Albion daje dużo rozłogów .
Z truskawkami bywa tak , że niby przezimowały a póżniej ledwo zipią . W takim przypadku trzeba przekroić i sprawdzić czy nie
doszło do częściowego przemarznięcia .
Piszę o tym bo ponoć mrozy nadchodzą .
Jak będą dobrze rosły to się cieszyć . Słabowate - jedną wykopać i szyjkę korzeniową przekroić , jeśli będą brązowe pierścienie
to przemarznięcie . W zależności od stopnia przemarznięcia można ratować i regenerować system korzeniowy .
Dodam jeszcze co ja myślę o temperaturze , od której powinno się okrywać rośliny bo jest zagrożeniem .
Większość żródeł podaje , że jest to -10 stopni . Z moich doświadczeń jest tak , że bardziej zależy to od
kondycji rośliny , okrywy śnieżnej , wysuszających wiatrów natomiast temperatura jest drugorzędna .
Marconi_exe pisze: ↑14 lut 2025, o 13:18Evien czy to na jakąś produkcję towarową? Bo jak nie to każda odmiana zaowocuje do końca maja.
Marku
Żadna produkcja towarowa, przez ostatnie lata miałem truskawki w doniczkach wiszących w szklarni dojrzewały szybko, niestety w lecie miały już za gorąco i nie raz po prostu mi padały, coś tam dosadzałem i tak przez kilka lat w sumie się zaniedbały. W tamtym roku zlikwidowałem wszystkie i chce wysadzić nowe na ten rok - choć myślę o wykonanie takiej doniczki kolumnowej z rury PCV .
Mam w szklarni w skrzynkach takich balkonowych odmianę Senga Sengana. Taką samą mam na zewnątrz. Nie pamiętam czy dojrzewają w maju ale sporo wcześniej niż te w gruncie. Po owocowaniu wystawiam skrzynki na zewnątrz i właściwie o nie nie dbam. Jesienią gdy już usunę ze szklarni pomidory, doprowadzam je do porządku i wracają do szklarni.
Myślę że Twoje mają latem za gorąco.
Uprawiał ktoś odmianę Harmony ? Na all...gro jest sprzedawca z Czech , różnych odmian drzewem i krzewów owocowych .
W ofercie ma odmiany u nas niespotykane .
anulab dzięki za podpowiedź w sprawie tego sprzedawcy. Nie wiem, jak duże będą roślinki, ale faktem jest, że większość odmian truskawek jest u nas nie spotykana. Zamówiłam Malwinę, Asię i Renaissanse. Malwina jest bardzo późną odmianą. Ma ją Niew... ale tylko w ilościach hurtowych dla plantatorów. Truskawki - owoce Asia kupiłam 2 lata temu i były duże, smaczne, jędrne.