bioy pisze: ↑28 sty 2026, o 14:30
anulab pisze: ↑28 sty 2026, o 06:53
Co myślicie o mikoryzie Great White Premium proszek ? Skład bogaty ,ma w składzie grzyby mikoryzowe,trichodermę i bakterie probiotyczne.
Też się nad nią zastanawiam, ma bardzo szeroki skład. Niby opakowanie nie duże, ale bardzo wydajne.
Jeśli dobrze liczę, opakowanie 28,3 g powinno wystarczyć na zamikoryzowanie 1500 sadzonek w doniczce o pojemności 1 litra.
Przy cenie 80 zł koszt zastosowania na jedną sadzonkę to nieco ponad 5 groszy.
Dla porównania mikoryza Symbivit 750 g, kosztująca obecnie 51 zł, wystarcza na 50-55 sadzonek 1 litowych (w zależności od formy aplikacji). Zatem koszt zastosowania to około 1 zł na sadzonkę.
Tak mnie zaciekawiło te 1500 sadzonek - ale jest zapis, że podlewać co 2/3 tygodnie ... więc ilość spada.
Na innej stronie jest zapis
"
W przypadku używania mikoryzy do już zasadzonych/przesadzonych roślin, należy wykonać niewielkie otwory w podłożu tak, aby preparat mógł dotrzeć do systemu korzennego rośliny. Do każdego otworu należy wsypać 5g mikoryzy."
co już w ogóle zaniża ilość sadzonek zamikoryzowanych, nawet nie dając tych 5g
Druga sprawa, piszą o 16 gatunkach mikoryzy, z czego tylko 9 "zadziała" faktycznie na pomidora.
Wychodzi na to, że GWP to dużo wszystkiego na raz, coś się trafi, a do tego powoduje to bardzo dużą konkurencję na starcie.
Symbivit jest mikoryzą bardziej celowaną, bo zawiera tylko gatunki współpracujące z pomidorem (ogólnie z warzywami).
Do tego mikoryzę najlepiej dawać bezpośrednio na korzenie, bez przelewania całego podłoża (jak w pierwszej metodzie).
Ja zamierzam użyć Symbivitu - wcześniej rozrobionego z wodą, która "zrobi" z niego żel. Przy pikowaniu będę maczał korzonki w tym żelu.
Wcześniej, tak jak chyba już pisałem, podłoże zaszczepię Trichodermą i Bacillus (parę dni przed wysiewem). A po mikoryzie, pójdzie Fungilitic oraz BIO-mieszanka biologiczna która zawiera Azotobacter sp., Polyangium sp., Pseudomonas sp., Rhizobium, Streptomyces spp., Trichoderma sp.