Aeracja,wertykulacja.(Odnowa - renowacja trawnika)

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Oinone
200p
200p
Od: 16 paź 2010, o 08:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Renowacja Trawnika

Post »

Dzięki! Tak zrobię!

Aha - i Oinone to kobieta ; )
jimmisek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 31 lip 2015, o 17:50

Wertykulacja,areacja jak wykonać prawidłowo

Post »

Witam Serdecznie
Proszę o radę.
Działka 10a,ziemia nawieziona-słaba ziemia.
Trawnik posiany w zeszłym roku,trafiłem najpierw na ulewę co zmyło mi nasiona,potem na upały lato 100 lecia.
Trawa wzeszła,jako tako gołych placków nie mam ale jest rzadka.
Nie wiem czy dobrze kombinuję ale chce przeprowadzić wertykulacje potem aeracje,następnie posypać piachem,dosiać trawę nawieź azotem-czy to dobre rozwiązanie.
Mam gościa co za 10a ze sprzątaniem powiedział mi 450zł,wypożyczenie wertykulatora-aeratora spalinowego kosztuje 50zł za dobę :D
Więc cena mówi sama za siebie,pytanie jak mam prawidłowo wykonać wertykulację?
Doczytałem ze najpierw wzdłuż potem wszerz naokoło 10mm,następnie to samo naokoło 20-30mm,ale też doczytałem żeby nie wykonywać tego zabiegu na młodym trawniku.
Proszę o rade bo sam nie wiem co mam robić a trawnik mam brzydki.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wertykulacja,areacja jak wykonać prawidłowo

Post »

jimmisek pisze: Mam gościa co za 10a ze sprzątaniem powiedział mi 450zł,wypożyczenie wertykulatora-aeratora spalinowego kosztuje 50zł za dobę :D
Zabawne jest to że ktoś znalazł "gościa" co mu wciśnie taki badziew za 50zł... nie ma takiego urządzenia :roll:

Wstaw zdjęcia tej "ziemi" to zobaczymy jak to wygląda.
jimmisek
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Re: Wertykulacja,areacja jak wykonać prawidłowo

Post »

Nie zrozumiałeś,pewny Pan który wykonuje swoim urządzeniem tą usługę ze sprzątaniem bierze za to 450zł,a wypożyczenie gdzie indziej czyli firmy ze sprzętem budowlanym i ogrodniczym kosztuje 50zł za dobę i robię to osobiście ja.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
jimmisek
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Re: Odnowa - renowacja trawnika(areacja,wertykulacja)

Post »

Kolego "PiotrekP" i co myślisz na te rozwiązanie co chcę przeprowadzić?
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja bym wertykulację sobie w tym roku odpuścił bo trawnik tego nie wymaga. Jak już to zrób aerację i piaskowanie. To jest sprzęt którym się to wykonuje https://www.google.pl/search?q=aeracja+ ... eCbWAsM%3A i nie znajdziesz go w cenie 50zł. widać że gleba jest zbita. Trawnik będzie wymagał dożo nawozu i wody. Jeżeli to są zdjęcia po zimie to trzyma się całkiem nieźle.
jimmisek
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Proszę powiedz mi jeszcze czy mam dosiewać trawę bo jak widać na 3 i 5 zdjęciu mam braki w trawie i w sumie pasy brakującej trawy na działce,czy trawa się rozkorzeni czy ją dosiewać?
Ile mam liczyć piasku na 10a i jakiej frakcji,bo oczywiście muszę zakupić.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dosiewkę sobie odpuść. Piasek 0,5-1mm. 2 tony spokojnie powinno wystarczyć. Przed zabiegiem nisko skoś trawę.
Awatar użytkownika
sztefan
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 kwie 2016, o 11:27
Kontakt:

Post »

Też jestem zdania, że nie ma sensu robić wertykulacji w tym przypadku. Zbędna praca na chwilę obecną ... Lepiej postawić na areację i fakt można użyć do tego specjalnej maszyny, ale są też bardziej domowe rozwiązania, czyli np. użycie zwyczajnych wideł:) Można też zainwestować w specjalne kolczaste nakładki na buty ;)
:)
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widly czy buty z kolcami poprawia sytuacje na jakiś miesiąc . Jeszcze bardziej zageszczasz grunt tym "patentem".
Awatar użytkownika
sztefan
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 kwie 2016, o 11:27
Kontakt:

Post »

Tylko, nie wszystkich stać na specjalne urządzenia. Choć jeśli komuś zależy to warto oczywiście zainwestować :)
:)
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A kto mówi o kupowaniu ? Przy obecnych cenach wypożyczenia szkoda inwestować żeby przeprowadzać ten zabieg co 2 lub trzy lata :wink:
Awatar użytkownika
Katiusza
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 kwie 2016, o 21:21

Post »

My za wertykulator i areator Raptor 2300S (3w1) daliśmy 4 stówki z groszami wraz z przesyłką. W tym roku wypożyczenie sprzętu w naszym mieście to 100 zł za dobę (tak mówił sąsiad). Szczerze to wolę kupić i mieć swoje niż wypożyczyć, co też za bardzo mi się nie opłaca, bo cztery wypożyczenia to koszt nowego urządzenia. Areujemy trawnik 1-2 razy w roku, wczesną wiosną i jesienią jeśli jest taka konieczność.
jimmisek
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Katiusza pisze:My za wertykulator i areator Raptor 2300S (3w1) daliśmy 4 stówki z groszami wraz z przesyłką.

To coś czyli "Raptor" napędzane gniazdkiem nadaje się do torfu,mowa jest o konkretnym spalinowym Weltykulatorze,Aeratorze który spokojnie spełni swoją role na 10A nawiezionej ziemi,zbitej,twardej gdzie nie gdzie z kamieniem.
Awatar użytkownika
Katiusza
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 kwie 2016, o 21:21

Post »

Tak dla sprostowania, torfowej ziemi nie mamy, raczej gliniasta, twarda. Kamienie mamy wybrane, chyba że gdzie niegdzie trafi się kamuszek średnicy 2-3 cm, ale to to staram się zbierać. Działkę mamy 6 arową z domkiem jednorodzinnym. Chcieliśmy elektryczną bo jest tańsza od spalinowych, zwłaszcza że możemy się spokojnie podłączyć do gniazdka. Dla naszych potrzeb na takiej powierzchni maszyna ta sprawuje się całkiem nieźle ;-) Fakt faktem na dużych powierzchniach taka z kabelkiem słabo się sprawdzi, a za dobrą spalinową trzeba trochę grosza wyłożyć.

Ja z takim zapytaniem. Czy jedynym sposobem, na wyrównanie ziemi między kępami trawy są grabie? Może po kolei. Mamy mały kawałek ziemi gliniastej z 3 letnią młodą trawką. Trawa zamiast ładnie się rozłożyć na ziemi, zbiła się w kępki tworząc"góry doliny". Chciałam zasypać je kompostem i wyrównać grabiami powierzchnię tylko to równanie różnie wychodzi :-/ Może macie sprawdzone pomysły jak zrobić by było dobrze?? Nie wiem czy wertykulacja zda egzamin w tym przypadku. Arearowaliśmy trawnik ok miesiąca temu i nim zawertykulowałabym muszę jeszcze kawałek odczekać. Znając życie będzie sucho i nici z moich planów :-/
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”