niech rosną szybciutko i zakwitają
Storczyki Anusski
- Jeanne
- 1000p

- Od: 21 gru 2007, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aniu, to Twoje przedszkole jest zachwycające

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- grazka2211
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 14 paź 2008, o 11:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja również życzę powodzenia w uprawie maluszków
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
- Anusska
- 1000p

- Od: 10 paź 2008, o 15:59
Volcowitch, dzięki za podpowiedź
Chyba niedługo z niej skorzystam
Ale przyznam, że widziałam na żywo kolekcję Mamby i zauważyłam u niej taki fajny pomysł uprawy siewki - rośnie jak szalona
Jest w normalnej korze (może trochę drobniejszej) z domieszką sphagnum, włożona w mały plastykowy pojemnik z dziurkami...
I chyba właśnie ten sposób wypróbuję do jednej siewki, a resztę posadzę w sphagnum 
Jolusiu, dzięki za radę - każda się przyda
Podłoże, które kupiłam na wystawie jak na razie niezbyt się sprawdza (miały chyba za wilgotno w pojemniku...
), dlatego spróbuję ze sphagnum, tym razem na parapecie 
Mambo, właśnie tak zrobię
I jak pisałam, jeśli pozwolisz, 'odgapię' ten pomysł z phal. equestris w pojemniczku 
Agatko, akurat mój stoi w chłodniejszym pokoju, to może pokaże mi kiedyś swój pędzik
Tylko ciekawa jestem, czy ona jest już zdolna do kwitnienie 
Moni, to się cieszę, że pomysł się przyjął
Z maluszków mogę powiedzieć, że na razie sie nie cieszę...
Z phal. parishii też na początku nie byłam szczęśliwa - ale jak już zaczęło się coś dziać (czyt. pączek zaczął sie otwierać
), to pomyślałam, że super zakup poczyniłam 
Jeanne, AGNESS, Meniu, Grażko, dzięki, że wpadłyście
Mam nadzieję, że to przedszkole wypali...
W najbliższym czasie mam zamiar pryskać maluszki Asahi SL, to może po tym ruszą 
Grażynko, o, to ja raczej jej nie zakupię
Jeszcze storczyki by mi zwiały z domu od tego "zapaszku" 
A tak poza tym muszę powiedzieć, że wczoraj kupiłam w OBI orchideę o nazwie Vanilla planifolia za 16,99zł :P Może jeszcze później wstawię zdjęcia
Tylko jedno mnie zastanawia - jest ona posadzona w ziemi z domieszką kory i nie wiem, czy nie powinnam jej przesadzić...
Jolusiu, dzięki za radę - każda się przyda
Mambo, właśnie tak zrobię
Agatko, akurat mój stoi w chłodniejszym pokoju, to może pokaże mi kiedyś swój pędzik
Moni, to się cieszę, że pomysł się przyjął
Jeanne, AGNESS, Meniu, Grażko, dzięki, że wpadłyście
Grażynko, o, to ja raczej jej nie zakupię
A tak poza tym muszę powiedzieć, że wczoraj kupiłam w OBI orchideę o nazwie Vanilla planifolia za 16,99zł :P Może jeszcze później wstawię zdjęcia
Tylko jedno mnie zastanawia - jest ona posadzona w ziemi z domieszką kory i nie wiem, czy nie powinnam jej przesadzić...
- AnnaL

- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu przegapiłam czy nie pokazałaś jeszcze swojego cudeńka- phal. .............. 
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
- MariaTeresa

- Od: 1 lut 2008, o 02:43
No to niezłą kolekcje już masz, maleństwa ciekawe, pokaż jeszcze ostatniego
I powodzenia w ich uprawie życzę.
A te plamistości to jednak wycięłabym nożyczkami z liści chyba Encylii. Profilaktycznie.
A te plamistości to jednak wycięłabym nożyczkami z liści chyba Encylii. Profilaktycznie.
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- Anusska
- 1000p

Agatko, Mambo, MarioTereso, naprawdę przepraszam Was, że tak długo nie pokazuję mojego nowego zakupu, ale nie mam teraz za bardzo czasu, żeby zrobić zdjęcia, przegrać na komputer, a później jeszcze pomnijeszać
Ostatnio mam dużo nauki i dlatego tak... Ale myślę, że w czwartek powinnam już znaleźć chwilkę, żeby co nieco pokazać, bo już będę miała wszystko pozałatwiane 
MarioTereso, dziękuję bardzo
Co do plam na liściach Masdevalli to wciąż mam wątpliwości...
Z jednej strony wycięłabym, żeby się tego pozbyć, a z drugiej nie, bo szkoda liści i może się okazać, że to nic groźnego
A o tym, że jest to naturalna kolej rzeczy więdnących liści u Masdevalli zapewniał mnie jeszcze na wystawie Manuel z OS... A przy wszystkich z plamkami znalazłam pozostałość pędu kwiatowego, więc jeszcze muszę dobrze to przemyśleć i coś w tej sprawie postanowić, zanim coś zrobię 
MarioTereso, dziękuję bardzo
- Anusska
- 1000p

Och, w końcu znalazłam wolną chwilkę i zrobiłam zdjęcia 
Trochę tego jest, no ale cóż...
Po taki długim nie pokazywaniu zdjęć może się tyle zebrać 
No to zaczynamy
1. Pamiętacie, jak w połowie kwietnia pokazywałam basal keiki, które wyrosło na odratowywanym storczyku u mojej babci? Dziś wygląda już tak:
2. A później po wystawie pokazywałam mój nowy zakup - Masdevallia
W miedzy czasie podrosły jej dwa nowy przyrosty i wyrosły trzy pączki. Niestety, jeden z nich zwiędł
Z pozostałych jeden kwitnie, a jeden jeszcze rośnie 
3. No, a teraz paczuszka od Jolusi
Przesyłka była skierowana przede wszystkim do AniL i MirkiS, ale załapałam się nawet i ja
A w związku z tym dostałam phal. javanica... no i jedno marzenie mniej
A żeby nie wydawało się, że ona jakaś wielka i mi zaraz zakwitnie, to zrobiłam zdjęcie z grosikiem. Poza tym jak przyjechała, to przesadziłam ją do nowego sphagnum, bo strasznie sie chwiała w doniczce. I jak się okazało, korzonków miała mało
(ale mi się zrymowało
)

4. I jeszcze przesadziłam siewki do sphagnum z różnymi dodatkami
Wszystkie stoją sobie teraz razem w plastykowym pojemniczku. Tylko jedno mnie martwi - przesadzałam je, bo wydawało mi się, że przy podstawie jakiegoś grzybka złapały
I jeszcze moczyłam je przez 0,5h w Topsinie, żeby to zwalczyć
Mam na myśli wszystkie cztery siewki phal. hieroglyphica. A tutaj zdjęcia z operacji i w ich nowym lokum, razem z Sedireą japonicą, również przesadzoną do nowego podłoża o dobrej granulacji (jedna phal. hieroglyphica wylądowała w plastykowym pojemniczku po kukułkach z wypalonymi dziurkami
):

To na razie tyle
A ciąg dalszy jeszcze nastąpi
Trochę tego jest, no ale cóż...
No to zaczynamy
1. Pamiętacie, jak w połowie kwietnia pokazywałam basal keiki, które wyrosło na odratowywanym storczyku u mojej babci? Dziś wygląda już tak:
2. A później po wystawie pokazywałam mój nowy zakup - Masdevallia
3. No, a teraz paczuszka od Jolusi

4. I jeszcze przesadziłam siewki do sphagnum z różnymi dodatkami

To na razie tyle
A ciąg dalszy jeszcze nastąpi
- AnnaL

- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu nareszcie-zobaczyłam piękności. Basal keik pięknie rośnie, Twoje maluszki śliczniuchne, ale się nad nimi napracowałaś. Powodzenia 
Początek mojej przygody.
))
-
Rafael1979
- 100p

- Od: 29 sty 2008, o 16:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.