Nowy ogród Jacka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak Ewo, to barbula na bank. Szkoda tylko, że tak słabo kwitnie. Może w przyszłym roku się rozkrzewi.

Agrowłókninę rozłożę Aniu pod kącik wypoczynkowy, ale pod rabaty? Musiałbym ją dość głęboko wkopać, bo bym przy każdym kopaniu na nią natrafiał. Kocica radzi pryskać oprócz roundapu chwastoxem. Może spróbuję, a póki co pozbywam się takich pospolitych chwastów, z którymi wszyscy mamy do czynienia.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agrowłóknina jest świetna - tylko nie na każdą rabatę się nadaje.
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku a ja muszę ci napisać że całkiem spore poletko przekopałam w maju prawie wszystko udało mi się wybrać.A skrzyp został ale pojedyńczy więc to nie jest już taki problem.
Na jesień zasiałam poplon,niedawno przekopałam na "ostrą skibę" :roll: i teraz czeka do wiosny.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

agnieszka72 pisze:Jacku a ja muszę ci napisać że całkiem spore poletko przekopałam w maju prawie wszystko udało mi się wybrać.A skrzyp został ale pojedyńczy więc to nie jest już taki problem.
Na jesień zasiałam poplon,niedawno przekopałam na "ostrą skibę" :roll: i teraz czeka do wiosny.
No to pocieszyłaś mnie Aga, że to moje przekopywanie i wybieranie chwastów ma sens. Też myślę, że większość tego skrzypu jednak wyrwę. Cieszę się, że nie jestem osamotniony w swoich ziemnych pracach. No niestety, żeby cieszyć się ładnym ogrodem, trzeba zacząć od rzeczy najmniej efektownych i przyjemnych.
A z tą agrowłókniną Izo to nie wiem, jak głęboko ją wkopywać :?:
Dzięki dziewczyny, że wpadłyście do mnie.
Kilka jesiennych barw:
Obrazek

kopytniki niedawno posadzone
Obrazek Obrazek

nachyłek niezmordowany
Obrazek
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

No tak Jacku, z tym przekopywaniem to u Ciebie może i jest sens. Pewnie masz inną ziemię niż ja. Ja nie jestem w stanie tu wbić szpadla Fiskars w glebę......Ziemia bardzo żyzna, mokra i ciężka, ale wyrwanie z niej perzu jest niewykonalne, przekopanie także. Męczę się więc chemią, a potem dopiero posiłkuję łapkami własnymi :wink:
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

Jacek

agrowłókninę nie wkopujesz, rozkładasz ją na ziemi a na nią korę :lol:
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

Witaj Jacku!

i nie ulegaj modzie porzadkowania wszystkiego ........pokrzywy tez masz dobre chociaz niewielkie :lol: ..........sa niedocenianym zródłem zasilania [ gnojowica,wywar, ekstrakt itd].......zostaw moze troche miejsca dla dzikiej nieokiełzanej natury bo jest sprzymierzencem ogrodnika:)
masz miejsce!
bez "dzikich zakatków" bedziesz skazany na chemie a po latach silne zasolenie i wymiane ziemi

zawsze jest cos za cos 8)

zapowiada sie u Ciebie ciekawie

pozdrawiam
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kocica pisze:No tak Jacku, z tym przekopywaniem to u Ciebie może i jest sens. Pewnie masz inną ziemię niż ja. Ja nie jestem w stanie tu wbić szpadla Fiskars w glebę......Ziemia bardzo żyzna, mokra i ciężka, ale wyrwanie z niej perzu jest niewykonalne, przekopanie także. Męczę się więc chemią, a potem dopiero posiłkuję łapkami własnymi :wink:
Tak Ewo, dosyć dobrze u mnie się kopie na te dwa szpadle, choć oczywiście korzenie skrzypu sa dużo dłuższe. Ale trudno. Cieszę się, że ta ziemia i pulchna i żyzna, bo nie tylko dalie ale i dynie dobrze rosły bez nawożena. A już niedługo będę miał swój kompost, na co czekam niecierpliwie, bo już mam dość kupowania ziemi w workach! Jak pilnie potrzebuję kompost, to nawet nie czekam dwa lata tylko taki na pół rozłożony głębiej wkopuję pod rośliny już po roku.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tess pisze:Jacek

agrowłókninę nie wkopujesz, rozkładasz ją na ziemi a na nią korę :lol:
Witaj Tess! No to agrowłóknina nie dla mnie - lubię zmieniać, przesadzać, a agrowłóknina by mi tylko utrudniała. Już wolę korę albo wióry takie jak u Grzesia. No i częściowo chciałbym mieć ogród na tyle gęsto zarośnięty, by dla chwastów nie starczyło miejsca. Wiem, że nie jest to całkowicie możliwe ale przynajmniej tak zrobię z tymi roślinami, które się do zagęszczania nadają.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

minismok pisze:Witaj Jacku!

i nie ulegaj modzie porzadkowania wszystkiego ........pokrzywy tez masz dobre chociaz niewielkie :lol: ..........sa niedocenianym zródłem zasilania [ gnojowica,wywar, ekstrakt itd].......zostaw moze troche miejsca dla dzikiej nieokiełzanej natury bo jest sprzymierzencem ogrodnika:)
masz miejsce!
bez "dzikich zakatków" bedziesz skazany na chemie a po latach silne zasolenie i wymiane ziemi

zawsze jest cos za cos 8)

zapowiada się u Ciebie ciekawie

pozdrawiam
Dzięki Minismoku za odwiedziny! Dzikich zakątków u mnie nie zabraknie. Poza 700 metrowym ogródkiem jest jeszcze spory obszar wokół domu i tam na dzikość będzie miejsce. Natomiast 700m2 ma być czyściutkie i uporządkowane. Niestety odzywa się mój zwyczaj do porządkowania wszystkiego wokół i niemieckiego porządku. Ale zdaje sobie sprawę, że nawet jakbym chciał, nie dam rady sam utrzymać idealnej czystości, bo bym musiał nic innego nie robić tylko sprzątać i pielić :lol: Poza tym wokół mnie nieużytki więc zawsze trochę chwastów przelezie i do mnie. No ale wspaniale wypielęgnowane ogrody Eweliny, Grzesia i innych forumowiczów motywują do walki z chwastami.
Już robiłem gnojówkę z pokrzyw, ale chyba będę musiał więcej o tym poczytać, bo nie wiedziałem co i jak, i w końcu to wszystko się zepsuło i musiałem wylać. Pokrzywy mają piękne żółte korzenie. Jak już nie ma łodyg, to łatwo je wyrwać. Poza tym lubię zupę z pokrzyw i czasem dodaję do sałatki :lol:
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

[quote="Jacek P.... Jak pilnie potrzebuję kompost, to nawet nie czekam dwa lata tylko taki na pół rozłożony głębiej wkopuję pod rośliny już po roku.[/quote]

Moja mama parę lat temu nie czekała nawet na wpół rozłożony kompost, tylko wkopywała resztki kuchenne na głębokość szpadla. Co tam wtedy na grzędzie nie wyrosło :lol: : melony, ziemniaki... czekałam tylko, aż jabłonka jak jej wykiełkuje :;230
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Mam nadzieję,że wiosną i ja już będę miała własny kompost. A kompostownik oprócz ogrodowego zielska dostaje odpadki kuchenne. Odkąd M wrócił to nawet fusy z kawy zbieram ( ja pijam tylko rozpuszczalną...)
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Jacku masz talent do wykorzystywania nie tylko roślin w ogrodzie. Konary, beczki, nawet buty :P

Nie wiem co powie mój zięciu jak mu jednego podbiorę ;:1
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Już kiedyś pisałam że ślicznie jest u Ciebie :D :D :D
kwiaty w butach bardzo mi się podobają, wybacz ale ten pomysł od Ciebie zgapię :wink: pozdrawiam
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

zanna pisze:[quote="Jacek P.... Jak pilnie potrzebuję kompost, to nawet nie czekam dwa lata tylko taki na pół rozłożony głębiej wkopuję pod rośliny już po roku.
Moja mama parę lat temu nie czekała nawet na wpół rozłożony kompost, tylko wkopywała resztki kuchenne na głębokość szpadla. Co tam wtedy na grzędzie nie wyrosło :lol: : melony, ziemniaki... czekałam tylko, aż jabłonka jak jej wykiełkuje :;230[/quote]
Rozbawiłaś mnie Aniu :lol: Nie miałem takich doświadczeń, ale jeśli już, to chciałbym, żeby mi wyrosło drzewko szczęścia :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”