Aniu pracy jest ogrom z takim karpiem..... ale on taki pyszny..... co roku sobie obiecuję, że zrobię gałeczki w galarecie.....ale zawsze w ostatniej chwili decyduję się jednak na faszerowanego
Jolu jeszcze nie miałam okazji zrobić tego schabiku, ale na pewno to zrobię

a jeszcze po Twoich pochwałach, to jak w banku będzie w tym tygodniu na obiadek
Dziś podam przepis Tort Pawłowej. ,,Chodził za mną,, już od dawna ale jakoś zawsze miałam obawę w pieczeniu takiej wielkiej bezy, bałam się, że nie wyjdzie....... w końcu zdecydowałam się i wiem, że od tej pory już często będzie na moim stole....jest bajeczny..... to chyba najpyszniejsze ciasto jakie kiedykolwiek jadłam...... aż trudno się od niego oderwać

beza jest na wierzchu bardzo krucha i chrupiąca a w środku puszysta i soczysta i tak naprawdę ciasto jest bardzo łatwe w zrobieniu
TORT PAWŁOWEJ
BEZA
* 6 białek z dużych jaj lub 7 z małych
* 1 łyżeczka soku z cytryny
* 2,5 szkl cukru pudru lub 2 szkl drobnego zwykłego cukru
* 1 cukier wanilinowy lub łyżka ekstraktu z wanilii
* 1 łyżeczka ( z małą górką) mąki ziemniaczanej
Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać sok z cytryny i po trochę cukier + cukier wanil.- ubijać długo aż piana będzie sztywna i taka ,,ciągnąca,, ( około 15 min) Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną.
Pianę wyłożyć na blachę - wyłożoną nasmarowanym masłem papierem - uformować okrąg, brzegi niech będę troszkę wyższe niż środek, to wtedy krem nie będzie spływał. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 150*C i piec przez 60-70 min, beza popęka, tak ma być ... Po wyłączeniu piekarnika uchylić lekko drzwiczki i w ten sposób beza ma całkowicie ostygnąć....
KREM
* 1 l śmietany kremówki + kilka łyżek cukru ( wg smaku) + cukier wanilinowy
* owoce do posypania na wierzch - (wg gustu- maliny, jeżyny, truskawki, jagody, borówka amerykańska.... ja ze względu na brak takich owoców w okresie zimowym zrobiłam z mrożonym malin i jagód- dużą ilość zamrożonych owoców zalałam 2 galaretkami rozpuszczonymi w połowie porcji wody..... fajnie wyszło , galaretki jest tylko odrobinę, a owoce jędrne i soczyste)