Leśny ogród Moni68 cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję, Rysiu, za miłe słowa :D :D Od 10 strony zdjęcia powinny się wyświetlać, zapewne jak zwykle fotosik strajkuje.
Rysiu, czasu przydałoby się więcej, ale nauczyłam się systematycznej pracy w ogrodzie- codziennie minimum trzy godzinny temu poświęcam. Gdyby ograniczało się to tylko do weekendów, nie dałabym rady wszystkiego ogarnąć. Poza tym lubię sobie posiedzieć na tarasie z dobrym winem, poczytać i popatrzeć jak wszystko rośnie :lol: :lol:
Jeszcze raz dziękuję, pozdrowienia przekażę na pewno :D :D
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Anitaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2008, o 14:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja też tak uważam dobra lampka wina na tarasie i miło patrzeć jak to wszystko rośnie. :wink: :D
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zdecydowanie, Anitko :D :D
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Ja Twój ogród podziwiam na bieżąco ,tylko nie zawsze pozostawiam po sobie ślad :wink: bo co tu można napisać :? tylko tyle ,a może aż tyle :roll: Pięknie jest u Ciebie :shock: Twoje rododendrony mnie zadziwiają swoimi rozmiarami i ja pewnie nigdy takich nie będę miała ,bo moje mają gorsze warunki :? Las to jednak idealne siedlisko dla nich :D Powiedz mi czy masz Borówki czerwone ,bo gdzieś czytałam ,że powinno je się sadzić z rododendronami :wink:
Macie czas posiedzieć z winkiem na tarasie :shock: bo ja latem to tylko jak jacyś goście się zjawią to mam chwilkę ,żeby usiąść , posiedzieć i podziwiać ,a tak to ciągle jest coś do zrobienia :lol: Czasami tak sobie myślę ,że jakiś ogrodnik by mi się przydał :roll:
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bożenko, miło mi, że mnie odwiedziłaś :D Jestem dobrze zorganizowana, a przynajmniej tak mi się wydaje :lol: :lol: i staram się mieć czas na wszystko :) Oczywiście, zawsze jest coś do zrobienia, ale przy systematycznej pracy jakby trochę mniej... Prawdopodobnie lata spędzone w tropikach nauczyły mnie innego podejścia do życia- staram się smakować każdą chwilę, a dystans do siebie i świata nadaje egzystencji posmak harmonii. Życzę Ci tego z całego serca, bo naprawdę warto wyhamować :)

Borówek czerwonych nie mam (czy to żurawina??), jedynie sporo krzaków amerykańskich. Bożenko, masz krzewy, o jakich ja mogę tylko pomarzyć :)
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniko w temacie o żurawkach wyczytałam,że masz rośliny z okolic Bydgoszczy...Czy masz jakieś namiary na tę szkółkę? mam w Bydgoszczy i okolicach sporo znajomych, więc może ktoś z nich zrobiłby mi przysługę...
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo, niestety, nie mam...a w dodatku straciłam kontakt z osobą, która mi je przysłała :cry:
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

MONIKO.
Masz cudowny leśny ogród .Wszystko co w nim rośnie takie piękne i dorodne .
Widać ,że masz bardzo dobrą rękę do kwiatów .Zwłaszcza rododendrony -bajeczne .
Na razie mam 1 ,ale w tym roku planuję kilka dokupić ,szczególnie takie o dość intensywnych barwach .
Chętnie znów do ciebie wpadnę ,aby nacieszyć oczęta .

CHCIAŁO BY SIĘ JUŻ WIOSNY .
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, dziękuję za odwiedziny i miłe słowa :D :D Rododendrony polecam, bo to wyjątkowo piękne i wdzięczne krzewy. Kolejne nowe odmiany będę sadzić wiosną :)
Przy okazji szukania siewek ciemierników zrobiłam przegląd w ogrodzie...niestety, na wiosnę przyjdzie jeszcze trochę poczekać. Zaczynają co prawda kwitnąć prymule, ale przebiśniegi jeszcze nie wyszły. Ku mojemu zdziwieniu wiciokrzew Browna ma młode listki.
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Moni, to moze pod Rh, liliowce ?
One dobrze czują się z kwasolubnymi i większość zaczyna kwitnienie,
gdy Rh, już przestają być tak bardzo dekoracyjne...
Tu, można oko zawiesić :wink:
http://jardinsmichelcorbeil.com/tp/index.php?cPath=77
Jo37
500p
500p
Od: 20 sty 2009, o 10:32

Post »

Nareszcie znalazłam Twój ogród . Przypadkowo znalazłam to forum i od razu taka miła niespodzianka . Ja nie mam jeszcze aparatu cyfrowego i nie mogę pochwalić się swoimi tulipanami .
ale moze na wiosne ....
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Haniu, dziękuję za rady :) Sporo liliowców już zamówiłam :)

Jo37, dziękuję za wizytę :) Czy my się znamy? :)
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Witaj Monia! :D

Rozłożyłam sobie Twój ogród na raty i teraz już jestem na bieżąco.
Jakże inny od mojego jest ten Twój kawałek ziemi!
Wspaniale na pewno się w nim żyje, odpoczywa. I jakie piękne koncerty ptasie masz wiosną!
Ciekawa jestem, czy do cywilizacji masz daleko? I czy pracujesz zawodowo, skoro możesz
poświęcić na ogród codziennie te 3 godziny?
Ja niestety nie mam złudzeń - dopóki tylko jeżdżę w weekendy na działkę, nie mam co
szaleć z różnymi pięknymi roślinami.
A taki zeszyt też w tym roku muszę sobie założyć, bo po zimie już kompletnie nie wiem,
gdzie co rośnie, nie mówiąc, że zapominam nazw niektórych roślin. :oops:

Mam pytanie - co to są za rośliny? Na pierwszym zdjęciu chodzi mi o te zielone listki po lewej stronie.

Obrazek Obrazek

I co to za słodki krasnoludek wśród roślin się chowa? :D

Obrazek

Cieszę się, że powklejałaś zdjęcia, które nie otwierały się na początku.
Hihi... mogłam sobie najpierw tylko wyobrażać jak ten Twój zakątek wygląda :wink:

Zimą masz zupełnie bajkową w tych swoich leśnych ostępach. I wyobrażam sobie tę ciszę ...
O takiej marzę przez całą zimę, gdy nie mogę być na mojej działce.
Zresztą jak mieszkałaś przedtem w mieście, to wiesz jak to jest ...
Pozdrawiam serdecznie
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00

Post »

Moniu i Wisienko, tak miło sobie gawędzicie, że mam ochotę się włączyć. Zeszyt nasadzeń jest nieodzowny. To znaczy ja go jeszcze nie założyłam, bo naiwnie sądziłam jesienią, że dobrze pamiętam co i gdzie sadziłam. Nic bardziej mylnego :oops: . W weekend robiłam obchód ogrodu i głęboko zastanawiałam się co też za różę posadziłam w danym miejscu i jak się ona nazywa. I co gorsza nie mogłam sobie przypomnieć, a przecież jesienia miałam cały plan nasadzeń w "małym palcu". Niestety. Minęło parę a naprawdę zaledwie 2-3 miesiące i czarne plamy w pamięci. Pocieszyłaś mnie Wisienko, że to nie tylko moja przypadłość. Moni, tyle razy byłam w Twoim ogrodzie i za każdym razem mnie urzeka. Już sobie wyobrażam, jak będzie wyglądąć, jak zakwitną RH i azalie. I wiesz co. Zawsze kiedy jestem w Twoim ogrodzie czuję jego zapach (wirtualnie niestety), świeży zapach lasu i lekki zapach kwiatów. Ciesze się, że wróciłaś na Forum.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Jo37
500p
500p
Od: 20 sty 2009, o 10:32

Post »

[quote="Monia68"

Jo37, dziękuję za wizytę :) Czy my się znamy? :)[/quote]

Tylko jednostronnie - zaglądałam do Twojego ogrodu na Floraforum . Jestem miłośniczką różaneczników,tulipanów i lasu . U Ciebie jest wszystko . Jeżeli pozwolisz będę do Ciebie zaglądać .
Pozdrawiam , Joanna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”