A zdanie żony trzeba traktować jak święte
Mediolobiwki i reszta chwastów - czarny
- nyskadu
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mediolobiwki i reszta chwastów - czarny
Też widziałam tą szklarenkę, całkiem fajna, ale jednak 8 stówek trzeba dać
a Ty masz całkiem fajną konstrukcję
jak uważa, że już za dużo kaktusów to trzeba część sprzedać 
- czarny

- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
No cóż, jak na aluminium i poliwęglan to nie było to drogo. Fakt, że trzeba by trochę się pobawić w jej wzmocnienie, bo konstrukcja była naprawdę lekka, ale ostatnio robiliśmy sobie szafę na wymiar, to wiem ile profile aluminiowe kurczę kosztują.
A cóż, mój stół tymczasowy. Ale pewnie parę lat posłuży. Tylko trzaby coś ciekawszego wymyśleć zamiast folii do przykrywania.
A siewki w tym roku tylko przerzedzę opylając pojedynćze sztuki, a masowo pod młotek to myślę pójdą dopiero w przyszłym roku partie, kiedy już wszystkie będą zdolne do kwitnienia, więc musi żona musi wytrzymać :]
A cóż, mój stół tymczasowy. Ale pewnie parę lat posłuży. Tylko trzaby coś ciekawszego wymyśleć zamiast folii do przykrywania.
A siewki w tym roku tylko przerzedzę opylając pojedynćze sztuki, a masowo pod młotek to myślę pójdą dopiero w przyszłym roku partie, kiedy już wszystkie będą zdolne do kwitnienia, więc musi żona musi wytrzymać :]
- raflezja

- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo ładne te Twoje tłuste kaktusy. Ja tam bym się cieszyła, gdyby mi rozrywały doniczki. No i przecież, jeśłi są większe to i kwiatów będzie mnóstwo. 
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- czarny

A ja dziś trochę offtematycznie i z fotkami z poprzedniego roku - niestety akurat słoneczka nie było. Taka ciekawostka, bo kto by pomyślał, że w uprzemysłowionym Zagłebiu Dąbrowskim takie cuda rosną. A tymczasem trzeba naprawdę uważnie stąpać, żeby nic nie podeptać tyle tego jest. Oczywiście wszystko pod ścisła ochroną. W tym roku też pewnie pojade odwiedzić stanowisko, bo choć to nie stanowisko kaktusowe, to fajna sprawa. Jakby były jakie kalosze, to może i tłustosze by się znalazło.

-
truskafka85
- 200p

- Od: 5 wrz 2012, o 16:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rosiczka okrągłolistna ... chciałabym mieć to gdzieś nie daleko, że móc poobserwować. Próbowałam posiać w domu ale jakoś nie miało ochoty kiełkować, w ogóle chyba mi przeszło zainteresowanie owadożerami, Tylko muchołówka jakoś się trzyma. W sumie fajne roślinki do obserwowania, ale trzeba na nie bardzo uważać bo nie znoszą suszy, i koniecznie trzeba pilnować podlewania.
Nie to co kaktusy
Nie to co kaktusy
- czarny

Jeśli chodzi o akurat tę rosiczkę to może problemem był brak stratyfikacji nasion. Bo co innego bardziej tropikalne mięsożery, które generalnie się uprawia. Żona ma dwa akwaria mięsożerów i powiem szczerze, że z tego co widzę to są to banalne w uprawie rośliny, nie do przelania. W częsciowo przykrytym akwarium wystarcza raz na miech (w upały może ciut częściej) solidne podlanie wodą demineralizowaną i wszystko. Może co innego jakieś rarytasy, ale żona ma i rosiczki i muchołówki i tłustosze i kapturnice i dzbaneczniki (te rosną najlepiej) i wszystko rośnie :]
-
truskafka85
- 200p

A nie nie, wszystko było jak w instrukcji, nasionka stratyfikowane. Ale jakoś się z nimi nie dogaduję. Wiem, że tego się nie da przelać, sprawdziłam
. Brak mi do nich cierpliwości. Hmmm nie wiem nawet jak to określić ... najprościej będzie jak napiszę, że to nie to.
- nyskadu

- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Chyba znam to stanowisko, jak nie zniszczą quady, to może będzie co oglądać 
-
truskafka85
- 200p

O!! Widzę, że nie tylko ja jestem uprzedzona do "kładów". Najchętniej to bym zabroniła jazdy na tym czymś po lasach i łąkach. Nic dobrego z tego nie ma, a tylko paskudny widok zniszczonej okolicy ... fuuu 
zaglądam i podglądam Twój wątek, ale - ze względu na brak wiedzy w temacie lobivek- nie zostawiam śladu.
teraz jednak zainteresowały mnie rosiczki z Zagłębia Dąbrowskiego (mimo, że w temacie owadożerów też laikiem jestem) i okazy Twojej żony - możesz się nimi pochwalić?
teraz jednak zainteresowały mnie rosiczki z Zagłębia Dąbrowskiego (mimo, że w temacie owadożerów też laikiem jestem) i okazy Twojej żony - możesz się nimi pochwalić?
pozdrawiam,ania
kłujące
kłujące
- czarny

Co do rosiczek na żywo, to jeśli chcesz podjechać zobaczyć to zapodaj priwa. Mimo, że to informacja, którą można znależć w necie, lepiej, żeby ludzie tłumami tam nie chodzili. Są to w zasadzie dwa stanowiska oddalone od siebie nie za wiele. Warto tam wpaść z dobrym aparatem, które może niezłe makro zrobić. Zdjęcia na pewno by były powalające. No i trzeba uważać, żeby się po pas w torfie nie zapaść :]
Natomiast to zła pora żeby się chwalić mięsożerami. Po zimie nie wyglądają zbyt efektownie, więc tylko fotka całości, na której zbyt wiele nie widać. W lato mogę kiedy wstawić zdjęcia pojedyńczych roślin. No i jeszcze rozmnażanie: wegetatywne tłustosza (u podstaw liścia widać już zgrubienia z których będą nowe roślinki), a w piąteczkach 3-tygodniowe siewki różnych rosiczek (stare były już bardzo brzydkie).

Natomiast to zła pora żeby się chwalić mięsożerami. Po zimie nie wyglądają zbyt efektownie, więc tylko fotka całości, na której zbyt wiele nie widać. W lato mogę kiedy wstawić zdjęcia pojedyńczych roślin. No i jeszcze rozmnażanie: wegetatywne tłustosza (u podstaw liścia widać już zgrubienia z których będą nowe roślinki), a w piąteczkach 3-tygodniowe siewki różnych rosiczek (stare były już bardzo brzydkie).
-
truskafka85
- 200p

Moje owadożery wylądowały dziś w koszu .... poza muchołówką, po torfie łaziło całe mnóstwo takich czarnych mikrorobaczków, które przełaziły też na kaktusowe siewki i chyba im trochę szkodziły bo maluchy nie chciały się rozwijać. Drastyczne rozwiązanie ale w kontekście przyszłych wysiewów konieczne.
Czekam na zdjęcia roślinek Twojej żony jak już się zrobi dla nich lepsza aura
Czekam na zdjęcia roślinek Twojej żony jak już się zrobi dla nich lepsza aura
- czarny

- moritius

- Od: 30 sie 2010, o 12:15
O, widzę tam Superkabuto i Superkabuto x coahuilense
.
Ja w sumie boję się bawić w astraki, ponieważ jeszcze zaczną dominować w kolekcji, a to by było niezdrowe :P. Jakieś tam Supekabuto czy inny kultywar nabędę, ale bez szału
Ja w sumie boję się bawić w astraki, ponieważ jeszcze zaczną dominować w kolekcji, a to by było niezdrowe :P. Jakieś tam Supekabuto czy inny kultywar nabędę, ale bez szału
Pozdrawiam, Aleksander
-
leszek2

- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Bardzo dobrze ,że masz astraczki,te kaktusiki na pewno się ci odwdzięczą się kwitnieniem i będziesz się nimi chwalił,
dla mnie są
dla mnie są
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2