Uprawa porów cz.1
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Por i Seler
Najprawdopodobniej jest to śmietka, wykonaj oprysk Decisem , Karate lub Mospilanem.
Poczytaj też troszkę od samego początku ten wątek.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
W ubiegłych latach miałam miniarkę w porze, w tym roku pryskałam mospilanem, ale czosnek też po sąsiedzku a ma miniarkę. Nie wyrywałam jeszcze pora, ale aż się boję co będzie , tyle pracy i nadziei w śmietnik...
Poradźcie proszę, może pryskać czymś to jeszcze? Jutro pryskam karate na przędziorka na daturę, może to spróbować? Proszę, może jest ktoś mądry w temacie??? 

-
- 200p
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
Wykonałem już dwukrotnie oprysk środkiem sumi-alpah O50 EC. Mam nadzieje że pomoże. Wg tej instrukcji z opakowania powinien zadziałać. Pożyjemy to zobaczymyelik_49 pisze:Najprawdopodobniej jest to śmietka, wykonaj oprysk Decisem , Karate lub Mospilanem.

Pamiętajcie o ogrodach...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kiedy powinnam wykopać selery? Jak mam je przechowywać, obciąć liście? Czy obcięte liście na coś sie nadają?
To samo pytanie dotyczy opietruszki i pasternaku, które maja bardzo zielone liście podobnie jak selery.
Marchew i buraczki wykopałam bo zaczęły zasychać liście.
Dodam, ze przechowywanie bez wykopywania nie wchodzi w rachubę, bo muszę zostawić "gołe" pole pod orkę. Ewentualnie mogłabym "zadołować" w innym miejscu, o ile coś takiego się robi.
To samo pytanie dotyczy opietruszki i pasternaku, które maja bardzo zielone liście podobnie jak selery.
Dodam, ze przechowywanie bez wykopywania nie wchodzi w rachubę, bo muszę zostawić "gołe" pole pod orkę. Ewentualnie mogłabym "zadołować" w innym miejscu, o ile coś takiego się robi.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 lip 2010, o 10:27
Ostatnia szanso- ja obcinam zieleninę , pakuję do woreczków i do zamrażalnika-tak samo robię z porami kiedy mam nadwyżkę. Zamrożone kroję tyle ile potrzeba do potrawy, resztę dalej do zamrażalnika. Robię tak od lat. Miesjce od obcęcia zieleniny ładnie i szybko obsycha, wtedy możesz selery poukładać do pudełka wymieszanego ziemia/pasek. Tak ładnie się przetrzymają.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 lip 2010, o 10:27
Zapomniałam dodać, że selery już wykopałam. Dodam, że liść selera jest przecież bardzo aromatyczny, często dodaję własnie samą zieleninkę do zupki, kiedy selerki są jeszcze malutkie. POWODZENIA
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Oczywiście zamrożę sobie liście selera bo są sliczne.
Czy liście pietruszki mają jeszcze teraz jakąś wartość aby też mrozić? Mam trochę zamrożonej natki z lata, jest pokrojona i zamrożona, wyjmuję usypuję ile mi trzeba i od razu do zamrażarki.
Czy liście pietruszki mają jeszcze teraz jakąś wartość aby też mrozić? Mam trochę zamrożonej natki z lata, jest pokrojona i zamrożona, wyjmuję usypuję ile mi trzeba i od razu do zamrażarki.
Moje nowe imię Szansa 

- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
I jeśli masz miejsce w zamrażarce to nie zastanawiaj się tylko mrozić, zawiera ona wiele witamin i minerałów. Ja nie wyobrażam sobie zupy bez zieleniny i zdecydowanie mrożona jest lepsza od suszonej, bo w czasie suszenia natka pietruszki, również selera traci swój piękny kolor.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Jak są warunki do mrożenia zieleniny to faktycznie bardzo dobry sposób. Ja nie bardzo mam warunki więc doszłam do perfekcji w suszeniu - jak to dobrze zrobić wcale nie ma strat koloru i wartości smakowych zwłaszcza przy użyciu do zup i sosów, a co za oszczędność miejsca. A jak suszyć? W uchylonym piekarniku 50-60 stopni, może być termoobieg, seler i pietruszka całe liście bez ogonków, koperek posiekany, bez łodyżek - wszytko rozłożone cienką warstwą na papierze lub folii. Po dokładnym wysuszeniu, jak już da się rozetrzeć na pył wsypujemy do szczelnie zamykanych słoików, na pył rozcieramy dopiero przy dodawaniu do potraw.
Dorota
-
- 200p
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
Jeżeli masz miejsce w zamrażalniku to tak jak Ci radzą warto zamrozić. Można też suszyć. Natomiast wykopywanie selera to wg mnie warto przetrzymać dość długo na zagonku, oczywiście jeżeli to możliwe ale tylko do temperatury najniżej +1 C. Ja swoje selery w minionym roku przetrzymałem na zagonku do połowy listopada. Gdy mają nadejść mrozy to warto zadbać o nie. Można zadołować w ziemi na głębokość 30 cm i osypać piaskiem i wszystko okryć następnie ziemią. Można również okryć jakąś folią lub płytą, aby uchronić przed ciągłymi opadami deszczu. Jeżeli spodziewamy się siarczystych mrozów, to warto usypać nad dołkiem kopczyk na wysokość 30 cm.ostatnia szansa pisze:Kiedy powinnam wykopać selery? Jak mam je przechowywać, obciąć liście? Czy obcięte liście na coś sie nadają?
Dobrym miejscem może być chłodna piwnica o temperaturze do 5 stopni Celsjusza. Jednak warto je doglądać od czasu do czasu, aby zapewnić właściwą wilgoć no i sprawdzić czy za wiele liści nie wyrosło.
Pamiętajcie o ogrodach...
jak przechowujecie/zaprawiacie seler na zimę?
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Ja w piasku, w piwnicy.Seler dobrze przechowuje się.
- KONdzio1156
- 100p
- Od: 30 lip 2010, o 14:33
mam pytanie.głupie pytanie. czy mogę już teraz siać por seler i kalarepę???

-
- 200p
- Od: 13 mar 2009, o 15:38
Radzę poczekać. Z powodu małej ilości światła, siewki będą się wyciągać. Można zacząć w końcu Lutego.
Pozdrowienia