W piwnicy +18 czy piwniczka +8 ?dorkow0 pisze:Wszystkie Fuksje, te fikuśne i zwykłe, zimuję w ciemnej piwnicy, w stanie bezlistnym... Na wiosnę przycinam patyki, na kilka cm nad ziemią... Podlewam w piwnicy, tylko kilka razy w zimie i zimują bez problemu...
Wiem, że pytanie nie do mnie, ale może pomogę...
Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie?
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie?
Pozdrawiam Ewa
- dorkow0
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sty 2013, o 22:58
I w jednej i drugiej powinny zimować... Tylko jeśli jest ciepło, to parowanie wody większe i podlewać trzeba częściej... Jak chłodno, to mniej... Lepiej jednak przesuszyć, niż przelać... I cały czas piszemy o ciemnej piwnicy... Tak naprawdę, to trzeba im dać odpocząć przez zimę... A jeśli mimo tego, nie zimują, być może w ziemi, po pobycie na dworze, mają w ziemi larwy opuchlaka, który żywi się korzeniami roślin i dlatego zamierają całkowicie... Ja tak straciłam kilka okazów i teraz profilaktycznie leję Dursbanem... A w tym roku mam zamiar wypróbować środek z nicieniami...
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki Ewo za odpowiedź
Pytam, bo mi fuksje pod koniec sezonu marnieją i nawet nie ma co zimować - robią się kruche i łatwo gubią liście. Być może nie jest to kwestia odmiany lecz tego, że powinnam wcześniej je do mieszkania wnosić... w tym roku zrobię sadzonki, może i mi się uda przezimować.

- dorkow0
Nie wiem , Magda, czy to mnie dziękujesz, czy nie...
Ja jestem Dorota, to pewnie nie mnie...
Ale Fuksje tak mają, że pod koniec sezonu tracą liście i zostają im same patyki... I te właśnie patyki wkładamy do piwnicy, można kilka cm przyciąć, czy do domu, do chłodnego pokoju... I w zależności od tego, gdzie zimują, podlewamy... W widnym więcej, w ciemnym mniej... Fuksje, to ogólnie rzecz biorąc rośliny pokojowe i mogą spokojnie rosnąć w domu... Tylko centralne ogrzewanie je wykańcza...

Ale Fuksje tak mają, że pod koniec sezonu tracą liście i zostają im same patyki... I te właśnie patyki wkładamy do piwnicy, można kilka cm przyciąć, czy do domu, do chłodnego pokoju... I w zależności od tego, gdzie zimują, podlewamy... W widnym więcej, w ciemnym mniej... Fuksje, to ogólnie rzecz biorąc rośliny pokojowe i mogą spokojnie rosnąć w domu... Tylko centralne ogrzewanie je wykańcza...
- Alenka
- Od: 5 lut 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Każdy ma swoją metodę
U mnie się sprawdziła metoda z zimnym parapetem i fuksją która została przycięta w ten sposób, że wszystko co wystawało poza doniczkę szło pod nożyce..Miała troszkę listków, kilka pogubiła, ale przez zimę żyła sobie w spokoju. Na wiosnę niektóre łodyżki były łyse i zdrewniałe, więc opryskiwałam je wodą i puściły pędy
Wiem tylko, że u mnie metoda z piwnicami nie sprawdziła się z pelargoniami..Żadna nie przeżyła
Ale robiłam sobie eksperymenty i przynajmniej mam swój złoty środek

U mnie się sprawdziła metoda z zimnym parapetem i fuksją która została przycięta w ten sposób, że wszystko co wystawało poza doniczkę szło pod nożyce..Miała troszkę listków, kilka pogubiła, ale przez zimę żyła sobie w spokoju. Na wiosnę niektóre łodyżki były łyse i zdrewniałe, więc opryskiwałam je wodą i puściły pędy

Wiem tylko, że u mnie metoda z piwnicami nie sprawdziła się z pelargoniami..Żadna nie przeżyła

Ale robiłam sobie eksperymenty i przynajmniej mam swój złoty środek

Mój balkonik -->Moja kolorowa oaza
*cz.3*, Początki hoyozy i inne roślinki Madzia 
Galerie zdjęć:*Moje pelargonie * Fuksje
Moje wątki

Moje wątki
- dorkow0
I to jest najważniejsza rzecz w zimowaniu Fuksji... Znaleźć swoją metodę... W domowych warunkach... U mnie nigdy nie dała rady w mieszkaniu, nawet w chłodniejszym pokoju... W drugiej piwnicy też nie zimuje... Mam taką pod domem i ona spełnia warunki do przechowywania większości moich roślin... 

- Magdallena
- 1000p
Dorotko, Ewo, Madziu - wszystkim Wam dziękuję, bo takie doświadczenia są bardzo cenne. Zwłaszcza informacja, że w pewnym momencie tracą liście i że ten typ tak ma.
W sumie mam warunki do przezimowania - jeden pokój z zakręconym kaloryferem, dość jasny, więc co mi szkodzi spróbować...
W sumie mam warunki do przezimowania - jeden pokój z zakręconym kaloryferem, dość jasny, więc co mi szkodzi spróbować...
- Alenka
I u mnie taki pokój sprawdził się rewelacyjnie..Nawet żadnych robaczków nie miały..I nie stały na parapecie, tylko na dolnej półce szafki, więc jeśli miały słonko to bardzo rozproszone i krótko. Tylko uważałam z podlewaniem..Bardzo delikatnie, dosłownie zroszenie ziemi..Już myślałam, że nic z nich nie będzie..Marnie puszczały nowe listki, łysiały coraz bardziej, miały nawet łyse zdrewniałe łodyżki i bałam się, że będą mizernie wyglądać, ale po opryskaniu wodą tych zdrewniałych części, puściły z nich pędyMagdallena pisze:

na pewno Ci się uda

Moje wątki

Moje wątki
- dorkow0
Pewnie, że się uda... Fuksje są wdzięcznymi roślinami, a po za tym szybko się ukorzeniają, to jakby co, u mnie dużo sadzonek z połamanych gałązek co roku jest... 

- Alenka
U mnie tak samo..
Na ten sezon mam tyle sadzonek, a żal wyrzucać i nie mam pojęcia gdzie ja je upchnę
Na ten sezon mam tyle sadzonek, a żal wyrzucać i nie mam pojęcia gdzie ja je upchnę

Moje wątki

Moje wątki
- dorkow0
Też mam zawsze nadmiar ukorzenionych i nieukorzenionych sadzonek... Wyrzucać szkoda, a wszystkim znajomym już porozdawałam... Teraz się wzięłam i eksperymenty robię z formowaniem Fuksji na pień... Czasem wychodzi, czasem nie...
- Pawrzes
- 200p
- Od: 21 kwie 2013, o 00:32
U mnie na balkonie w tym roku będzie redukcja kwiatów o 50% bo teraz jest działka więc balkon nie będzie już tak obwieszony i zastawiony doniczkami
Pelargonie już są ale tym razem młodsze sadzonki (7,89 za 6 sztuk w Auchan, pochodzą ze sprawdzonej firmy Tomaszewski)

Zakwitła też jedna z ubiegłorocznych przechowanych pelargonii
Nowością w 20-letniej historii balkonu będą aksamitki w 2 skrzynkach. Może pojawią się jeszcze jakieś surfinie/petunie które wraz z pelargoniami były co roku standardowym wyposażeniem.

Zakwitła też jedna z ubiegłorocznych przechowanych pelargonii

Nowością w 20-letniej historii balkonu będą aksamitki w 2 skrzynkach. Może pojawią się jeszcze jakieś surfinie/petunie które wraz z pelargoniami były co roku standardowym wyposażeniem.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
- Magdallena
- 1000p
Jakie ładne pelargonie
Ja też będę miała aksamitki po raz pierwszy. Nigdy ich nie lubiłam aż się dowiedziałam, że swoim zapachem odstraszają niektóre szkodniki.
Moje skrzynki w fazie in statu nascendi
Wilec heavenly blue, liliowy i purpurowy:

Nie za rzadko rosną? To jest skrzynka 60 cm, ale mam tam jeszcze kilka egzemplarzy tujałki
Kobea:

I przezimowana papryka ozdobna:

I jeszcze obsadzę tym:

Moje skrzynki w fazie in statu nascendi
Wilec heavenly blue, liliowy i purpurowy:

Nie za rzadko rosną? To jest skrzynka 60 cm, ale mam tam jeszcze kilka egzemplarzy tujałki
Kobea:

I przezimowana papryka ozdobna:

I jeszcze obsadzę tym:

-
- 100p
- Od: 25 cze 2012, o 21:38
Ja już w skrzynki 60 cm posadziłam Million Bells wysiane z własnych nasion. Ale są jeszcze malutkie, i nie wiem, kiedy one urosną i zaczną kwitnąć...

Zastanawiam się czy czekać, aż one urosną, czy dokupić gotowe, trzy razy większe sadzonki..

Zastanawiam się czy czekać, aż one urosną, czy dokupić gotowe, trzy razy większe sadzonki..
Pozdrawiam, Anna
Zaczną kwitnąć na moje oko ok.połowy lipca, a jak dobrze pójdzie to na początku.