Ja robię tak...sieję nasionka do ziemi , którą wcześniej przelewam ciepłą wodą , następnie na doniczki zakładam folię (taką spożywczą) i stawiam je w ciepłe miejsce, wręcz gorące(oczywiście bez przesadyECRU pisze:Czy wysiane pomidory, które jeszcze nie wzeszły należy trzymać na parapecie, na słonecznym miejscu?
Siew,rozsada,pikowanie pomidorów cz.7
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Tak , czekacECRU pisze:2-3 i wzchodzą, moje niektóre już 5 dni i nic ...![]()
czekać jeszcze ?
Poza tym pisząc, że u mnie kiełkują już po 2 -3 dniach miałam na myśli właśnie te optymalne warunki jakie potrzebują nasiona. Ja nasionka minimalnie tylko oprószę ziemą.
Agnieszka
-
lotta
- 500p

- Od: 11 lut 2008, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Najszybciej wschodzą w temperaturze około 22-24 stopnie (może na podłodze nie ma tyle stopni?) i zależy to jeszcze od odmiany i od świeżości nasion. Jak sieję kilka odmian w jednej skrzynce to zawsze niektóre rządki wschdzą jako ostatnie.ECRU pisze:Arisza- dzięki.
2-3 i wzchodzą, moje niektóre już 5 dni i nic ...![]()
czekać jeszcze ?
InesInes1977 pisze:Ojej, tak ciepło? a ja specjalnie grzejnik w pokoju zakręciłam bo czytałam, ze ja mają za ciepło to wybiegają.
Agnieszka
adamlol pisze:no tak zalecają ze max 26-27
bo u mnie temperatura ziemi wynosi 35 stopni i nasiona pięknie , szybko wschodzą. Nigdy mi jeszcze nie zgniły. Po 2-3 dniach przenoszę je do jasnego miejsca temp około 20 stopni , gdzie rosną do wysokości około 10cm , później obniżam temperaturę jeszcze bardziej aby nie wybiegały i daję roślinkom max światła.
No ale ja jestem taki rolnik "sam w dolinie"
Agnieszka