zawsze wcześniej "kiełkuję" nasionka słonecznika na ręczniku papierowym albo w krążkach torfowych i potem dopiero do ziemi - chcę mieć pewność, że sadzę "żywą" pestkę no a poza tym jest to bezpieczniejsze jeśli chodzi o wygłodzone ptaki
Słonecznik - wysiew,wymagania,problemy cz.1
Re: KIedy wysiewacie słonecznik?
i jak Wasze słoneczniki? Czy już posiane? Zapowiadają piękną pogodę na weekend, więc ja chyba posieję pierwsze teraz
zawsze wcześniej "kiełkuję" nasionka słonecznika na ręczniku papierowym albo w krążkach torfowych i potem dopiero do ziemi - chcę mieć pewność, że sadzę "żywą" pestkę no a poza tym jest to bezpieczniejsze jeśli chodzi o wygłodzone ptaki
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja będę wysiewać razem z dyniowatymi 
Ja posiałam w tym tyg. prosto do gruntu. Ciekawa jestem kiedy zaczną wschodzić.
Aga
Mój w gruncie już 2 tygodnie ale na razie nie rusza się...
Mysle czy nie podkiełkowac troszkę nasion i takie posiać. Nie zaszkodzi to im ?
Mysle czy nie podkiełkowac troszkę nasion i takie posiać. Nie zaszkodzi to im ?
- BobejGS

- Kontakt:
Jak pójdzie w zimną ziemię to kiełek może zgnić. Ja będę sadzić z rozsady 
U mnie w zeszlym roku najlepiej przyjely sie i najwyzsze wyrosly sloneczniki, ktore podkielkowalam w krazkach torfowych.
Wiadomo, ze krazki to dodatkowy wydatek ale mam niewiele tych nasion z USA i mysle ze te okazy typu sunzilla czy king kong wlasnie w tym roku potraktuje podobnie. Jak slonecznik juz sie troche ukorzeni w tym krazku to wtedy do gruntu - nie mozna tylko zbyt dlugo czekac z wysadzeniem bo slonecznik szybko idzie w gore i jak nie bedzie mial mozliwosci dobrze sie ukorzenic to bedzie mial wiotką lodyge i klapnie.
Natomiast nasze rodzime jadalne sloneczniki podkielkuje na ligninie/reczniku papierowym i te, ktore sie obudza wkopie do gruntu
Wiadomo, ze krazki to dodatkowy wydatek ale mam niewiele tych nasion z USA i mysle ze te okazy typu sunzilla czy king kong wlasnie w tym roku potraktuje podobnie. Jak slonecznik juz sie troche ukorzeni w tym krazku to wtedy do gruntu - nie mozna tylko zbyt dlugo czekac z wysadzeniem bo slonecznik szybko idzie w gore i jak nie bedzie mial mozliwosci dobrze sie ukorzenic to bedzie mial wiotką lodyge i klapnie.
Natomiast nasze rodzime jadalne sloneczniki podkielkuje na ligninie/reczniku papierowym i te, ktore sie obudza wkopie do gruntu
Dzisiaj do kubków wysiałem skyscrapery.
- Świnka
- Przyjaciel Forum

- Od: 8 mar 2009, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja wysieję trochę wcześniej niż dyniowate, ale od razu do gruntu (a dyniowate do doniczek). I przykryję, żeby ptaszki się nie dobrały do kiełkujących nasionek.
Pozdrawiam, Ilona
Pierwsze 2 szt sunzilli wzeszło i wystawiło liścienie 
-
Pelasia

- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja w sobote posiałam swój słonecznik
W tamtym roku siałam 1 kwietnia ...
-
mati917533
- 50p

- Od: 14 lut 2014, o 17:25
W tym roku mam zamiar ze swojego balkonu uczynić warzywnik
Pomidorki koktajlowe posadzone, trwają rozważanie o rzodkiewce i ewentualnie bobie.
Wczoraj przeglądając Wasze balkony natknąłem się na zdjęcie, na którym było pokazane jak któryś z użytkowników wyhodował na balkonie słonecznika ( dosyć dużego ) Czy warto pokosić się o takie coś ?? Jeżeli tak to kiedy siać nasionka, jaką odmianę i do jakich doniczek ? ( wysokość, długość )
Wczoraj przeglądając Wasze balkony natknąłem się na zdjęcie, na którym było pokazane jak któryś z użytkowników wyhodował na balkonie słonecznika ( dosyć dużego ) Czy warto pokosić się o takie coś ?? Jeżeli tak to kiedy siać nasionka, jaką odmianę i do jakich doniczek ? ( wysokość, długość )
Pozdrawiam mati917533
- Jestem nowy więc czasem będę prosił o pomoc
Szczerze powiedziawszy nie wiem czy da się słonecznik - jak rozumiem jadalny? - wyhodować w donicy na balkonie.
Słonecznik jadalny kiedy dojrzeje ma bardzo ciężką "głowę", która musi być podtrzymywana na grubej "zdrewniałej" łodydze.
Odległość między słonecznikami jadalnymi powinna być ok. 50 cm, więc może to coś podpowie w kwestii donicy - na pewno musiałaby to być ciężka donica.
Ja dziś sadziłam do gruntu podkiełkowane na krążkach torfowych "sunzille" - byłam w szoku, że 10 cm słoneczniczek miał już korzeń długości około 20cm
i to wszystko rozwinął w 4 dni
Słonecznik jadalny kiedy dojrzeje ma bardzo ciężką "głowę", która musi być podtrzymywana na grubej "zdrewniałej" łodydze.
Odległość między słonecznikami jadalnymi powinna być ok. 50 cm, więc może to coś podpowie w kwestii donicy - na pewno musiałaby to być ciężka donica.
Ja dziś sadziłam do gruntu podkiełkowane na krążkach torfowych "sunzille" - byłam w szoku, że 10 cm słoneczniczek miał już korzeń długości około 20cm
-
mati917533
- 50p

Dzięki za odpowiedź, chyba jednak wycofam się z uprawy słonecznika na balkonie, spróbuję na działeczce

Pozdrawiam mati917533
- BobejGS

- Kontakt:
A Ja zapytań po co??
Chyba że jakieś ozdobne i drobne, dla ozdoby tarasu. Żeby słonecznik urósł duży to potrzebuje masę pokarmu i wody. W doniczce byłoby to zbyt pracochłonne, jeśli chodzi o uzyskanie z takiego słonecznika dużego kapelusza czy wysokości 
-
mati917533
- 50p

A słonecznik ozdobny nada się ? Do jakiej wysokości taki dorasta ?
Pozdrawiam mati917533