Mój ogród - moja pasja.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Re: Mój ogród - moja pasja.

Post »

Witaj Matemax!
Tak, roślina bardzo ładna, a kwiatki są śliczne, no i jak już pisałam wyżej, pięknie pachnące. To zdjęcie było zrobione w Turcji, a krzak był wyższy ode mnie :D Myślę, że jest u nas do kupienia. KaRo pisała, że ma plumerię.
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

;:7
Za oknem już -10 ... a końca zimy nie widać ... i obiecują zamiecie i zawieje i mocne opady śniegu :(
A moja kamelia, niestety, zrzuca pączki kwiatowe ... :(
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam
Przebiegłam przez wątek i...będę wracać nie jeden raz. Zwłaszcza do piwonii.
A zazdroszczę przede wszystkim rozmiaru ogrodu.
Mam nadzieję, że kamelia pokaże nam choćby jednego kwiatuszka.
:wit
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Witaj Basiu!
Miło Cię widzieć :D
Mam, mam jeszcze trochę miejsca na roślinki :wink: :D Planuję zakupić sporo host w tym sezonie, iglaczki szczepione mi się marzą, kolejne różę ...
Pozdrawiam Cię serdecznie :D
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

... aha, no i też liczę, że choć na jeden kwiatek moja kamelia się wysili ...
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kalmia pisze: Za oknem już -10 ... a końca zimy nie widać ... i obiecują zamiecie i zawieje i mocne opady śniegu :( (
Tego wolałabym nie czytać... ;:223 Fotki z ciepłych rejonów działają jak balsam dla duszy.
Jak może kamelia robić Ci coś takiego? Jest jeszcze szansa na kwiaty?
Mam takie same plany, hosty i szczepione iglaki. Wprawdzie iglaków jeszcze jesienią zakupiłam...dużo, ale hosty przede mną.
Podobają mi się takie niziutkie o wąskich listeczkach. Lista zrobiona, zamówienie złożone, teraz tylko wiosną wyprawa po nie.
Jeśli oczywiście wiosna przyjdzie, bo coś zaczynam wątpić! A piwonie szaleją! Muszę interweniować!
Byle do wiosny! (o delavay pytałam i OK)
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Vituś, u nas zaczęło sypać, prognoza chyba się sprawdza ... ale i tak wiosna jest coraz bliżej i zima z nią nie wygra!!!
vita pisze:(o delavay pytałam i OK)
A to jest właśnie balsam dla mojej duszy :D

Muszę stwierdzić, że kamelia, niestety, zachowuje się bardzo źle i za karę na wiosnę zostanie wysadzona do ogrodu :|
Zostały tylko trzy pąki kwiatowe ...
vita pisze: Mam takie same plany, hosty i szczepione iglaki. Wprawdzie iglaków jeszcze jesienią zakupiłam...dużo, ale hosty przede mną.
Podobają mi się takie niziutkie o wąskich listeczkach. Lista zrobiona, zamówienie złożone, teraz tylko wiosną wyprawa po nie.
A u mnie na odwrót :wink: , będę zamawiała rozmiar L :D

Czy Twoje piwonie już kwitną? Czytałam, że otrzymałaś wskazówki co do przechowywania w domowych warunkach, opowiedz, proszę, co Ci doradzili?
;:196
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj :wit
Teraz dopiero trafiłem na Twoje zdjęcia z syryjskich wakacji :) Przypomniały mi się moje sprzed 9 lat. Widzę, że zwiedzaliśmy podobne miejsca :) Też maiłaś wrażenie, że to najbezpieczniejszy kraj na świecie?
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Witaj Pawle!
Muszę powiedzieć, że mam bardzo miłe wspomnienia ze zwiedzania Syrii, nie ma tam jeszcze tego natłoku turystów, a to jest duży + :D No i rzeczywiście z Tobą się zgadzam, że jest bezpiecznie. Moja koleżanka poszła na suk w Damaszku późnym wieczorem z małym synkiem, a wrócili około 24-tej. :uszy :)
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hej! Jak miło sprawić ten balsam dla duszy. Nie wiem tylko, czy nie będziesz musiała po ten balsam do mnie przybyć? Pamiętam, jak Zośka odkopała mi moją sadzonkę. Duży korzeń i dłuuugie pędy. Trzeba od razu posadzić do donicy, przesyłka pocztą może być ryzykowna. Ale to blisko, bus dociera w godzinę dwadzieścia!
O pogodzie nie napiszę słowa!!! :twisted:
Natomiast, jeśli chodzi o piwonie, to połowa osiągnęła już naturalną wielkość i jest zdecydowana kwitnąć. Cieszę się, bo na dziewięć aż sześć wyraża taką wolę! Niestety domowej uprawy wystraszyłam się. W poniedziałek wszystkie lądują w bardzo profesjonalnym miejscu. Będę do nich dojeżdżać i mam nadzieje, że pozwolą mi sfotografować kwiaty :tan :tan :tan
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wiktorio ;:196 ;:138 Ty to masz pomysły z tymi piwoniami :tan
Kiedy spodziewasz się kwiatów?
Gdzie będziemy mogli je zobaczyć ;:196 ?

Kalmio bardzo dziękuję za plumerie... :heja ;:180 są cudowne a ich zdjęcia zrobiłaś wspaniałe....
Patrząc na Twoje zdjęcia tak bardzo chcę by moje już zakwitły... już tzn.latem w sezonie bo teraz jeszcze śpią ,bezlistne pędy z zamkniętymi pazurkami. Może ,może w tym roku zakwitną ... ;:65 ;:170
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KaRo pisze:Wiktorio ;:196 ;:138 Ty to masz pomysły z tymi piwoniami :tan
Kiedy spodziewasz się kwiatów?
Gdzie będziemy mogli je zobaczyć ;:196 ?
:wit Krysiu kochana, w obliczu takiego urodzaju też stanęłabyś na głowie ;:191
Circus może zakwitnąć, aż trzema kwiatami, myślę, że na początku marca. Wszystkie piwonie będą pod nie byle jaka opieką!
Nie wiem, jak udało mi się to osiągnąć...ale się udało! W domu, na parapecie różnie mogłoby być...
Kwiaty obowiązkowo pokażę! ;:108 Jeszcze nigdy tak wcześnie nie chciały kwitnąć mi piwonie!
Fakt ten trochę łagodzi irytację z powodu ciągłych nawrotów zimy.
Może to być dobry pretekst do założenia nowego wątku?
Pozdrowionka :lol: Dla Ciebie i Kalmii :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
magdala

Post »

Witaj Kalmio :wit
I tak -ciemną nocą, przeczytałam cały Twój wątek.
Nie będę oryginalna - jestem zachwycona ! Jakakolwiek roślina rośnie w Twoich ogrodach-
kwitnie niesamowicie , bardzo bujnie .
Oczywiście -na pierwszym miejscu : Piwonie! Proszę ,zdradź mi odmianę tej :

Obrazek
Wszystkie są piękne ,ja mam na razie kilka Piwonii bylinowych , myślę nad zakupem pierwszej drzewiastej.

Zadziwiła mnie również Twoja Pigwa....Pierwszy raz widzę ,żeby drzewko zaowocowało!
Ja kupiłam Pigwę (nie pigwowca) w pierwszym roku mojego działkowania (10 lat) - nigdy nie zakwitła,
a co za tym idzie -oczywiście nie owocowała. Strzyżemy ją na małe drzewko i traktujemy jak krzaczek
ozdobny :wink:
Czy coś robiłaś specjalnego z tym drzewkiem ,że dało tyle owoców??

Podziwiać będę nadal -pozdrawiam ,Magda.
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Vituś, czekam z niecierpliwością na kwitnienie Twoich piwonii ;:65 Oby wszystko się udało jak najlepiej!
Co do przybycia do Ciebie po odbiór/czy wysyłka - dogadamy się na wiosnę (oby już szybciej przyszła!). Jak nie będzie innej możliwości to i przybędę :D ;:196
KaRo, trzymam kciuki za Twoją plumerię, niech zakwitnie na radość Tobie i nam, będziemy podziwiać egzotyczne kwiaty :heja
Magdalo, dzięki za wizytę i miłe słowa :D Ja też studiuję Twój wątek, spacer po Twoim ogrodzie jest baaardzo przyjemny, masz piękny ogród (nawet znalazłam mój wpis :lol: ), no ale Twój wątek jest dużo dłuższy, niż mój, więc trochę czasu jeszcze mi to zajmie :D Ale to sama przyjemność :D
Widzę, że spodobała się Tobie moja ulubiona peonia drzewiasta :wink: :D Niestety, nie znam nazwy odmiany, ale kiedyś przeszukałam internet i wydaje mi się, że jest to odmiana 'Chojuraku' (syn. 'Shimane Chojuraku', 'Ofujinishiki'). Więc szukaj w tym kierunku, może będzie identyczna, a może bardzo podobna ;:167
magdala

Post »

Kalmio :wit -dziękuję za odpowiedź- a czy tę piwonię kupowałaś może w Chodzieży -w tym ogrodnictwie?
Proszę Cię- napisz słówko o Pigwie -to tak rzadko spotykane drzewo w polskich ogrodach,a
u Ciebie tak wspaniale owocuje..
Miło mi bardzo ,że zaglądasz do mojego ogródka :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”