Ogródek Gosi cz. 8
-
April
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 lut 2012, o 12:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogródek Gosi cz. 8
Tak mi przyszło do głowy, jak już myślami idziesz w kierunku iglaków kulkowych to popatrz sobie na jodłę balsamiczną Nana albo Picollo oraz na choinę kandayjską Jeddeloch. Rosną niezwykle wolno, to takie fajne gniazdka.
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
AgaNet pisze:Wiesz co i jeszcze tak jak patrze na tą fotke, to myslę ze fajnie by tam wygladał np bukszpan cięty w kulke, albo coś innego kulkowego podsadzonego bergeniami ( np z przodu na półokrągło te bergenie).
Bergenie bardzo lubię ( też robię u siebie wykończenie rabaty bergeniami więc pewnie dlatego ci je teraz "wciskam") , są bezproblemowe, dobrze wyglądają cały rok
Albo może zamiast bukszpanu jakaś bardziej rozczochrana trawa i bergenie w nogach ? Nie bardzo widzę ile tam miejsca.
Agatko, przepraszam bardzo, ale Cie pominęłam. Bukszpan bardzo mi pasuje. I bergenie też i trawy
Będe miała o czym myśleć do wiosny.
Kasiu, no niestety pies też ma swoje prawa. Mnie się wydaje, że u mnie i tak jest straszliwie kweciście. Dlatego ta rabata miałaby być bardzo prosta. Inne kipią kolorami a tu stonowana zieleń. Nie wiem, czy mi sie uda zachowac dyscyplinę, ale spróbuję.
Jula, ja takie coś chciałam zastosowac na tylnej rabacie. Tam musze wtrynić kilka iglaków, może bukszpany. Mają stonowac tamten harmider i podkreślić róże. Z przodu muszę naprawdę małe okazy, a raczej wolnorosnące. Będę kombinowała.
Ewa, wrzosy przetrwały nieźle. Mam nawet w planach posadzenie kilku,ale na razie nie tu. Najpierw posadze większe rośliny, a potem zobaczę ile mi jeszcze miejsca zostało.
Dominiko, własnie miałam zamiar stworzyć taką kompozycję z różnego kształtu roślin zimozielonych, do tego trawki, żurawki, może wrzos. Najpierw muszę m. przekonać.
Jolu, zobacze co mi poradziłaś. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju kulki. Na pewno jakąś wykorzystam, bo chcę jeszcze obsadzić schody na skarpie. Tam muszę być niewysokie rośliny.

-
Soczewka
- 1000p

- Od: 9 mar 2010, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gosia ja bym najpierw zaczęła od wyznaczenia kształtu tej rabaty przed wejściem a później zaczęłabym się zastanawiać co się na niej zmieści i co będzie pasowało. Najważniejsze to wybrać główną roślinę przewodnią a wokół nie później stworzyć kompozycję z mniejszych roślin. Czy ta rabata ma być po obu stronach bo nie wiem czy czegoś nie doczytałam
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
- DuczekiOsia
- 1000p

- Od: 10 sie 2012, o 08:38
- Kontakt:
żuraweczki piękne
a ta niebieska roślinka to ??
- dominikams

- Od: 21 sty 2008, o 10:48
No to widzę, że nie tylko ja mam wątpliwości, gdzie dokładnie ma być ta rabata
Gosia, bądź precyzyjna
Monia ma rację, wyznacz najpierw kształt. Bo tak to każdy chyba ma inną wizję w głowie
Ale wiesz co, podziwiam Twoją determinację odnośnie zachowania powściągliwego charakteru tej rabatki (popieram, żeby nie było, że nie
). I przyznam, że umieram z ciekawości, co tam ostatecznie powstanie 
Ale wiesz co, podziwiam Twoją determinację odnośnie zachowania powściągliwego charakteru tej rabatki (popieram, żeby nie było, że nie
- AgaNet

- Od: 26 sie 2010, o 11:00
Gosia, forumki zapsypały Cię pomysłami
Ale faktycznie - kształ rabaty nakjważniejszy. Potem powinno byc z górki
- Margo2

Niestety nie działa fotosik. Nie pokaże tej rabaty.
Monia, ta rabata jest naprawdę maleńka. To byłby taki trójkąt o zaokrąglonej przeciwprostokątnej.Bok trójkąta będzie miał około metra. Zastanawiam się, czy rosliną, która bedzie górowała nad rabatą nie bedzie cis. Tylko taki najcieńszy z możliwych. Szkoda, że nie zapisałam sobie nazwy tego co kupiłam kiedys w Skierniewicach. Jedyne pocieszenie, że kupię wiosną, bo kupiłam ją od szkólki z Nowego Dworu. Stożek to bedzie bukszpan. Może kulka też. Ewentualnie tutaj zamienią na jakaś iglastą kulkę. Rabata bedzie po obydwu stronach.
Leokadio, nie wiem czy chodzi o roslinkę na 2 zdjęciu? jeśli tak to szalwia omączona. Roslinka jednoroczna.
Dominiko, teraz nie moge wstawić zdjęcia. Chodzi o rozwidlenie przy schodach widoczne na zdjęciu z psem. Ja siebie też podziwiam
Przecież do tej pory sadziłam wszystko co popadnie. No, ale ogrodem zajmuję sie już tak długo, że czas na zmiany, czyli kobietą jestem
Agatko, tutaj nie ma za bardzo o czym mysleć. Rabatka mikroskopijnych rozmiarów. Ogólny kształt mam już w głowie
Monia, ta rabata jest naprawdę maleńka. To byłby taki trójkąt o zaokrąglonej przeciwprostokątnej.Bok trójkąta będzie miał około metra. Zastanawiam się, czy rosliną, która bedzie górowała nad rabatą nie bedzie cis. Tylko taki najcieńszy z możliwych. Szkoda, że nie zapisałam sobie nazwy tego co kupiłam kiedys w Skierniewicach. Jedyne pocieszenie, że kupię wiosną, bo kupiłam ją od szkólki z Nowego Dworu. Stożek to bedzie bukszpan. Może kulka też. Ewentualnie tutaj zamienią na jakaś iglastą kulkę. Rabata bedzie po obydwu stronach.
Leokadio, nie wiem czy chodzi o roslinkę na 2 zdjęciu? jeśli tak to szalwia omączona. Roslinka jednoroczna.
Dominiko, teraz nie moge wstawić zdjęcia. Chodzi o rozwidlenie przy schodach widoczne na zdjęciu z psem. Ja siebie też podziwiam
Przecież do tej pory sadziłam wszystko co popadnie. No, ale ogrodem zajmuję sie już tak długo, że czas na zmiany, czyli kobietą jestem
Agatko, tutaj nie ma za bardzo o czym mysleć. Rabatka mikroskopijnych rozmiarów. Ogólny kształt mam już w głowie
- Jule

- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gosik zrob sobie dwie cisowe rabatki - same cisy... kolumnowy, kulkowy i stozkowy. Mozna dobrac odpowiednie odmiany i do tego dosc dobrze sie formuja. Pomieszaj je kolorystycznie ... na jednej rabacie kolumnowy np zielony Wojtek albo wyzszy Fastigiata a na drugiej kolumnowy David ktory mlode pedy ma zolte albo wyzszy Fastigiata Aurea- zolty - do Davida mozna dosadzic zielona kulke cieta z Repardens-a ... a do Wojtka, Repardens Aurea.... Stozki mysle ze spokojnie z Hessei wyjda a zolte z Tymon-a
A tak powaznie, to przyszlam zapodac info o Stefce ale za duzo powiedziec o niej nie moge, bo zakupilam ja pod koniec sierpnia, kwitla jednym kwiatem - pozniej przyszla zima i Stefka poszla sie ... no rosnie na niebianskich rozankach
A tak powaznie, to przyszlam zapodac info o Stefce ale za duzo powiedziec o niej nie moge, bo zakupilam ja pod koniec sierpnia, kwitla jednym kwiatem - pozniej przyszla zima i Stefka poszla sie ... no rosnie na niebianskich rozankach
- JSZFRED

- Od: 1 lut 2008, o 18:02
Gosiu tak czytam wszystkie propozycje każda inna i ciekawa to może i ja zaproponuje do rozważenia np. jałowiec kolumnowy "Arnold" jest bardzo szczuplutki ma po kilku latach szer.40cm i do tego jeszcze np. kosodrzewinka, wrzosy i wrzośce i uzupełnienie kolorowe trawki taka raczej mało wymagająca rabatka, fajnie że masz jeszcze miejsce na nowe aranżacje,
PS.
cyklameny zakwitły
PS.
cyklameny zakwitły
- robaczek_Poznan

- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Słuszna uwaga, ja też bym tak wystartowała.Soczewka pisze:Gosia ja bym najpierw zaczęła od wyznaczenia kształtu tej rabaty przed wejściem a później zaczęłabym się zastanawiać co się na niej zmieści i co będzie pasowało. Najważniejsze to wybrać główną roślinę przewodnią a wokół nie później stworzyć kompozycję z mniejszych roślin. (...)
Jeżeli ma być zielono-iglakowo, to można powtórzyć motyw po obu stronach, tyle że nie symetrycznie, a w luźnych nasadzeniach, żeby nie było zbyt formalnie ale uporządkowanie.
To plany na wiosnę Gosiu?
ps. Stefka to Stephanie du Baronin? Zamówiłam ją na jesień
Tyle zmian u Ciebie, a ja to przegapiam! Coś wiem na temat wycinania ognika - mój miał koło 15 lat, 2 m w górę i tyle samo wszerz. Tej wiosny straciłam do niego cierpliwość... Wyleciał z hukiem!
No prawie - dynamitu akurat zabrakło, a szkoda, bo bardzo by ułatwił sprawę... Korzenie miał potworne! Ognik, nie dynamit oczywiście. Teraz mi tam ładnie trzmielinki rosną, a wiosną będą tulipanki...
Pomysłu na rabatę Ci nie podsunę, bo moja wyobraźnia działa podobnie do Aguniadowej - przedłuża tę kwiecistą rabatę z boku, a wiem że taka opcja nie wchodzi w grę. W końcu pies też człowiek i swoje prawa ma!
A może "trzepniesz" po obu stronach jakieś krzaczaste, dorodne różyce (takie dorastające do 2 m)? Koniecznie pachnące! Mogą być z cisem w tle. Taka romantyczna i aromatyczna wejściówka... A pergola przypadkiem Ci tam nie wejdzie?
Pomysłu na rabatę Ci nie podsunę, bo moja wyobraźnia działa podobnie do Aguniadowej - przedłuża tę kwiecistą rabatę z boku, a wiem że taka opcja nie wchodzi w grę. W końcu pies też człowiek i swoje prawa ma!
A może "trzepniesz" po obu stronach jakieś krzaczaste, dorodne różyce (takie dorastające do 2 m)? Koniecznie pachnące! Mogą być z cisem w tle. Taka romantyczna i aromatyczna wejściówka... A pergola przypadkiem Ci tam nie wejdzie?
- _ninetta_
- 1000p

- Od: 19 maja 2010, o 01:19
Gosiu, w jakim kolorze chcesz tą rabatówkę, czy koniecznie w białym?
Stefanię ma Aga 13 w wątkach różanych i z tego co zdążyłam wyczytać jest z niej zadowolona.
Stefanię ma Aga 13 w wątkach różanych i z tego co zdążyłam wyczytać jest z niej zadowolona.
- Margo2

Jula, cisy też mi chodzą po głowie. Ale chyba nie zdecydowałabym sie, żeby tylko one tam rosły. Chcę troche pomieszać. Przynajmniej w tym, bo kolorystycznie bedzie raczej stonowane. Znasz mnie przecież, że lubię różnorodność. Same cisy to zbyt spokojnie jak dla mnie.
Szkoda, że nie możesz nic więcej powiedzieć o Stefce.
Asiu, właśnie bardziej w tym kierunku co Ty proponujesz zdąża moje myślenie. Zastanawiam się tylko nad kolumnowym, czy aby koniecznie Arnold, a może cis? Nad tym będe myślała.
U mnie cyklameny już przekwitły
Kasiu, chcę powtórzyć motyw po obu stronach. Ten fragment chce żeby był formalny. Praktycznie nie mam takiego fragmentu w ogrodzie, a coraz bardziej mi sie podoba.
Tak to plany wiosenne. Najpierw muszę m. przekonać.
Ja też chcę zamówić od Ewy, ale słyszałam o niej trochę niedobregi i chciałam się upewnić jak się zachowuje po deszczu.
Asiu, ja dzisiaj zakończyłam walkę z ognikiem. Też przydałby mi się dynamit. No, ale już po wszystkim. Pokażę zaraz zdjęcia.
Niestety rabata musi zostać okrojona. Nie zrobię tego psu. Już i tak zabrałam mu pół płotu. Jest grzeczny, nie wpada tam gdzie nie trzeba, więc będzie miał nagrodę
Pergola spokojnie by weszła, ale znowu taki formalny układ to ukłon w stronę m. On za kwiatkami nie przepada. A tych mam w ogodzie całe mnóstwo. Szczególnie na przednich rabatach. Dlatego tutaj chcę spokojnej rabaty, bez kwiatów. Tylko iglaczki, trawki żurawki. NO może jakiś jednoroczny kwiatek się trafi
Anetko, czy pytasz ze względu na Stefanię?
Jakoś mnie ostatnio na białe wzięło. Wiesz, że ja najbardziej lubię róż, potem biały. Żółty też jest fajny.
Poszukam Agi.
Niestety nie pokażę co robiłam bo znowu fotosik mi nie działa.
Może Wy macie jakieś inne opcje wklejania zdjęć?
Szkoda, że nie możesz nic więcej powiedzieć o Stefce.
Asiu, właśnie bardziej w tym kierunku co Ty proponujesz zdąża moje myślenie. Zastanawiam się tylko nad kolumnowym, czy aby koniecznie Arnold, a może cis? Nad tym będe myślała.
U mnie cyklameny już przekwitły
Kasiu, chcę powtórzyć motyw po obu stronach. Ten fragment chce żeby był formalny. Praktycznie nie mam takiego fragmentu w ogrodzie, a coraz bardziej mi sie podoba.
Tak to plany wiosenne. Najpierw muszę m. przekonać.
Ja też chcę zamówić od Ewy, ale słyszałam o niej trochę niedobregi i chciałam się upewnić jak się zachowuje po deszczu.
Asiu, ja dzisiaj zakończyłam walkę z ognikiem. Też przydałby mi się dynamit. No, ale już po wszystkim. Pokażę zaraz zdjęcia.
Niestety rabata musi zostać okrojona. Nie zrobię tego psu. Już i tak zabrałam mu pół płotu. Jest grzeczny, nie wpada tam gdzie nie trzeba, więc będzie miał nagrodę
Pergola spokojnie by weszła, ale znowu taki formalny układ to ukłon w stronę m. On za kwiatkami nie przepada. A tych mam w ogodzie całe mnóstwo. Szczególnie na przednich rabatach. Dlatego tutaj chcę spokojnej rabaty, bez kwiatów. Tylko iglaczki, trawki żurawki. NO może jakiś jednoroczny kwiatek się trafi
Anetko, czy pytasz ze względu na Stefanię?
Jakoś mnie ostatnio na białe wzięło. Wiesz, że ja najbardziej lubię róż, potem biały. Żółty też jest fajny.
Poszukam Agi.
Niestety nie pokażę co robiłam bo znowu fotosik mi nie działa.
Może Wy macie jakieś inne opcje wklejania zdjęć?
-
Soczewka
- 1000p

- Od: 9 mar 2010, o 10:35
A podobnie pomyślałam ale uporządkowana wersja to nie wiem czy dla Gosirobaczek_Poznan pisze:Słuszna uwaga, ja też bym tak wystartowała.Soczewka pisze:Gosia ja bym najpierw zaczęła od wyznaczenia kształtu tej rabaty przed wejściem a później zaczęłabym się zastanawiać co się na niej zmieści i co będzie pasowało. Najważniejsze to wybrać główną roślinę przewodnią a wokół nie później stworzyć kompozycję z mniejszych roślin. (...)
Jeżeli ma być zielono-iglakowo, to można powtórzyć motyw po obu stronach, tyle że nie symetrycznie, a w luźnych nasadzeniach, żeby nie było zbyt formalnie ale uporządkowanie.
To plany na wiosnę Gosiu?
ps. Stefka to Stephanie du Baronin? Zamówiłam ją na jesień
Pozdrawiam Monika
- Margo2

Przecież człowiek może się zmienić, prawda
Monia, naprawdę podoba mi się taka prosta uporządkowana rabata. We mnie tkwi kilka Goś. Każda lubi co innego.
Monia, naprawdę podoba mi się taka prosta uporządkowana rabata. We mnie tkwi kilka Goś. Każda lubi co innego.