Kawon ( arbuz ) - część 3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 3

Post »

Miałem podobne przypadki w tym roku, ale sporadyczne i też nie wiem co to...
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

To może być zgorzel łodygowa siewek - choroba grzybowa ;:145 . Zdaje się, że walczy się z nią podlewając Previcurem, a najlepiej to siać w dobre, sprawdzone podłoże do siewu ;:333 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
piotrek7725
200p
200p
Od: 20 cze 2012, o 22:28

Post »

marion215 pisze:Ja uprawiałam Złoto Wolicy i Rosario.Największe arbuzy miały ponad 7 kg. Rosły w gruncie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

przy sadzeniu wsypałam tylko do dołka granulowanego obornika i potem już nie zasilałam.
Witam po przerwie i gratuluję arbuzów widać piękne i zdrowe owoce a wiecie co ja pozostanę przy swoim i powiem już któryś raz że najważniejszy jest dobrze dobrany rozstaw. Proszę zobaczcie na zdjęcia które dodała marion215 i szczególnie zwróćcie uwagę na rozstaw roślin. Gołym okiem widać ile tam było miejsca :)
Ja 2 lata pod rząd zrobiłem ten głupi błąd i posadziłem arbuzy za gęsto (40x100) i jak one się rozrosły to grzybek tam szalał dlatego z 30 roślin miałem ledwo kilka owoców 2,5-4kg.
Więc jak będziecie sadzić to dbajcie o to aby roślinka miała swobodę a i ona się odwdzięczy myślę że arbuz musi mieć ten minimalny rozstaw 1x1 i tego się trzymajmy ewentualnie go powiększajmy aby roślina rosła o wiele swobodniej. Skoro bingo rośnie bardzo bujnie to dla niego proponuje rozstaw np 1x1,4 Arbuzy to ciekawe rośliny jednak wymagają ogromnej troski ale warto ją poświęcać każdy kto lubi rośliny wie o czym tutaj napisałem.
A może pytanie nie tak o odmiany a o firmy które produkują nasiona... Jakie możecie polecić?
Wracając do odmian to u mnie w tej gęstwinie fajnie spisało się Złoto Wolicy ale i ono potrzebuje więcej miejsca.
Wiem też że niestety ale arbuzy podatne są n to aby się przeziębić więc niema się co spieszyć z ich wysadzaniem bo to może je tylko osłabić.
Co do obornika granulowanego to fajna sprawa wszystko jest wysuszone i sprasowane więc składniki wszystkie są w kilkakrotnie większej dawce niż w zwykłym oborniku, jak w rodzynkach :)
Jeśli u Tomka bingo było udane nie znaczy że u każdego też musi być udane, zauważcie że Tomek cały czas przypomina że uprawiał je w tunelu gdzie temperatura jest większa w dzień i w nocy niż na zewnątrz. To że u niego bingo pod osłonami jest numerem jeden nie znaczy że u nas na gruncie również będzie bo może być całkiem inaczej :)
Ale spokojnie nasionka arbuzów nie są drogie więc na wioskę zakupię kilka odmian i będę testować każdą odmianę w tych samych warunkach :)
I takie pytanie do Was, jakie wielkie macie pojemniczki na hodowanie rozsady? Tak +/- ile one mogą mieć cm3 oraz jakiego torfu używacie do produkowania rozsady?
Bo właśnie ja mam ten problem że doprowadzam rozsadę do 2-3 liści właściwych i dalej ona stoi w miejscu :/ a hoduję mniej więcej w pojemniczkach 150cm3 na torfie uniwersalnym do produkcji rozsady warzyw.
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

piotrek7725 pisze:I takie pytanie do Was, jakie wielkie macie pojemniczki na hodowanie rozsady? Tak +/- ile one mogą mieć cm3 oraz jakiego torfu używacie do produkowania rozsady?
Ja używałem kubków po kefirze 400g, ale najpiew wypełnione do połowy, potem jak siewki podrosły to wypełniałem do samej góry. Substrat torfowy firmy Yukka z Bolszewa.

Ale potem i tak wszystko padło, więc niech się Tomek wypowie.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Arbuzów jeszcze nie hodowałam, dopiero planuję w tym roku, ale do melonów i cukinii też używam pojemniczków 0,4l. Też najpierw do połowy a jak siewki urosną powyżej brzegu to zapełniam całkowicie :heja . Używam podłoża f-my Kronen. Jest w porządku. Natomiast z zeszłorocznego doświadczenia i z tego co tu wyczytałam wiem, że trzeba się zaopatrzyć w Previcur - na choroby grzybowe siewek ;:224 .
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Prazyn
200p
200p
Od: 30 lip 2012, o 16:31

Post »

Ja mam doniczki małe(nie wiem czy prawidłowo) śr.9 cm wys. 7cm a ziemie? Ja używam tą z biedronki i nie jest zła, żadna roślinka mi nie padła ;:224
Karol
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na temat ziemi z Biedromki to już kilka osób się wypowiadało ;:202 . Ja przyznaję się, że jej używałam, ale tylko do skrzynek balkonowych a i to wymieszałam z kompostem - taki wypełniacz :!: . Jako samodzielna ziemia do siewu i sadzonkowania, to jest słabiutka ;:185 . Czy również są w niej jakieś patogeny i larwy much, to nie wiem. Ale na wszelki wypadek, to lepiej nie ryzykować z taką ziemią do naszych cennych nasionek ;:223 .
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To teraz ja zadam pytanie tym, co już jakiś czas uprawiają arbuzy :wit . Ja w tym roku zamierzam po raz pierwszy, do tej pory to tylko melony i cukinie. Czy przycinać pędy i na którym pędzie owocują. No bo pęd główny jest tylko jeden, czy już na nim owocują, czy też na wyrosłych z niego bocznych a może na następnego rzędu bocznych (tak owocują melony) :?: .
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Arbuzy owocują na pędach głównych, dlatego nie powinno się ich przycinać, co najwyżej można skrócić pęd za zawiązanym owocem.
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
Prazyn
200p
200p
Od: 30 lip 2012, o 16:31

Post »

Ja skróciłem pęd za owocem ok 3-4 liście za i było ok rósł jak szalony, tylko nie wiem czy przez to że był przycięty czy przez to że był sam na krzaku ;:224

-- 17 sty 2013, o 11:14 --

Ja kupiłem ta ziemie z biedronki ponieważ była tania :oops: Ile wasza ziemia kosztuje, bo jeżeli ta ziemia z biedronki jest słaba to lepiej dołożyć trochę kasy na coś lepszego :roll:
Karol
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bioy, ale pęd główny jest tylko jeden, jak zresztą sama nazwa wskazuje. Z niego, w kątach liści wyrastają pędy boczne. Czy to co napisałeś oznacza, że arbuzy wyrastają tylko na tym jednym jedynym pędzie głównym ;:oj
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trochę namieszałem :/ Arbuzy owocują na końcach pędów, teoretycznie wszystkich, choć ja miałem około 20 roślin w minionym roku i tylko na dwóch z nich rozwinął się dodatkowy owoc na bocznym pędzie. Pozostałe miały tylko po jednym owocu, na końcu pędu głównego, zrzucały inne zawiązki.
Pewnie spowodowane było to błędami w uprawie i niedoborem papu ;)
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45

Post »

U arbuzów owoce zostawia się tylko na będzie głównym bo na nim rosną największe owoce. Moje arbuzy miały tylko owoce na będzie głównym a na pędach bocznych nie miały owoców ale nawet jak by miały to bym je usunął.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23

Post »

A w innym wątku wyczytałem że dyniowate powinno się przyciąć za 5 czy 6 liściem by pobudzić do wytworzenia kwiatów żeńskich.
Ja nie mam doświadczeń, ale chciałbym się dobrze przygotować do nadchodzącego sezonu. Bo mnie rodzina pogoni z tymi moimi arbuzami. :roll:
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45

Post »

A w innym wątku wyczytałem że dyniowate powinno się przyciąć za 5 czy 6 liściem by pobudzić do wytworzenia kwiatów żeńskich.
Tak się robi ale u melonów Ja swoje melony ciąłem jak był 6 liść aby dostały pędów bocznych na których są kwiaty żeńskie i owoce.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”