Dracena - żółknięcie liści i inne problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
auspex
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 22:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dracena nie ma się za dobrze - Pomocy!

Post »

Witam!
Mam dokładnie taką samą dracenę. Zimą właśnie ma tendencje do czarnych plam. Postaw ją jak najbliżej najbardziej słonecznego okna. Ona potrzebuje bardzo dużo słońca. Ziemia w doniczce musi być stale wilgotna, jak tylko jest przesuszona to zaraz plam jest więcej. Powycinaj wszystkie czarne liście i końcówki liści. Codziennie zraszaj. I można już zacząć nawożenie, jest dość żarłoczna. I przesadzenie chyba by się przydało, bo doniczka wygląda na ciut za małą.
Przemo888
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 lut 2013, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki za porady - na pewno się do nich dostosuję.

A czym najlepiej dokarmiać dracenę - mam biohumus i zwykły nawóz uniwersalny.
Awatar użytkownika
auspex
200p
200p

Post »

Nawożę tym co mam akurat, oba nawozy o których mówisz mogą być. Teraz powkładałam jej pałeczek nawozowych specjalnych, są przeciwgrzybicze. I zraszam co dwa tygodnie mgiełką nawozową.
Awatar użytkownika
IroniaLosu87
100p
100p
Od: 14 lis 2011, o 12:58

Post »

Ja bym kupiła np. Biohumus Extra Palma Juka Dracena :) Generalnie coś dla dracen :lol:
Przemo888
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

A jak jest z tymi pałeczkami - bo nigdy ich nie stosowałem - dużo ich trzeba dać?
Awatar użytkownika
Marlenka X
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 cze 2012, o 19:13

Post »

Ilość pałeczek zależy od wielkości doniczki tak pisało na moich owadobójczych :) Proste i skuteczne ;:173
Miłego dnia
Przemo888
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

To super.
W takim razie zakupię dzisiaj te pałeczki :)
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Kontakt:

Post »

Co do nawozów, oczywiście bio nawozy (obojętnie jakiej firmy, może być nawet wszędobylski agrecol) jak najbardziej, do tego radzę używać systematycznie jakiegoś nawozu interwencyjnego (np. marki florovt http://www.florovit.pl/florovit-nawoz-i ... h-p77.html ), polecam ten bo z całej gamy produktów ma najwięcej NPK i to w zrównoważonych stosunkach. Proszę tylko przeczytać uważnie którykolwiek znaleziony na internecie artykuł dotyczący efektywności nawożenia dolistnego, żeby potem nie było niemiłych niespodzianek, albo brak efektów :)
Życzę miłego dnia
Tomek.
Przemo888
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Nie zamierzam stosować nawożenia dolistnego, zwykłe myślę, że wystarczy, a co do nawozów to akurat posiadam florovit.
Niestety nie udało mi się na razie kupić pałeczek nawozowych - w ogrodniczym obok mnie mają tylko pałeczki do storczyków.

-- 14 lut 2013, o 10:59 --

A i oczywiście zastosowałem się do wskazówek ratowniczych :)
Na razie nie zamierzam przesadzać mojej dracenki ale usunąłem wszystkie zeschłe liście i postawiłem doniczkę na podstawce z wilgotnym keramzytem.
Mam nadzieję, że to pomoże :)
Dam znać jak zacznie puszczać nowe listki, które mam nadzieję nie będą już brązowieć.
Awatar użytkownika
auspex
200p
200p

Post »

Powodzenia w reanimacji.
WojciechKo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 mar 2013, o 13:53

Juka- suche liście plus robaczki w ziemi

Post »

Dzień dobry.
Chciałem zacząć hodować jakieś roślinki i zacząłem od juki. Jednak chyba średnio mi to wychodzi ponieważ jest z nią coś bardzo nie tak. Zaczęło się od suchych końcówek liści, później całe liście robiły się suche a teraz doszło jeszcze że nowe liście są suche. Dodatkowo teraz jak robiłem zdjęcia zobaczyłem że po ziemi chodzą takie maluteńkie czarne robaczki/muszki.
Proszę o jakąś pomoc, nie wiem co z nią robić żeby była zdrowa.
http://images41.fotosik.pl/1960/81f4604b22b347bagen.jpg
http://images42.fotosik.pl/785/b215a4b2299946edgen.jpg
http://images36.fotosik.pl/397/8d18de65fcece7a9gen.jpg
http://images49.fotosik.pl/1817/660d1a08f7230630gen.jpg
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Juka- suche liście plus robaczki w ziemi

Post »

Po pierwsze to nie juka tylko dracena, po drugie podłoże nadaje się do zmiany, muszki to dorosła forma ziemiórki, podlanie podłoża po jego zmianie preparatem Actellic 500 EC w dawce 1 ml na 1 l wody, wszystkie liście poprzycinaj do zdrowej tkanki zostawiając 2 mm suchego przy żywym dalej liściu. :wink:
WojciechKo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki za szybką odpowiedz i wyjaśnienie co trzymam w mieszkaniu, ja głupi wszystkim mówiłem że to juka :)
Ten preparat można kupić w jakimś Leroy Merlin czy to jakieś bardziej specjalistyczne jest? Jeszcze co do ziemi to wystarczy taka na której jest napisane "ziemia kwiatowa"? I tak w ogóle to czy z tego kwiatka jeszcze coś będzie? Bo tam młode liście są kompletnie suche.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

WojciechKo ziemia ma być dla palm,juk,dracen jest taka sprze4dawana jak nie znajdziesz kup dla palm albo typową dla dracen. Preparat dostaniesz w każdym porządnie zaopatrzonym centrum ogrodniczym. Co do liści to proponował bym te młode usunąć przycinając, wykonać wszystkie zabiegi o jakich napisałem, jak możesz zrób dobre zbliżenie tego środka rozety już po przycięciu tych młodych suchych, jeśli nie będzie poprawy zawsze zostaje odmłodzenie draceny, niejednokrotnie wiele osób to robiło, poczytaj tematy, nawet ostatnio pokazywała koleżanka na forum dracenę prze i po odmłodzeniu po instrukcjach jakie podałem. :wink:
WojciechKo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Nie mogłem znaleźć tego preparatu co mówiłeś ale znalazłem Bi 58 Nowy 400 EC.
Czy można go rozrobić w 10ml - 5l wody i tak podlewać? Jeszcze jak często należy podlewać takim preparatem?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”