Szczepienie drzew owocowych cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. II
Leszczyna turecka pochodzi z cieplejszego klimatu i pewnie dlatego są trudności ze zrastaniem okulantów.Podobnie jest z orzechem włoskim.
bendkos ile lat miała podkładka/leszczyna turecka? też będę chciał szczepić, ale turecka to drzewo to tak sobie myślę, że na takiej max 2letniej chyba..rozmnożę ją sam z nasion.
A może ktoś ma już jakieś doświadczenia?
A może ktoś ma już jakieś doświadczenia?
-
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
2 lata. Zaszczepiłem na najładniejszej jaką miałem.
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
Doczytałem, że na leszczynie tureckiej takim sposobem zaleca się szczepić -2letnia podkładka ma być,
szczepią tak z sukcesem
https://www.google.pl/search?q=a+long+s ... hnFde4M%3A
szczepią tak z sukcesem
https://www.google.pl/search?q=a+long+s ... hnFde4M%3A
To klasyczne szczepienie na przystawkę z języczkiem. Jabłonie tak szczepię. To najpopularniejsza, po okulizacji, metoda.
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2012, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Raczej na stosunek z języczkiem(bez podtekstów).
Prawda, poprawiam się. A dokładnie: przez stosowanie (z języczkiem). Też bez podtekstów.
Wolałem pokazać, bo za 'stosunek z języczkiem' moderator dałby mi pewnie bana 

Henryk Zdyb w swej książce pisze że:,,Uszlachetnianie leszczyny przez okulizację stosuje się tylko w krajach o znacznie cieplejszym klimacie od naszego i to rzadko.U nas praktycznie nie stosuje się w ogóle tej metody" Pozostaje więc szczepienie do którego przystępujemy gdy temperatura zewnętrzna osiągnie 20-21 stopni C.Pozdrawiam klakier.
-
Można posłużyć się metodą szczepienia orzecha włoskiego http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=266
Tu jest artykuł na temat szczepienia na leszczynie tureckiej http://www.agrojournal.org/18/06-09-12.pdf
Warunkiem podobno jest mocno ukorzeniona 2letnia sadzonka leszczyny tureckiej, szczepienie sposobem o którym pisaliśmy a termin szczepienia przeprowadzają wtedy, kiedy na leszczynie tureckiej ruszają pierwsze liście (to w Serbii, u nich to pierwsze dni kwietnia) : grafting is performed in situ in the first ten days of April, as in that period the Turkish Hazel rootstock starts running juices and the first leaves appear.
Z tekstu wynika, że na 3letniej też szczepią - na wysokości 60-80 cm powyżej korzeni, a na 2 letnich 20-30 cm powyżej korzeni (jeśli dobrze zrozumiałem)
Co to znaczy 'szczepienie przeprowadza się in situ'?
Warunkiem podobno jest mocno ukorzeniona 2letnia sadzonka leszczyny tureckiej, szczepienie sposobem o którym pisaliśmy a termin szczepienia przeprowadzają wtedy, kiedy na leszczynie tureckiej ruszają pierwsze liście (to w Serbii, u nich to pierwsze dni kwietnia) : grafting is performed in situ in the first ten days of April, as in that period the Turkish Hazel rootstock starts running juices and the first leaves appear.
Z tekstu wynika, że na 3letniej też szczepią - na wysokości 60-80 cm powyżej korzeni, a na 2 letnich 20-30 cm powyżej korzeni (jeśli dobrze zrozumiałem)
Co to znaczy 'szczepienie przeprowadza się in situ'?
in situ, czyli "na miejscu" w którym rosną.Południe Serbii to klimat śródziemnomorski.Pozdrawiam klakier.
Dzięki klakier, kapuję
Kalo, leszczyna turecka pochodzi z cieplejszego klimatu?? Źle doczytałeś chyba. To teraz rzadkie drzewo, bo taka jest moda, ja mogę workami orzechy z niej zbierać.

Kalo, leszczyna turecka pochodzi z cieplejszego klimatu?? Źle doczytałeś chyba. To teraz rzadkie drzewo, bo taka jest moda, ja mogę workami orzechy z niej zbierać.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Ja to zrozumiałem, w miejscu docelowej uprawy.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
Tak pochodzi z cieplejszego klimatu i mimo,że daje radę jak i orzech włoski,to z powodu zbyt niskich temperatur są problemy ze zrastaniem się szczepów.Karpie też są hodowane,ale w warunkach naturalnych praktycznie się nie rozmnażają a to,że są w rzekach to sprawa zarybiania.
Może i nie czytałem ze zrozumieniem,ale basen Morza Śródziemnego to trochę cieplej niż basen bałtycki.
Może i nie czytałem ze zrozumieniem,ale basen Morza Śródziemnego to trochę cieplej niż basen bałtycki.