Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
tompatrz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 wrz 2008, o 14:12

Re: Dynia - wszystko o odmianach

Post »

Witam,

Dzisiaj zerwałem moje 2 dynie. Ale mam pewien dylemat, co to moga być za przebarwienia takie chropowate? Wydaje mi się że to na skutek ostatnich przymrozków. Będzie ta dynia zdatna do jedzenie czy nie bardzo?
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
anica
50p
50p
Od: 21 mar 2009, o 12:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nalewko! :-) wywołana, z opóźnieniem przedstawiam swoje dynie - niestety nie dopilnowałam i nie wiem co jest co :-(
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Cuuuuudne!
Wielce zazdroszczę tak obfitych dynio-zbiorów. U mnie zebrałam z jednego egzemplarza Rouge tres hatif d'Etampes trzy dynie, po ok. 13kg każda, pięknie wybarwione. Z odmiany Jack of All Trades była tylko jedna dynia, praktycznie zielona, kilka kg wagi. Mam nadzieję że się podbarwi, bo kształt ma ładny.
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jejku ale zbiory ! Dla całego wojska wystarczy :shock:
Ja w tym roku zasiałam "pumkin" i "violina" ale w tym roku jakoś nie chcą rosnąć, w ogrodzie mam tylko kilka małych sztuk. :(
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z dyni ,takiej najbardziej pomarańczowej /nie znam odmiany/ robię pyszną zupę na ostro.Z mięskiem kurczaka i kolendrą..mniam ,mniam
Na prezentowanych fotografiach już sobie wybrałam jedną dynię... :)
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Też robiłam swoim zdjęcia:D
ogólnie mam dość nieprzyjemną niespodziankę, któraś z pestkowych mi sfermentowała znienacka. Wczoraj było ok, dzisiaj patrzę, a tam pod dynią wilgotno.. i teraz pytanie, bo wylałam zawartość na sito, przepłukałam [jak na pestkową pestek jak kot napłakał, hokkaido ma więcej..] iii okazało sie że one sa bardzo bezłupinowe bo łupina sie rozpuściła w fermentacji... @@ to normalne? czy te "bezłupinowa" oczyszcza się z łupin przez fermentację, czy ktoś mógłby wstawić zdjęcie takich wydłubanych pestek bezłupinowej w naturze? Nie wiem czy te moje pestki do czegoś się nadadzą w tej sytuacji:/ ogólnie wrażenie niemiłe, ustale co to za odmiana i więcej jej nie sieję.
Awatar użytkownika
x_M-l
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 lip 2010, o 15:35

Post »

tompatrz pisze:Witam,

Dzisiaj zerwałem moje 2 dynie. Ale mam pewien dylemat, co to moga być za przebarwienia takie chropowate? Wydaje mi się że to na skutek ostatnich przymrozków. Będzie ta dynia zdatna do jedzenie czy nie bardzo?
Obrazek Obrazek

Te przebarwienia to po stronie na której dynia leżała na ziemi. Wszelakie przebarwienia, brodawki, plamy itp. są z reguły niegroźne jeżeli nie rozwija się na nich jakaś zgnilizna, wtedy niestety nie poleżą i trzeba je zjeść :)
Przebarwienia i inne nie wpływają na smak dyni i z reguły nie wpływają na przechowywanie.

Na skutek przemrożenia widzimy charakterystyczne przebarwienia, takie lekko wodniste plamy, ale na twojej dyńce to chyba nie przemrożenie.

Smacznego.
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

Podsumowanie mojej tegorocznej uprawy dyń:
3 krzaczki Mirandy bezłupinowej, uprawa z sadzonek własnej roboty, każda wsadzona do dołka z 3 wiadrami kompostu, później nie zasilane.
Łączny plon 11 dyń o wadze 3-9.7 kg (większość 5-6 kg), razem 62 kg. Pierwsza zerwana chyba trochę za wcześnie, druga po tygodniu stania w mieszkaniu sfermentowała, trzecia jest ok. chociaż na miąższ nie ma chętnych (ale to nie wina dyni -będzie z niej lampion roll: ), reszta czeka zerwana, nie wszystkie wybarwione - mączniak i przymrozki nie pozwoliły na dalsze trzymanie na krzakach. Pestek maja trochę, ale jak na dynie na pestki stanowczo za mało.
Dorota
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45

Post »

anica pisze:(...) wywołana, z opóźnieniem przedstawiam swoje dynie - niestety nie dopilnowałam i nie wiem co jest co :-( Panie i panowie, tniemy zbędne cyctaty! Nalewka[/url]
Ale masz fajne dynie ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 co TY z nimi zrobisz?
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

tomek-warszawa pisze:

Ale masz fajne dynie ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 co TY z nimi zrobisz?
Powiadają : Kto ma owce , ten ma co chce ,a kto ma dynie tyż nie zginie !! :wit
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Hej, od zawsze uprawiam dynie "bambino" i "melonowa żółta" w tym roku próbowałem z butternut ale nie dojrzała... owoce zawsze wykorzystywałem na lampiony. Tego sezonu ugotowałem zupę pierwszy raz i nawet była jadalna :wink: powiedzcie jakie odmiany inne mi polecicie najlepiej nie zbyt duże żeby od razu szło spożytkować. Chwalona widzę "hokkaido" a co powiecie o tej masłowej "butternut"? dobra zupa z obu wychodzi?
pozdrawiam
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03

Post »

Hokkaido i butternut są doskonałe na zupę. Poza tym hokkaido jest niezawodna w plonowaniu, nigdy się na niej nie zawiodłam. Nawet przy kiepskim roku, przy suszy, owocuje, a potem bez problemu przechowuje się w piwnicy. butternut mam po raz pierwszy, owocowało późno, bo w sieprniu, ale za to owoce rosły bardzo szybko. Nam bardzo smakowało pieczona (tyko z dodatkiem czosnku i soli, ale zwykle dajemy też różne przyprawy).
wegetarianka
200p
200p
Od: 19 wrz 2010, o 23:49

Post »

Czy był ktoś w końcu na Festiwalu Dyni? Ja się nie wybrałam, niestety :/
Aniu, czy kosztowałaś już bananowej dyni? Ciekawa jestem wrażeń.
Co do pochwał, dla mnie hitem jest hokkaido, wystarczy pokroić, wysmarować oliwą i upiec, nawet bez przypraw :) surowa też mi smakuje :D ma posmak świeżego zielonego groszku, chociaż jest twarda oczywiście :)
caterina
200p
200p
Od: 11 cze 2009, o 18:12

Post »

Witam Wszystkich serdecznie:)
Dynie zebraliśmy kilka tygodni temu ale dopiero teraz mam chwilkę aby wkleić zdjęcie.
Oto część naszych zbiorów.
Obrazek
Forumowiczka Kasia...;)
wegetarianka
200p
200p
Od: 19 wrz 2010, o 23:49

Post »

Caterino, piękne dyńki !!
Co to za bania w lewym górnym rogu między prowansalskimi a butternut? To jakiś hubbard?
Ja dzisiaj przyrządzałam delicatę, najpierw (pokrojoną w krążki, obraną i wydrążoną) parowałam 10 min, potem w panierkę (u mnie mąka kuku + wiórki kokosowe + płatki drożdżowe w tych samych ilościach + sól i garam masala) następnie obsmażyłam na patelni, dobre polecam; może być też ciasto na tempurę lub naleśnikowe po prostu. Małżonek, który twierdzi, że dynia to dynia i że dyń nie lubi, zjadł większość :D
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”