Tulipany - nasze FOTO i identyfikacja odmian 2019 - i dalej...

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tulipany cz.5

Post »

Sezon zamknęły
Nightrider

Obrazek

Green Wave

Obrazek
Awatar użytkownika
rosliny
200p
200p
Od: 11 sty 2015, o 14:35

Post »

U mnie w tym roku bardzo skromnie, coś poczęstowało się moimi cebulkami..... ;:145 ;:145 ;:145 ;:145

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Danuśka
Awatar użytkownika
Maciek13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 cze 2017, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Wykopaliście już cebulki tulipanów? Jak Wam przyrosły? Ja muszę przyznać, że jestem bardzo zaskoczony. Jeszcze nigdy nie miałem tak dorodnych cebulek. Poza tym bardzo się rozmnożyły. Niebawem wstawię zdjęcia. :D
Awatar użytkownika
FikuMiku
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2020, o 08:08

Post »

Tak, moje już od 2 tygodni wykopane i właśnie wyschły do końca w koszach na słoneczku (w deszczowe dni chowałam je pod taras, żeby na nie nie padało. Nie mogłam już patrzeć na te zdechłe liście leżące na ziemi - trochę za wczesnie wykopałam, zobaczymy, co z nich będzie za rok.
Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
[color=#4040F Pelargonioza Fiku Miku cz.1
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Nie powinno się trzymać wykopanych cebul bezpośrednio na słońcu, bo mogą się poparzyć i zrobić miękkie.
Moje już dawno wykopałem i muszę się wziąć za oczyszczenie i posortowanie ich. Suszą się w skrzynkach w stodole. Na ich miejscu już wykiełkowała fasola szparagowa. :D
Awatar użytkownika
Syriusz
200p
200p
Od: 7 paź 2017, o 15:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja rok temu straciłem kilkadziesiąt cebul bo właśnie prażyłem je na pełnym słońcu... A to powinno się w przewiewnym cieniu, ew z małą ilością słońca suszyć. Sama lipcowa temperatura i wiatr zrobi swoje (no i należy je dobrze zabezpieczyć przed deszczem) - ja swoje suszę na zewnątrz parapetu okna północnego. Póki co innego miejsca nie wynalazłem... Trochę za dużo mam tych odmian no ale co zrobić jak się jest uzależnionym hehe. Teraz jesienią będę sadził chyba do donic 15l lub na grządkę...
Awatar użytkownika
grzes993
200p
200p
Od: 24 wrz 2015, o 20:36
Kontakt:

Post »

Dokładnie. Cebule tulipanów powinno się suszyć w ciemnym i przewiewnym miejscu. W poprzednim roku straciłem kilka tysięcy sztuk bo nie zauważyłem malutkiej dziurki w dachu magazynu przez którą przez 2 miesiące dostawało się światło słoneczne.
Awatar użytkownika
rosliny
200p
200p
Od: 11 sty 2015, o 14:35

Post »

We wrześniu posadziłam tulipany w innym miejscu niż we wcześniejszych latach, niestety .... pewien szkodnik spałaszował wszystkie przesadzone tulipany ;:145 ;:145 ;:145
A miało być z porzytkiem dla tulipanów.... ;:131
Zakupiłam miesiąc temu nowe nabytki, tym razem pójdą na stare miejsce.
Pozdrawiam Danuśka
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Właśnie w Biedronce zakupiłam parę opakowań tulipanów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Część wsadziłam na nową rabatę a część czeka aż wsadzę na inną grządkę.
Awatar użytkownika
FikuMiku
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2020, o 08:08

Post »

ewita44, już, tak szybko wsadziłaś? Nie boisz się, że puszczą zielone?
Ja planuję wkopywać cebulki dopiero za jakieś 2-3 tygodnie.
Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
[color=#4040F Pelargonioza Fiku Miku cz.1
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

FikuMiku
Jak w zeszłym roku kupowałam na dożynkach cebule tulipanów to dowiedziałam się od sprzedawcy , że tulipany wsadza się od września do października. Choć ja też w zeszłym roku wsadzałam cebule do gruntu nawet w listopadzie (jak kupiłam na obniżce w biedrze). Zobaczymy, na razie wsadziłam dwa opakowania. Z resztą trochę poczekam bo będą przesadzenia na rabatach.
Awatar użytkownika
Syriusz
200p
200p
Od: 7 paź 2017, o 15:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pewien znany pomarszczony brytyjski ogrodnik w swoim znanym programie mówi, że sadzi tulipany późno - coś koło listopada a nawet z początkiem grudnia - ja również z braku czasu i również wyczekując obniżek w internetowych sklepach - sadzę późno. Przynajmniej nie wykiełkuje tuż przed zimą. Zazwyczaj na wiosnę wszystko kwitnie dobrze (za wyjątkiem minionej już wiosny - ale to chyba jak pisałem pogoda coś popsuła bo były u mnie kilka dni niezłe przymrozki jak już tulipany miały pączki...)
Awatar użytkownika
wiridiana
500p
500p
Od: 1 maja 2017, o 22:22

Post »

Miałam ten pomarańczowy i czerwony. Muszę dokupić bo są piękne.

Ja dziś w Lidlu kupiłam czarnego tulipana i ciemnoczerwonego, narcyzy i zawilce. Jedną wielką główkę czosnku czarodzieja.
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22

Post »

W ubiegłych latach zawsze sadziłam tulipany gdzieś tak w połowie września i różnie mi rosły. W tym roku wstrzymam się do października. Zobaczymy, czy opóźnienie terminu sadzenia coś pomoże. Niestety zdaję sobie sprawę, że negatywnie na wzrost cebul mogą wpłynąć zawirowania pogodowe zimą i wczesną wiosną, a zwłaszcza dłuższe okresy bardzo ciepłej i suchej pogody, no ale na to nie mam już wpływu.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Awatar użytkownika
Laelia
200p
200p
Od: 17 lis 2013, o 13:44

Post »

Mój dziadek zawsze mówił, że tulipany sadzi się w ostatnią niedzielę września. Tak sądzę i jest ok. Ale jak się zdarza wyprzedaż to wsadzone w listopadzie też kwitną.
Pozdrawiam
Magda
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”