaczymy jak będzie w kolejnych owocach.
Z góry uprzedzę kolejne pytanie - nie używam Betoksonu, zapylam pomidory z pomocą patyczka bambusowego.
Zobaczymy jak będzie w kolejnych owocach.

Udanych plonów życzy Marcel. 

Pilotuj go dalej.
Po fotach, widać, że warto.
Kilka krzaków za rok do wysadzenia.
Coś z nich, na pewno wybierzesz, do dalszej selekcji.
Po fotach, widać, że warto.
Kilka krzaków za rok do wysadzenia.
Coś z nich, na pewno wybierzesz, do dalszej selekcji.
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
Moje niestety wszystkie jak jeden zielone, ale ale... megagronek nie przestaje budować grono...

A to winokronek od Krystyny

A to winokronek od Krystyny

Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
Agulka łooo matko
trzmieli nie masz w nim?
A to K/173 [(malinowy spłaszczony wysoki x bawole z rynku)] x Pink King
Bardo różni się od pomidora Maragi. Zakończony ładnym dzióbkiem, pomidory w kształcie serca. Zapowiada się bardzo dobrze, chyba sporo odziedziczył po Pink King, bo rośnie gronami, bezproblemowy jak dotąd. Zdjęcie z kijowej perspektywy, ale mam go w środku i jakoś ciężko go zdjąć, w rzeczywistości bardzo ładny, z licznymi gronami.

A to K/173 [(malinowy spłaszczony wysoki x bawole z rynku)] x Pink King
Bardo różni się od pomidora Maragi. Zakończony ładnym dzióbkiem, pomidory w kształcie serca. Zapowiada się bardzo dobrze, chyba sporo odziedziczył po Pink King, bo rośnie gronami, bezproblemowy jak dotąd. Zdjęcie z kijowej perspektywy, ale mam go w środku i jakoś ciężko go zdjąć, w rzeczywistości bardzo ładny, z licznymi gronami.

- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Agulka - masz pięknego dawcę nasion
Mnie megagron nieco zawodzi w tym roku, słabo wiąże i mi się rozszczepił. Jeden zasługuję na miano minigrona
, drugi lepiej ale bez rewelacji, ale trzeci ostatnio zaszalał i buduje potężne grono
Jeśli powtórzy smak będzie materiałem do kolejnego wysiewu.
Miło widzieć k-122 ode mnie Moniko
Ten z pierwszego zdjęcia [z postu 15 lipca] przypomina pierwowzór z pierwszego pokolenia, tylko mniej spłaszczony. Ciekawe czy zachowa smak rodziców.

Mnie megagron nieco zawodzi w tym roku, słabo wiąże i mi się rozszczepił. Jeden zasługuję na miano minigrona

Miło widzieć k-122 ode mnie Moniko

Pozdrawiam, Maciek.
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
Maciek - jak będzie pychotka to i nasionka zbierać będziemy. A nasiona od Ciebie 

Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
Maciek, nie wiem o którym piszesz, bo tam są dwa K/122 - trochę różne, teraz na pewno kolorystycznie. Kształt podobny.
Ja też mam Megagronka od Maćka Suppa. Dziękuję Maciek
Co mi się ubzdurało, że owocki są wielkości 5groszóki, chyba gdzieś źle doczytałam czy co, u mnie wielkości prawie połowy pudełka od zapałek

Ja też mam Megagronka od Maćka Suppa. Dziękuję Maciek

Co mi się ubzdurało, że owocki są wielkości 5groszóki, chyba gdzieś źle doczytałam czy co, u mnie wielkości prawie połowy pudełka od zapałek