Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie?

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie?

Post »

dorkow0 pisze:Wszystkie Fuksje, te fikuśne i zwykłe, zimuję w ciemnej piwnicy, w stanie bezlistnym... Na wiosnę przycinam patyki, na kilka cm nad ziemią... Podlewam w piwnicy, tylko kilka razy w zimie i zimują bez problemu...
Wiem, że pytanie nie do mnie, ale może pomogę... :wink:
W piwnicy +18 czy piwniczka +8 ?
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

I w jednej i drugiej powinny zimować... Tylko jeśli jest ciepło, to parowanie wody większe i podlewać trzeba częściej... Jak chłodno, to mniej... Lepiej jednak przesuszyć, niż przelać... I cały czas piszemy o ciemnej piwnicy... Tak naprawdę, to trzeba im dać odpocząć przez zimę... A jeśli mimo tego, nie zimują, być może w ziemi, po pobycie na dworze, mają w ziemi larwy opuchlaka, który żywi się korzeniami roślin i dlatego zamierają całkowicie... Ja tak straciłam kilka okazów i teraz profilaktycznie leję Dursbanem... A w tym roku mam zamiar wypróbować środek z nicieniami...
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki Ewo za odpowiedź ;:196 Pytam, bo mi fuksje pod koniec sezonu marnieją i nawet nie ma co zimować - robią się kruche i łatwo gubią liście. Być może nie jest to kwestia odmiany lecz tego, że powinnam wcześniej je do mieszkania wnosić... w tym roku zrobię sadzonki, może i mi się uda przezimować.
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem , Magda, czy to mnie dziękujesz, czy nie... :wink: Ja jestem Dorota, to pewnie nie mnie... :wink:
Ale Fuksje tak mają, że pod koniec sezonu tracą liście i zostają im same patyki... I te właśnie patyki wkładamy do piwnicy, można kilka cm przyciąć, czy do domu, do chłodnego pokoju... I w zależności od tego, gdzie zimują, podlewamy... W widnym więcej, w ciemnym mniej... Fuksje, to ogólnie rzecz biorąc rośliny pokojowe i mogą spokojnie rosnąć w domu... Tylko centralne ogrzewanie je wykańcza...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2013, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Każdy ma swoją metodę ;:108
U mnie się sprawdziła metoda z zimnym parapetem i fuksją która została przycięta w ten sposób, że wszystko co wystawało poza doniczkę szło pod nożyce..Miała troszkę listków, kilka pogubiła, ale przez zimę żyła sobie w spokoju. Na wiosnę niektóre łodyżki były łyse i zdrewniałe, więc opryskiwałam je wodą i puściły pędy :tan
Wiem tylko, że u mnie metoda z piwnicami nie sprawdziła się z pelargoniami..Żadna nie przeżyła :|
Ale robiłam sobie eksperymenty i przynajmniej mam swój złoty środek ;:333
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I to jest najważniejsza rzecz w zimowaniu Fuksji... Znaleźć swoją metodę... W domowych warunkach... U mnie nigdy nie dała rady w mieszkaniu, nawet w chłodniejszym pokoju... W drugiej piwnicy też nie zimuje... Mam taką pod domem i ona spełnia warunki do przechowywania większości moich roślin... :)
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

Dorotko, Ewo, Madziu - wszystkim Wam dziękuję, bo takie doświadczenia są bardzo cenne. Zwłaszcza informacja, że w pewnym momencie tracą liście i że ten typ tak ma.
W sumie mam warunki do przezimowania - jeden pokój z zakręconym kaloryferem, dość jasny, więc co mi szkodzi spróbować...
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magdallena pisze:
W sumie mam warunki do przezimowania - jeden pokój z zakręconym kaloryferem, dość jasny, więc co mi szkodzi spróbować...
I u mnie taki pokój sprawdził się rewelacyjnie..Nawet żadnych robaczków nie miały..I nie stały na parapecie, tylko na dolnej półce szafki, więc jeśli miały słonko to bardzo rozproszone i krótko. Tylko uważałam z podlewaniem..Bardzo delikatnie, dosłownie zroszenie ziemi..Już myślałam, że nic z nich nie będzie..Marnie puszczały nowe listki, łysiały coraz bardziej, miały nawet łyse zdrewniałe łodyżki i bałam się, że będą mizernie wyglądać, ale po opryskaniu wodą tych zdrewniałych części, puściły z nich pędy :) Po cięciu i jak dostały nawóz i świeżą ziemię to ich nie poznaję :tan
na pewno Ci się uda ;:108
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pewnie, że się uda... Fuksje są wdzięcznymi roślinami, a po za tym szybko się ukorzeniają, to jakby co, u mnie dużo sadzonek z połamanych gałązek co roku jest... :wink:
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie tak samo..
Na ten sezon mam tyle sadzonek, a żal wyrzucać i nie mam pojęcia gdzie ja je upchnę :roll:
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też mam zawsze nadmiar ukorzenionych i nieukorzenionych sadzonek... Wyrzucać szkoda, a wszystkim znajomym już porozdawałam... Teraz się wzięłam i eksperymenty robię z formowaniem Fuksji na pień... Czasem wychodzi, czasem nie...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
Pawrzes
200p
200p
Od: 21 kwie 2013, o 00:32

Post »

U mnie na balkonie w tym roku będzie redukcja kwiatów o 50% bo teraz jest działka więc balkon nie będzie już tak obwieszony i zastawiony doniczkami :wink: Pelargonie już są ale tym razem młodsze sadzonki (7,89 za 6 sztuk w Auchan, pochodzą ze sprawdzonej firmy Tomaszewski)

Obrazek
Obrazek

Zakwitła też jedna z ubiegłorocznych przechowanych pelargonii
Obrazek

Nowością w 20-letniej historii balkonu będą aksamitki w 2 skrzynkach. Może pojawią się jeszcze jakieś surfinie/petunie które wraz z pelargoniami były co roku standardowym wyposażeniem.
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

Jakie ładne pelargonie ;:138 Ja też będę miała aksamitki po raz pierwszy. Nigdy ich nie lubiłam aż się dowiedziałam, że swoim zapachem odstraszają niektóre szkodniki.
Moje skrzynki w fazie in statu nascendi
Wilec heavenly blue, liliowy i purpurowy:
Obrazek

Nie za rzadko rosną? To jest skrzynka 60 cm, ale mam tam jeszcze kilka egzemplarzy tujałki

Kobea:
Obrazek

I przezimowana papryka ozdobna:
ObrazekObrazek
I jeszcze obsadzę tym:
Obrazek
atkaxxx
100p
100p
Od: 25 cze 2012, o 21:38

Post »

Ja już w skrzynki 60 cm posadziłam Million Bells wysiane z własnych nasion. Ale są jeszcze malutkie, i nie wiem, kiedy one urosną i zaczną kwitnąć...
Obrazek

Zastanawiam się czy czekać, aż one urosną, czy dokupić gotowe, trzy razy większe sadzonki..
Pozdrawiam, Anna
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Zaczną kwitnąć na moje oko ok.połowy lipca, a jak dobrze pójdzie to na początku.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”