Datura - praktyczne porady - cz.2 (06.2011-10.2012)
Re: Datura--praktyczne porady cz.2
A ja tak oglądałam ten kolczasty owoc ;:78 i myślę że to najzwyklejszy bieluń ...
Marusia.
Pozdrawiam miłego dnia wszystkim..
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=81576" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=81576" onclick="window.open(this.href);return false;
- adrianic
- 1000p

- Od: 4 maja 2010, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Rośliny ukorzeniam na stołach zalewowych pod którymi są rury centralnego ogrzewania, które podgrzewają podłoże do 20 stopni. w Warunkach domowych można użyć elektrycznych mat grzewczych. Przy ukorzenianiu roślin czy też przy wysiewie ważna jest temperatura podłoża, a nie powietrza. Widziałem jak w szkółkach, które robią bratki rury grzewcze są bezpośrednio w torfie, który podgrzewają nawet do 30 stopni i do takiego podłoże sieją nasiona.Dyshia pisze:No faktycznie, to może być ona. W takim razie chyba szkoda zawracać sobie nią głowę.Dzięki za pomoc.
edit: A nasionka brugmansji siedzą w ziemi i ani drgną.A to właściwie specjalnie dla nich grzeję w kominku, mimo, że nie ma takiej potrzeby. adrianic, a jakimi sposobami podgrzewasz podłoże? Może takimi, co nie zużywają prądu, gazu ani drewna?
W domu, w niewielkich mnożarkach doskonale się sprawdza kabel grzewczy do terrarium. 
- izabela skula
- 1000p

- Od: 3 sie 2010, o 15:40
datura stramonium to potocznie - dziędzierzawa, roślina halucynogenna, po spożyciu zbyt wielu nasion - silnie trujące. Ale niestety w naszej rzeczywistości czubków nie brakuje, a najbardziej bolesny jest fakt że łapią się tego dzieci w wieku 10-ciu lat. Ogólnie nasza piękna daturka może spowodowac wiele złego. DYSHIU jeśli chcesz miec pewnośc co do odmiany to zrób z nasionkami tak jak mówiłam, jeśli po samoistnym otwarciu torebki nasiona będą czarne to na 99% masz właśnie dziędzierzawe. AMALIA co masz na myśli pisząc " najzwyklejszy bieluń"?
- Dyshia
- 1000p

- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z tego, co mi wiadomo, to wszystkie datury są halucynogenne i nie tylko z nasion, ale i z pozostałych części roślin.
Nasionka są czarne, na zdjęciu nie widać, ale torebka była już częściowo otwarta. Na obecną chwilę mam już troszkę mniej nasion (nie, nie zjadłam
). Zostawiłam tego "jeża" w ogólnodostepnym miejscu i zaintersowały się nim moje koty, gdy tylko zniknęłam z pola widzenia. Kolce nie zniechęciły je do zabawy i po paru minutach cała zawartość torebki rozprzestrzeniła się po kuchni.
Pozbierałam, co udało mi się znaleźć, ale to z pewnością nie wszystko. 
Nasionka są czarne, na zdjęciu nie widać, ale torebka była już częściowo otwarta. Na obecną chwilę mam już troszkę mniej nasion (nie, nie zjadłam
- izabela skula
- 1000p

teoretycznie masz racje że wszystkie są halucynogenne, ale nie wszystkie maja tak silne działanie jak dziędzierzawa. Np burgamsje są nieszkodliwe a wręcz przeciwnie - czytałam że są wykorzystywane w lecznictwie do produkcji środków znieczulających. Natomiast to co mówią o paleniu suszonych liści to najprawdopodobniej całkowita bujda - chyba że z jakiegoś konkretnego gatunku
Izabello miałam na myśli zwykłego bielunia bo sam się rozsiewa jak chwast i różnie jest nazywany..
Masz rację to jest datura dziędzierzawa tak jak piszesz...
Masz rację to jest datura dziędzierzawa tak jak piszesz...
Marusia.
- izabela skula
- 1000p

czyli mówimy o tej samej roślinie tylko innymi słowami
- imwsz
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 lip 2011, o 19:39
Macie piękne datury. A moja przygoda dopiero się rozpoczęła. 
Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
- izabela skula
- 1000p

nie martw się i twoje będą piękne, każdy z nas kiedyś miał swój początek.imwsz pisze:Macie piękne datury. A moja przygoda dopiero się rozpoczęła.
- imwsz

- Od: 22 lip 2011, o 19:39
W tym zakresie szczerze mówiąc to jestem totalnie zielona
Trochę mnie przeraża ciąc nad niesymetrycznym liściem ... aż do ... hektolitry wody itd. Ale mam cichutką nadzieję, że chociaż coś z nich będzie ze względu na ich "trąbki" no i zapach.
Zimą czeka mnie wielkie czytanie daturowego tematu.

Trochę mnie przeraża ciąc nad niesymetrycznym liściem ... aż do ... hektolitry wody itd. Ale mam cichutką nadzieję, że chociaż coś z nich będzie ze względu na ich "trąbki" no i zapach.
Zimą czeka mnie wielkie czytanie daturowego tematu.
Pozdrawiam - Ilona
- izabela skula
- 1000p

zacznij od datur niegatunkowych - one nie są aż tak delikatne, nie ma z nimi tyle problemów
- Lorrie

- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Ja właśnie tak zrobiłam i jestem bardzo zadowolona z uprawy. Były piękniejsze niż się tego spodziewałam 
- zjawka

- Od: 28 paź 2010, o 20:12
Kwitnące w piwnicy ,są bardzo małe

Parapetowiec po2 żółta (prawie żółta
to jej pierwszy dzień)
zapach obłędny

aaa i niedawno kwitnąca SS zapowiada się kolejne kwitnienie

Parapetowiec po2 żółta (prawie żółta
zapach obłędny

aaa i niedawno kwitnąca SS zapowiada się kolejne kwitnienie

- Dyshia
- 1000p

- Od: 17 lut 2010, o 12:19