Ogródek Robaczka cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz. 3

Post »

Witajcie :wit
Dzisiaj byłam na kolejnym spotkaniu forumkowym, tym razem ugościła nas Ilonka2715 ;:196 Ogród piękny, było zwiedzanie, pyszne jedzonko z domowego grilla ( i zakąski prosto z ogrodowych krzaczków :D ), spacer w malownicze zakątki Cybiny i prezenty (a jakże!) ogródkowe ;:138
Dziękuję Ilonce i Jej M za gościnę, a Asi2 i Martusi/Shirall za świetne towarzystwo, było super, jak zawsze z Wami! ;:4 Dostałam jeżówkę, orlika, dzwonka i coś takiego płożącego, czego nazwy nie pamiętam ;:131 Zdobycze posadzę jutro :tan

Aniu, bugenwilla utrzymuje bardzo długo kwiaty, a w zasadzie przykwiatki (kwiaty właściwe są drobne, żółciutkie i kwitną w środku tych różowych), jeśli jest nawożona odpowiednio to ciągle wypuszcza kolejne i tak aż do jesieni ;:333 Moja późno ruszyła, ale po zastosowaniu odpowiedniej "dietki" pięknie się rozbujała ;:173 Budleje dostały nawóz wiosną, a potem radzą sobie same. To ekspansywna roślina, ma silny system korzeniowy i myślę, że w donicy będzie się męczyć...ja bym posadziła do gruntu. Moje w tym roku częściowo przemarzły, ale zwykle dają radę bez problemu, ta zima byłą wyjątkowo "ciężka" dla roślin..
Edytko, Ty masz tyyyyyle miejsca, że możesz spokojnie wykrajać 10 metrów co roku ;:333 Ja planuje poszerzenie, bo rośliny zwiększają (wreszcie!) objętość i robi się ciasno. Przy okazji wykroję miejsce na nowe rabaty różane :uszy Rozwar jest świetny, zdjęcia nie oddają jego uroku. Kolorek ma ciemno-szafirowy.
Krysiu, mówisz tyle miejsca? ja wiem, czy tak dużo..? ;:131 Dziękuję za podpowiedzi, myślę o sadzeniu w grupach, być może w górnej części rabaty zrobię dwa rzędy.. ;:224
Ewa, moja Hanna też mniejsza niż ta u Jule, może dlatego, że świeżynka? Moja Jubilee Celebration też od Ewy/Gloriadei, piękna sadzoneczka, ma mnóstwo pąków ;:oj Zakochałam się w niej w czaie odwiedzin u Ewy, rośnie u niej przy tarasie - fantastycznie pachnie, a kwiaty mają idealną strukturę rozetkową.. ;:170
Marudzia, witaj! Dziękuję za miłe słowa pod adresem ogrodu ;:180 Ogród ma niecałe 3 latka, zaczęliśmy działać w 2009r. gdy tu zamieszkaliśmy. Projekt powstał we współpracy z ogrodnikiem, pierwsze nasadzenia to jego dzieło. Potem zaczęliśmy sadzić sami i cały czas coś zmieniamy..Dziękuję za komplementy i zapraszam :wit
Małgosiu, mam nadzieję, że Twoim lobeliom będzie lepiej w gruncie, zawsze to jednak więcej przestrzeni dla korzonków i bujniejsze kwiaty ;:333
Lulka, dietka koleżanki działa ;:138 Bugenwilla dostała trochę nawozu dla róż i szaleje :heja

cdn.
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko :wit Ten szpaler ma ok. 30 metrów, cała długość działki. Zaczyna się od derenia i budlei (nie widać ich na tej fotce), potem w grupach idą pięciorniki, pęcherznice Luteus i Diabolo, hortensje, tawuły i iglaki. Przodem na całej długości są irgi poziomie. Chcę poszerzyć o metr (co najmniej) i przed irgami wkomponować róże okrywowe i może jakieś byliny, tu jeszcze myślę.
Majka, To frontowa część działki, widać ją z okna kuchennego, północno-wschodnia strona, słońce w zasadzie cały dzień, ale tylko do linii bordowych pęcherznic i tutaj będzie się kończyć różana rabatka. Dużą część zajmuje trawnik, po środku jest sosna kalifornijska a przy ogrodzeniu 3 koreanki. Krzewy robią za żywopłot, więc przestanę je namiętnie ciachać, niech sobie rosną. Od podziwiania będą róże, a krzaki od zasłony :lol: Atrakcji innych brak. W ogóle tam jest nuda, więc tym bardziej chcę zadziałać ;:65
To ta sama rabata, tylko widok z drugiej strony - od wnętrza ogrodu, w kierunku ulicy
Obrazek

Gosia, krzewy chciałam ożywić, ale nie będę robić cyrku z kolorami, najwyżej dwa odcienie. Tam gdzie kremowe pięciorniki chyba dam coś różowego/koralowego (myślę o Fredensborg albo Coral Castle), a tam gdzie zielono albo bordowe dam kremowe, też z serii pałacowej Poulsena.. Chciałabym też szpaler Pastelii (kocham tą różę ;:167) więc może w jednym miejscu poszeszę rabatę i zrobię dwurzędowo, Pastella z tyłu..? Chciałabym też gdzieś tam wkitrać dwa Kronenbergi, które wylecą spod tarasu..nijak tam nie pasują.. ;:224
Edytko, Aphrodite faktycznie czaruje - kwiatem, kolorem i zapachem, ja też ją lubię i wybaczam nawet drobną plamistość..
Maddy, :wit Bugenwilla to tropikalne pnącze, często spotykane na południu Europy, gdzie osiąga monstrualne rozmiary obrastając całe domy ;:oj Ja posadziłam w donicy i zimuję w domu, ale latem mam namiastkę Hiszpanii w ogrodzie.. ;:131 Pink Don Juan ma bardzo intensywny, różowo-amarantowy odcień, zdjęcie nie oddaje jego uroku. History to u mnie zdechlak, ale za te duuuże kwiaty to i tak ją lubię :uszy

Kilka aktualnych fotek ustrzelonych w słoneczny weekend ;:3 ;:173 :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O rany, będzie poszerzania :roll:
Myslę, że to da sie spokojnie zrealizować, ale kosztem trawnika. Tylko zachowałabym tę falę. ładnie to wygląda.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosia, fala zostaje ofkors :uszy Tylko w tym miejscu gdzie chcę machnąć dwa rzędy planuję większą,.. takie tsunami :D
*moje wątki*
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wspomniałaś coś o słonecznym weekendzie :? U mnie padało :evil: Pranie nie schnie, róże mokną, trawa chlupie :evil: Twój ogród w słońcu piękny :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Kasiu, uciekł mi Twój wątek, ale dobrze, że się wpisałaś u mnie, więc już jestem :D A tu tyle pięknych fotek. Narobiłam zaległości ;:173 . Co do poszerzanej rabaty, to ja głosuję na grupowe sadzenie róż po 3szt. z koloru i mimo wszystko dałabym więcej niż 1 kolor. Kremowe pięciorniki bardzo lubię :uszy Ścieżka jest niesamowita. Siałaś lobelię sama :?: :shock: Wprost do gruntu?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Cudny widok na ławeczką tonącą dosłownie w kwiatach i zieleni . Herbatka i lektura w takim miejscu to prawdziwy relaks i przyjemnośc :D Moją uwagę bardzo przyciągają czosnki....są śliczne, fajnie komponują się za roślinami o dużych kwiatach.....muszę sie za nimi rozejrzec :D
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Kasik, dzieńdoberek :wit Widzę, że długo nie możesz usiedzieć na miejscu :) I bardzo dobrze, bo pomysł poszerzenia sam w sobie jest bardzo dobry, a kompozycje robisz na najwyższym poziomie, więc z góry wiadomo, że będzie ładnie... Masz sporo tych samych roślin, które rosną w moim ogrodzie (krzewy) i potwierdzisz chyba, że ich rola zasłaniania jest bezdyskusyjna... Róże ożywią całość i będzie pięknie :)
Ach, te obrazki z Twojego ogrodu... można na nie patrzeć bez końca!
Super, że udało Wam się spotkać :)
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06

Post »

Wcale mnie nie dziwi to poszerzanie. Ja na jesieni będę musiała powiększyć rabatę różaną, bo Muzykant rosnący centralnie rozłożył się w tym roku na wszystkich różach. Chyba muszę go podeprzeć, bo po ostatniej zimie rośnie w poziomie zamiast w pionie :shock: . Piszesz, że Aphrodite łapie plamki. Martwi mnie to, bo plamistość jest największym problemem moich róż ;:174 . Wczoraj zrobiłam obchód i masakra. Lavender Dream przycięłam prawie do ziemi, bo wszystkie liści miał chore. Chciałam koniecznie zrobić oprysk, ale mąż był zajęty i przyszedł dopiero po zmroku. Nie mogłam zająć się tym przy małej ;:174 . Chyba w akcie desperacji będę pryskać w niedzielę ;:223 .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Kurcze ladne masz te dzwonkowe powojniki ;:108 Princess Diana jest niczego sobie - musze cos pomyslec :wink:
A co do rabaty, to nie zastanawialas sie nad tym, zeby okrywowe posadzic nie w grupach tylko w rzedach? Tz. jeden rodzaj sadzony w fali przy trawie a drugi za nim ale sadzony, tak miedzy-pomiedzy. Takim nasadzeniem mozna uzyskac efekt urozmaicenia, bo krzaki beda sie przeplatac miedzy soba ale bedzie widac pierwszy i drugi plan ... ma to ta dobra strone, ze rabaty nie trzeba bardzo poszerzac a optyka bedzie rejestrowac pare rzedow, czyli bardzo szeroko.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzien dobry!
Dzisiaj piękne slonko od rana, wiec korzystam z uroków weekendu i przesiaduje w ogrodzie ;:173
Ewa, u mnie slonko ;:3 choć upału nie ma, w porywach 20 stopni. Lepsze to jednak niż ta aura z ostatnich 2 tygodni..przynajmniej wieczorem bedzie można zrobić oprysk na plamistosc i mączniaka.
Monia, miło mi, ze jesteś! o lobelii trochę pisałam, siałam ją do krążków torfowych a potem sadzonki do ogrodu pod koniec kwietnia. W przyszłym roku tez spróbuje, wyglada fajowo ;:333 Roze okrywowe brzegiem rabaty miały iść w jednym rzędzie i myślałam o dwóch kolorach, dzięki Wam, koncepcja nabiera realnych kształtów, dziękuję za opinie ;:196
Agness, dziękuję ;:196 ja też lubię to moją świątynię dumania, lubię tam przesiadywać najchętniej zamiast herbatki i ksiązki ( ta opcja tez fajna :lol: ) z lampką wina i iPadem kreśląc nowe koncepcje na rabaty :D
Aguś, Twoje roślinki znacznie ładniejsze i bardziej wyrośnięte, ale sporo krzewów mamy podobnych. Lubię takie mieszane żywopłoty, jest ciekawiej ale brakuje mi kolorów, dlatego myślę o urozmiceniu rabatu na najniższym "piętrze" :D Super, ze pomysł Ci się podoba, dzięki za opinię;:196 spotkania Forumkowe jak zwykle bezcenne, a wczoraj był bonus w postaci odwiedzin Asi u mnie i lampki wina w ogrodzie wieczorem :uszy
Edytko, choroby grzybowe to teraz zmora, ja tez będę dzisiaj robić oprysk, wczoraj nie zdążyłam :roll: Aphrodite jak wszystkie wielokwiatowe jest podatna na plamistosc, ale nie jest z nią najgorzej. Największe rozczarowanie jak dotąd to jednak Senteur Royale.. :?
Jule, pomysł od początku dotyczył sadzenia róż w rzędzie brzegiem rabaty, natomiast w części najbardziej wysuniętej ( fali) miały być dwa rzędy, z tylu wyzsze róże. Mówiąc o grupach zastanawialam się czy posadzić kawałek rzędu w jednym kolorze, a resztę w innym - w zależności od krzewów w tle. Twój pomysł z sadzeniem dwóch rzędów na całości w formie przeplatańca tez fajny, byłoby ciekawiej...dzięki :D dzwonkowate powojniki są fajowe, Diana pasowalaby Ci do Hani ;:333
*moje wątki*
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

Kasiu, ale fajny dziś dzionek na działkę, no nie? ;:196 :heja
od ranka słoneczko, ba nawet się wylęgiwałam na słoneczku przez godzinkę bo tak pięknie grzało ;:3
potem popadało.....hehe a jak wiało no i znowu słońce........nawet ciepło było ;:138
a od jutra mają wrócić upały! ;:138

a ja ta metodę wysiewania lobelii do torfowych krążków to spapuguje - jeśli mogę ;:131
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

No tak , gdzie zajrzę narzekają na nadmiar wody. Opady tu i tam a mnie już wszystko zmarniało od suszy. ;:145 ;:145 ,,Podsłuchuję'' Wasze narady na temat nasadzeń , pewnie coś wykorzystam. Młode umysły mają większą wyobrażnię. ;:224 ;:224
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Tadziu, czytałam własnie u Pamelki, że Lubelszczyzna dotknięta suszą.
Niestety nie ma sprawiedliwości na świecie.

Kasiu, pomysł Jule jest bardzo fajny, tylko, czy masz tyle miejsca, żeby zrobić aż tak duże fale. Na to potrzeba przynajmniej 1,2m, żeby był odpowiedni efekt
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Gosiu , my z Pamelką prawie sąsiedzi 20 km w prostej . Podobnie z opadami. Na północ od Lublina nie jest żle. Wilgotność bardzo dobra . ;:333
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”