Witam wszystkich,
jestem starym członkiem forum, który niedawno wrócił do Polski. Najpierw chcę zacząć tutaj. Krety nie są pożyteczne.
Synonimy słowa „kret”
Niżej znajduje się ogólnikowy spis wszystkich synonimów słowa kret:
antagonista, awanturnik, buntownik, burzyciel, demagog, destruktor, intrygant, judziciel, kłótnik, mąciciel, mąciwoda, niekonformista, niespokojny duch, niszczyciel, nonkonformista, piekielnik, pieniacz, podjudzacz, podżegacz, prowodyr, prowok, prowokator, rebeliant, rozrabiacz, rozrabiaka, sabotażysta, spiskowiec, światoburca, warchoł, wichrzyciel, wywrotowiec, zadziora, Barabasz, bazyliszek, blagier, bystrzak, chytra sztuka, chytry lis, cwaniaczek, cwaniak, cwaniura, cwaniurka, cyrkowiec, dobry numer, donosiciel, dwulicowiec, fałszywiec, farbowany lis, faryzeusz, filut, frant, hipokryta, jezuita, jucha, kabel, kalkulator, kapuś, kolaboracjonista, kolaborant, kombinator, konfident, krętacz, kuglarz, lawirant, lepszy numer, lis, lisek, matacz, mądrala, mistyfikator, niezły numer, obłudnik, paliwoda, pozorant, przechera, przeniewierca, renegat, spryciarz, sprytna bestia, sprzedawczyk, stary lis, stary wróbel, szarlatan, szczwany lis, szpenio, szpieg, szprync, wiarołomca, wilk w jagnięcej skórze, wilk w owczej skórze, zaprzedaniec, zawistny, zdrajca, dwulicownik, podgryzacz, tartuffe, zakłamaniec, agent, bezpieczniak, szpicel, tajniak, wywiadowca, fałszerz, geszefciarz, handlarz, kramarz, kupczyk, lichwiarz, macher, manipulator, nabieracz, naciągacz, paskarz, podszczuwacz, rębajło, spekulant, szachraj, szuler, aferzysta, hałaburda, skandalista, wikłacz,
Kret jest pod ochronny
Należy pamiętać, że powodujący wiele szkód w ogrodzie kret jest chroniony przez prawo obowiązujące w Polsce. Można i należy z nim walczyć, jednakże wyrządzanie krzywdy temu ssakowi jest zabronione. Pełnej ochronie podlegają osobniki, które znajdują się poza ogrodami, polami uprawnymi, szkółkami leśnymi, lotniskami trawiastymi, obiektami sportowymi oraz ziemnymi konstrukcjami hydrotechnicznymi. Jedyne działania jakie mogą zostać podjęte w momencie wystąpienia kreta w ogrodzie lub na terenie innych, wymienionych powyżej, terenów, to przenoszenie albo płoszenie. Takie działania walki z kretem nie narażają człowieka na konsekwencje w postaci sankcji. Jeśli kret żyje na terenie człowieka, niszcząc go, mogą zostać podjęte czynności mające na celu pozbycie się kreta.
Polska to katastrofa ekologiczna przez krety.

Tak wyglada pola po Kretow i tego wybuch Nornikow (Microtus Arvalis) rok 2020, najpierwse Kret rijal, i Nornica od razu po ja. Prosze po patrz na googlemaps o kola Ucieszkow i zobacz ile pola byli zrita przez Kretow, i to byla rok na rok takie uszkodzenie. Wybuch tego Nornica wedlug komisja europejski studia bedzie teraz co 3 do 5 lat przez zmian klimata. I nie wiedza co maja robic, po czytalem tego studia i w kilka panstwa kazde ekspert nawet Polak, nie zrobili po laczenie przez Kretow i norników. krety stanowią siedlisko norników. Rolnikow nic zrobila do poki byl juz za pozne, cale pole juz byli zrity na max i rzucili tony trucz, sad za domem prawie pol ton poszlo i zatruł wszystko bezkrytycznie wszystkie drapieżniki.
a zabijanie nadal ma miejsce, ponieważ ludzie nadal trują norniki, nie robiąc nic w sprawie przyczyny problemu. Wydaje się, że Agrobizness TV polska uważa, że krety są pożyteczne. Za każdym razem, gdy mówią o środowisku lub schemacie ekologicznym, filmują kretowiska i są dumni, że chronią krety.

Wszystkie zniszczenia w promieniu 5 km wokół Ucieszkowa zostały spowodowane przez nie więcej niż 300 kretów. Wiem, bo zabiłem prawie wszystkich. Kiedy znajdę czas, napiszę i wyjaśnię dokładnie, co się dzieje i to nie jest to, co myślisz. Jeden kret wyrządza około 1,5 hektara widocznych szkód i jest to rozłożone na kilometry.
Pozdrawiam Scott