Nawożenie rzędowe
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 lut 2014, o 19:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nawożenie rzędowe
Czy "kurzak" kaczy będzie odpowiedni do naworzenia? Czy to już nie " kurzak"?
- MENA515
- 500p
- Od: 9 mar 2010, o 09:14
Można też zaopatrzyć się w taki nawóz gdzieś na wsi
. Ja właśnie tak robię - umówiłam się już na kupno nawozu bydlęcego od pobliskiego rolnika. Wiadomo, że nie każdy ma taka możliwość , ale jeśli jest takowa, to na prawdę warto. Cena o wiele niższa
. Co do nawożenia rzędowego- dla mnie to rewelacja. Po raz pierwszy nawiozłam tak pomidorki rok temu i zostało mi pokrzywówki na ten sezon. Myślę że świetnie się zmineralizowała prze zimę 
-- 24 lut 2014, o 14:20 --
"słoneczny" z tego co wiem, to z kurzakiem trzeba ostrożne bo to mocne cholerstwo. Ale lepsze to niż sztuczne nawozy.

-- 24 lut 2014, o 14:20 --
"słoneczny" z tego co wiem, to z kurzakiem trzeba ostrożne bo to mocne cholerstwo. Ale lepsze to niż sztuczne nawozy.
-
- 100p
- Od: 30 lip 2013, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja do nawożenia używam kurzeńca. Jak ktoś z Pomorskiego chętny to mogę się chętnie podzielić 

Pozdrawiam GOSIA
sloneczny25 pisze:Czy "kurzak" kaczy będzie odpowiedni do naworzenia? Czy to już nie " kurzak"?
http://www.polifoska.pl/module-Publikac ... .html.htmlSkład chemiczny pomiotu ptasiego jest z reguły bardziej zróżnicowany jak skład obornika. Pomiot ptasi od kur zawiera przeciętnie 1,6% N; 1,5% P2O5; 0,8% K2O; 2,4% CaO i 0,7% MgO przy zawartości 56% wody, natomiast pochodzący od ptactwa wodnego (kaczki i gęsi) zawiera 0,5-1,0% N; 0,5-1,4% P2O5; 0,6-0,9% K2O; 0,8-1,6% CaO i 0,2-0,3% MgO przy zawartości 70% wody.
forumowicz chcialabym w tym roku tak nawozic pomidory. Mam na razie dwa pytania po pierwsze... czy powyzszy przepis xotyczy kazdego rodzaju suszonego obornika? kurzego bydlecego i jakie tam jeszcze sa w sklepie? a jaki Ty bys doradzil kupic pod pomidory? boje sie tego azotu w kurzym bo tak prawie zakatrupilam pomidory w zeszlym roku. A drugie...jeśli nie mam zrobionej analizy gleby....jest raczej gliniasta....to czy takie samo bedzie nawozenie w gruncie i jeśli zdecydowalabym sie postawic mala folie?forumowicz pisze:Nie rozumiemy się?
Dlatego pisałem o sposobie aplikacji bo takie dawanie po granulce w rząd to nieporozumienie. Te granulki trzeba zalać wodą najpierw 1:1, zafermentować/ wysoka zawartość azotu organicznego świadczy że ten obornik nie był fermentowany/ Następnie rozcieńczyć 1:10 i wylać w rowki w ilości 20 l na 5 mb rzędu. Nawóz będzie wtedy natychmiast dostępny i równomiernie ułożony w glebie.
Regulamin się kłania
Nie kupuję w handlu obornika ale podejrzewam że każdy jest granulowany.
Najbardziej zbliżony składem w stosunku do wymagań pomidorów jest obornik koński
http://www.oschrbialystok.internetdsl.p ... uralne.pdf
Kurzy i bydlęcy wymagają uzupełnienia potasu.
Nawożenie zasadnicze nie różni się pod folią od nawożenia be osłon. Różnice mogą być w nawożeniu pogłównym azotem jako, że w otwartym gruncie straty azotu są większe.
Najbardziej zbliżony składem w stosunku do wymagań pomidorów jest obornik koński
http://www.oschrbialystok.internetdsl.p ... uralne.pdf
Kurzy i bydlęcy wymagają uzupełnienia potasu.
Nawożenie zasadnicze nie różni się pod folią od nawożenia be osłon. Różnice mogą być w nawożeniu pogłównym azotem jako, że w otwartym gruncie straty azotu są większe.
A jeśli zdobyłabym świeży obornik końcki to ile do takiego 5 metrowego rządka go dac?
Regulamin się kłania
- aleks
- 100p
- Od: 12 lut 2011, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Też miałam zapytać o świeże końskie "pączusie"
Ile ich dać w nawożeniu rzędowym? Mam tego duuużo
nie muszę oszczędzać, ale nie chcę przedobrzyć...

Cóż,życie...
Monika
Monika
Praktycznie wiadro 10 litrowe.Dobrze roztrząsnąć.
Ja też bardzo dziękuję:) a obornik już załatwiony...huuura 

Regulamin się kłania
-
forumowicz, dziękuje już wszystko jasne. Teraz różnica jest wyraźna.
Dziś oddałem próbkę ziemi do badania.
Już zacząłem starania w zdobyciu kurzaka lub końskiego nawozu.
Dziś oddałem próbkę ziemi do badania.
Już zacząłem starania w zdobyciu kurzaka lub końskiego nawozu.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 lut 2014, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam, czy można zastosować takie nawożenie pod maliny? W marcu będę sadzić kilkadziesiąt szt. i zastanawiam się właśnie nad takim rozwiązaniem, dysponuję obornikiem bydlęcym.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Możesz, ale najlepiej jest go dać głębiej niż dla warzyw . Jakieś 20-30 cm.
-
forumowicz, odebrałem wyniki badań gleby.

Czy mógłbym Cię prosić o pomoc w określeniu jak przygotować te podłoże pod pomidory?
Dodam że już zaopatrzyłem się kurzak, mam też do dyspozycji ziemię z kompostownika.
Czy dobrym pomysłem będzie wysadzanie pomidorów w cylindry ? Czy nie ma przeciwwskazań przy wysadzaniu pomidorów w cylindry przy nawożeniu rzędowym?

Czy mógłbym Cię prosić o pomoc w określeniu jak przygotować te podłoże pod pomidory?
Dodam że już zaopatrzyłem się kurzak, mam też do dyspozycji ziemię z kompostownika.
Czy dobrym pomysłem będzie wysadzanie pomidorów w cylindry ? Czy nie ma przeciwwskazań przy wysadzaniu pomidorów w cylindry przy nawożeniu rzędowym?