W moim LM nie mamarion215 pisze:Nasionka heliotropu są w LM
Heliotrop Cz.1
- rapunzel
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Heliotrop - pielęgnacja
- AgaNet

- Od: 26 sie 2010, o 11:00
Wyczytałam właśnie u ciebie w wątku że planujesz nimi róże podsadzić. Zapowiada się piekna rabatawanda7 pisze:Ano widzisz Aga, a ja miałam cię właśnie pytać twoim wątku o dalsze losy twoich heliotropków. MNie się ogromnie marzy, żeby podsadzić nimi moje białe róże
A ja cóż - jednak posieje te heliotropy znowu
-
Ulpen11
- 200p

- Od: 24 sty 2011, o 13:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kilka lat temu posiałam heliotrop. Zakwitł dopiero w lipcu. Może dlatego, że siałam go w marcu. Posadziłam w doniczce i stał całe lato na powietrzu. Zakwitł ładnie, ale potem w miarę jak rósł na wysokość zrobił się "pokraczny". Przycięłam go trochę, ale już nie zdążył ponownie zakwitnąć. Jak radzicie sobie z tym, żeby heliotrop miał cały czas ładny pokrój i kwiaty przez całe lato?
Pozdrawia Urszula.
- esony1

- Od: 27 lis 2010, o 20:09
U mnie heliotropy siane 25 stycznia całkiem nieźle sobie radzą, jest ich coraz więcej
, równolegle z heliotropem wykluwa się begonia bulwiasta i.... nie będę narzekać że heliotropy to maluchy
begonię podglądam przez szkło powiększające 
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- gorzka
- 100p

- Od: 7 sty 2011, o 14:24
u mnie dokładnie tak samo ale begonia coś się nie spieszy
a heliotropy musiałam już wciskać znów do ziemi bo wybiegły sobie
pozdrawiam Gocha
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy chcesz przez to powiedzieć, że wzeszły ci po dziesięciu dniachesony1 pisze:U mnie heliotropy siane 25 stycznia całkiem nieźle sobie radzą, jest ich coraz więcej, równolegle z heliotropem wykluwa się begonia bulwiasta i.... nie będę narzekać że heliotropy to maluchy
begonię podglądam przez szkło powiększające
- gorzka
- 100p

- Od: 7 sty 2011, o 14:24
moje siane były 23stycznia a wzeszły już ładnych kilka dni temu.zdążył już wybiec na jakieś 3 cm więc je spakowałam z powrotem
a pojedyncze nasionka szałwii trójbarwnej wychodzą mi po 2 dniach, ale wpadły do ziemi przypadkiem.
pozdrawiam Gocha
- Dyshia
- 1000p

- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja mam już cały gąszcz heliotropów, siewki zaczęły sie pokazywać po kilku dniach od wysiewu.
- esony1

- Od: 27 lis 2010, o 20:09
tak, mam już sporo maluchów ... miałam wątpliwości kiedy będą kiełkowac bo to były nasiona z zeszłego roku.. ale nie ma problemu z kiełkowaniem...wanda7 pisze:Czy chcesz przez to powiedzieć, że wzeszły ci po dziesięciu dniachNa opakowaniu piszą, że wschodzą po 28 dniach. Ja posiałam tydzień temu i zaczne się ich spodziewać dopiero po dwóch tygodniach
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- rapunzel

Ja wczoraj wysiałam nasiona heliotropu w miniszklarence we włóknie kokosowym. 
Heliotrop, mączlik - zwalczanie wywarem z tytoniu
Postanowiłem przezimować heliotrop na parapecie ale niestety zaatakował go mączlik. Niektóre źródła podają, że wywar z tytoniu pozwala się go pozbyć ale ja w to wątpię, bo przecież mączliki żerują na liściach tytoniu. Jakie są Wasze doswiadczenia? Co polecacie?
Nawiasem mówiąc udało mi się pozbyć latającej formy owada wielokrotnie pryskając kwiatka przeterminowanym środkiem na pchły ;P Chyba prędzej zabił je sam alkohol niż permetryna. No ale nie mam pewności czy pozbyłem sie jaj i larw.
Nawiasem mówiąc udało mi się pozbyć latającej formy owada wielokrotnie pryskając kwiatka przeterminowanym środkiem na pchły ;P Chyba prędzej zabił je sam alkohol niż permetryna. No ale nie mam pewności czy pozbyłem sie jaj i larw.
- asta6265

- Od: 8 sty 2012, o 12:01
U mnie siane 31 stycznia i na razie cichutko:)
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
- rapunzel

Re: Heliotrop, mączlik, tytoń
Na latające owady najlepsze są żółte tablice lepowe, ale skoro ich już nie ma, to jaja i larwy trzeba jakąś chemią wytępić. Metody typu roztwór czosnku czy inne czary mary to strata czasu, wiem, bo walczyłam z tym dziadostwem przez kawał lata.
Widzę, że wszyscy sieją, to ja też- jutro !
Na opakowaniu jest napisane, że wysiewać w marcu, ale bardziej wierze forumowiczom
To będzie pierwsza w moim życiu zabawa z nasionami, więc trzymajcie kciuki