Oliwko - niestety nie wiem kiedy znowu pojawię się w ogrodzie. Wszystko dlatego, ze od 7 do 12 czerwca jestem na wyjeździe terenowym z uczelni w Pieniny i do Krościenka. Więc po moim powrocie pojawią się zdjęcia widoczków ;)
specjalnie dla Ciebie pąk fioletowego Rh.
Jolu - miło, że mnie odnalazłaś

Powodem nie kwitnięcia raczej nie jest umiejscowienie. Bergenia powinna kwitnąc zarówno w cieniu jak i w słońcu - oczywiste jest że w słońcu zakwitnie bujniej. Możliwe, że bergenia nie ma odpowiednich minerałów. Spróbuj dać jej teraz dawkę nawozu (15 g) i powtórz ten zabieg w sierpniu lub wrześniu.
KaRo - niestety ale nie przypominam sobie, żeby ktoś miał taką odmianę bergenii. W sumie to kiedyś sam byłem zaskoczony, że kwitnie na biało, bo tak jak Wy wszyscy myślałem, że bergenia kwitnie na różowo. Zmiany w ogrodzie są zauważalne i to bardzo. szczególnie jeśli szuka się siewek kwiatów jednorocznych wśród chwastów.
Piku - - widzę, że wieści o moim ogrodzie i moich roślinkach krążą po Forum ;) Niestety mam tylko takie fotki białej bergenii. W przyszłym roku specjalnie dla Was zrobię nowe.
Onko - miło, że mój ogród odkrywa przed Tobą nowe tajniki ogrodnictwa.
Gabrysiu - może i wieki Cię nie było, ale pamiętaj, że zawsze jesteś miłym gościem. Wiosenne zestawieni zrobiłem po to aby podnieść na duchu Forumowiczów i siebie w te deszczowe dni

Bergenia ma niżej umiejscowione kwiaty - to tak jakby odmiana bezłodygowa.
Pelagio- czyli dobrze trafiłem odmianę Twoich szafirków

Jeśli chcesz to mogę się z Tobą zamienić na ta gruntową.
Pąk fioletowego różanecznika i berberys - zeszłoroczna sadzonka.

Kwitnąca borówka amerykańska

Lewisja - najnowszy zakup ;)
Pozdrawiam Wszystkich odwiedzających