Tak, roślina bardzo ładna, a kwiatki są śliczne, no i jak już pisałam wyżej, pięknie pachnące. To zdjęcie było zrobione w Turcji, a krzak był wyższy ode mnie
Mój ogród - moja pasja.
Re: Mój ogród - moja pasja.
Witaj Matemax!
Tak, roślina bardzo ładna, a kwiatki są śliczne, no i jak już pisałam wyżej, pięknie pachnące. To zdjęcie było zrobione w Turcji, a krzak był wyższy ode mnie
Myślę, że jest u nas do kupienia. KaRo pisała, że ma plumerię.
Za oknem już -10 ... a końca zimy nie widać ... i obiecują zamiecie i zawieje i mocne opady śniegu
A moja kamelia, niestety, zrzuca pączki kwiatowe ...
- basjak
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam
Przebiegłam przez wątek i...będę wracać nie jeden raz. Zwłaszcza do piwonii.
A zazdroszczę przede wszystkim rozmiaru ogrodu.
Mam nadzieję, że kamelia pokaże nam choćby jednego kwiatuszka.

Przebiegłam przez wątek i...będę wracać nie jeden raz. Zwłaszcza do piwonii.
A zazdroszczę przede wszystkim rozmiaru ogrodu.
Mam nadzieję, że kamelia pokaże nam choćby jednego kwiatuszka.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
Witaj Basiu!
Miło Cię widzieć
Mam, mam jeszcze trochę miejsca na roślinki
Planuję zakupić sporo host w tym sezonie, iglaczki szczepione mi się marzą, kolejne różę ...
Pozdrawiam Cię serdecznie
Miło Cię widzieć
Mam, mam jeszcze trochę miejsca na roślinki
Pozdrawiam Cię serdecznie
... aha, no i też liczę, że choć na jeden kwiatek moja kamelia się wysili ...
-
vita

- Od: 5 sie 2009, o 20:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tego wolałabym nie czytać...Kalmia pisze: Za oknem już -10 ... a końca zimy nie widać ... i obiecują zamiecie i zawieje i mocne opady śniegu(
Jak może kamelia robić Ci coś takiego? Jest jeszcze szansa na kwiaty?
Mam takie same plany, hosty i szczepione iglaki. Wprawdzie iglaków jeszcze jesienią zakupiłam...dużo, ale hosty przede mną.
Podobają mi się takie niziutkie o wąskich listeczkach. Lista zrobiona, zamówienie złożone, teraz tylko wiosną wyprawa po nie.
Jeśli oczywiście wiosna przyjdzie, bo coś zaczynam wątpić! A piwonie szaleją! Muszę interweniować!
Byle do wiosny! (o delavay pytałam i OK)
Vituś, u nas zaczęło sypać, prognoza chyba się sprawdza ... ale i tak wiosna jest coraz bliżej i zima z nią nie wygra!!!
A to jest właśnie balsam dla mojej duszyvita pisze:(o delavay pytałam i OK)
Muszę stwierdzić, że kamelia, niestety, zachowuje się bardzo źle i za karę na wiosnę zostanie wysadzona do ogrodu
Zostały tylko trzy pąki kwiatowe ...
A u mnie na odwrótvita pisze: Mam takie same plany, hosty i szczepione iglaki. Wprawdzie iglaków jeszcze jesienią zakupiłam...dużo, ale hosty przede mną.
Podobają mi się takie niziutkie o wąskich listeczkach. Lista zrobiona, zamówienie złożone, teraz tylko wiosną wyprawa po nie.
Czy Twoje piwonie już kwitną? Czytałam, że otrzymałaś wskazówki co do przechowywania w domowych warunkach, opowiedz, proszę, co Ci doradzili?
Witaj
Teraz dopiero trafiłem na Twoje zdjęcia z syryjskich wakacji
Przypomniały mi się moje sprzed 9 lat. Widzę, że zwiedzaliśmy podobne miejsca
Też maiłaś wrażenie, że to najbezpieczniejszy kraj na świecie?
Teraz dopiero trafiłem na Twoje zdjęcia z syryjskich wakacji
Witaj Pawle!
Muszę powiedzieć, że mam bardzo miłe wspomnienia ze zwiedzania Syrii, nie ma tam jeszcze tego natłoku turystów, a to jest duży +
No i rzeczywiście z Tobą się zgadzam, że jest bezpiecznie. Moja koleżanka poszła na suk w Damaszku późnym wieczorem z małym synkiem, a wrócili około 24-tej.

Muszę powiedzieć, że mam bardzo miłe wspomnienia ze zwiedzania Syrii, nie ma tam jeszcze tego natłoku turystów, a to jest duży +
-
vita

Hej! Jak miło sprawić ten balsam dla duszy. Nie wiem tylko, czy nie będziesz musiała po ten balsam do mnie przybyć? Pamiętam, jak Zośka odkopała mi moją sadzonkę. Duży korzeń i dłuuugie pędy. Trzeba od razu posadzić do donicy, przesyłka pocztą może być ryzykowna. Ale to blisko, bus dociera w godzinę dwadzieścia!
O pogodzie nie napiszę słowa!!!
Natomiast, jeśli chodzi o piwonie, to połowa osiągnęła już naturalną wielkość i jest zdecydowana kwitnąć. Cieszę się, bo na dziewięć aż sześć wyraża taką wolę! Niestety domowej uprawy wystraszyłam się. W poniedziałek wszystkie lądują w bardzo profesjonalnym miejscu. Będę do nich dojeżdżać i mam nadzieje, że pozwolą mi sfotografować kwiaty

O pogodzie nie napiszę słowa!!!
Natomiast, jeśli chodzi o piwonie, to połowa osiągnęła już naturalną wielkość i jest zdecydowana kwitnąć. Cieszę się, bo na dziewięć aż sześć wyraża taką wolę! Niestety domowej uprawy wystraszyłam się. W poniedziałek wszystkie lądują w bardzo profesjonalnym miejscu. Będę do nich dojeżdżać i mam nadzieje, że pozwolą mi sfotografować kwiaty
- Karo
- -Administrator Forum-.

- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wiktorio
Ty to masz pomysły z tymi piwoniami
Kiedy spodziewasz się kwiatów?
Gdzie będziemy mogli je zobaczyć
?
Kalmio bardzo dziękuję za plumerie...
są cudowne a ich zdjęcia zrobiłaś wspaniałe....
Patrząc na Twoje zdjęcia tak bardzo chcę by moje już zakwitły... już tzn.latem w sezonie bo teraz jeszcze śpią ,bezlistne pędy z zamkniętymi pazurkami. Może ,może w tym roku zakwitną ...

Gdzie będziemy mogli je zobaczyć
Kalmio bardzo dziękuję za plumerie...
Patrząc na Twoje zdjęcia tak bardzo chcę by moje już zakwitły... już tzn.latem w sezonie bo teraz jeszcze śpią ,bezlistne pędy z zamkniętymi pazurkami. Może ,może w tym roku zakwitną ...
-
vita

KaRo pisze:Wiktorio![]()
Ty to masz pomysły z tymi piwoniami
![]()
Gdzie będziemy mogli je zobaczyć?
Circus może zakwitnąć, aż trzema kwiatami, myślę, że na początku marca. Wszystkie piwonie będą pod nie byle jaka opieką!
Nie wiem, jak udało mi się to osiągnąć...ale się udało! W domu, na parapecie różnie mogłoby być...
Kwiaty obowiązkowo pokażę!
Fakt ten trochę łagodzi irytację z powodu ciągłych nawrotów zimy.
Może to być dobry pretekst do założenia nowego wątku?
Pozdrowionka
-
magdala
Witaj Kalmio
I tak -ciemną nocą, przeczytałam cały Twój wątek.
Nie będę oryginalna - jestem zachwycona ! Jakakolwiek roślina rośnie w Twoich ogrodach-
kwitnie niesamowicie , bardzo bujnie .
Oczywiście -na pierwszym miejscu : Piwonie! Proszę ,zdradź mi odmianę tej :

Wszystkie są piękne ,ja mam na razie kilka Piwonii bylinowych , myślę nad zakupem pierwszej drzewiastej.
Zadziwiła mnie również Twoja Pigwa....Pierwszy raz widzę ,żeby drzewko zaowocowało!
Ja kupiłam Pigwę (nie pigwowca) w pierwszym roku mojego działkowania (10 lat) - nigdy nie zakwitła,
a co za tym idzie -oczywiście nie owocowała. Strzyżemy ją na małe drzewko i traktujemy jak krzaczek
ozdobny
Czy coś robiłaś specjalnego z tym drzewkiem ,że dało tyle owoców??
Podziwiać będę nadal -pozdrawiam ,Magda.
I tak -ciemną nocą, przeczytałam cały Twój wątek.
Nie będę oryginalna - jestem zachwycona ! Jakakolwiek roślina rośnie w Twoich ogrodach-
kwitnie niesamowicie , bardzo bujnie .
Oczywiście -na pierwszym miejscu : Piwonie! Proszę ,zdradź mi odmianę tej :

Wszystkie są piękne ,ja mam na razie kilka Piwonii bylinowych , myślę nad zakupem pierwszej drzewiastej.
Zadziwiła mnie również Twoja Pigwa....Pierwszy raz widzę ,żeby drzewko zaowocowało!
Ja kupiłam Pigwę (nie pigwowca) w pierwszym roku mojego działkowania (10 lat) - nigdy nie zakwitła,
a co za tym idzie -oczywiście nie owocowała. Strzyżemy ją na małe drzewko i traktujemy jak krzaczek
ozdobny
Czy coś robiłaś specjalnego z tym drzewkiem ,że dało tyle owoców??
Podziwiać będę nadal -pozdrawiam ,Magda.
Vituś, czekam z niecierpliwością na kwitnienie Twoich piwonii
Co do przybycia do Ciebie po odbiór/czy wysyłka - dogadamy się na wiosnę (oby już szybciej przyszła!). Jak nie będzie innej możliwości to i przybędę
KaRo, trzymam kciuki za Twoją plumerię, niech zakwitnie na radość Tobie i nam, będziemy podziwiać egzotyczne kwiaty
Magdalo, dzięki za wizytę i miłe słowa
Widzę, że spodobała się Tobie moja ulubiona peonia drzewiasta
-
magdala
Kalmio
-dziękuję za odpowiedź- a czy tę piwonię kupowałaś może w Chodzieży -w tym ogrodnictwie?
Proszę Cię- napisz słówko o Pigwie -to tak rzadko spotykane drzewo w polskich ogrodach,a
u Ciebie tak wspaniale owocuje..
Miło mi bardzo ,że zaglądasz do mojego ogródka
Proszę Cię- napisz słówko o Pigwie -to tak rzadko spotykane drzewo w polskich ogrodach,a
u Ciebie tak wspaniale owocuje..
Miło mi bardzo ,że zaglądasz do mojego ogródka