Borówka amerykańska - 9 cz.

Drzewa owocowe
Zablokowany
Bea_znad_morza
200p
200p
Od: 10 gru 2014, o 12:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Borówka amerykańska - 9 cz.

Post »

toolpusher pisze:Co to ja mam 5 krzaczków 3 -4 letnich to wykopanie ich to nic zresztą jak korzenie dalej są jedną bryłą w formie doniczki.
Jak chcesz wykopywać, a uważam, że warto w takiej sytuacji, to może przygotuj jedną porządną rabatę kwaśną np 2 x 3 m.

Licz około 1 m2 powierzchni na borówkę. Potem i tak ją będziesz ciął. Zabezpieczenie folią brzegów i spodu z dziurami oczywiście. W środku torf kwaśny, piasek, trociny itp. Myślę, że zużyjesz jakieś 5 worków torfu wysokiego. Szczegóły na pewno znajdziesz w internecie: posty Edicool'a z początku wątku albo w książce K. Pliszki.

Pierwsze borówki u mnie na działce były sadzone na grubej folii w celu ograniczenia odpływu wody na piaszczystej glebie. Po kilku latach wykopałam jedną borówkę aby ją przenieść i okazało się, że folia jest nienaruszona. Myślę, że wytrzyma jeszcze wiele lat w ziemi. Jak przygotujesz takie stanowisko to będzie ono trwałe wiele lat.
Pozdrawiam
Beata
Bea_znad_morza
200p
200p

Post »

Przepraszam za post pod postem, nie mogę już edytować i poprawić.

Znalazłam post Edicool'a, w którym opisuje takie stanowisko pod borówki:

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p4096445

Warto skorzystać z porady przy przygotowywaniu nowej rabaty.

Nie poleca na spód folii, pewnie chodzi o utrudnianie odpływu wody. Jednak u mnie na piaszczystej glebie jest inna sytuacja.
Pozdrawiam
Beata
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

darstenka pisze:Torf juz kupiony. Sciółka spod sosen nawieziona.
...a pH w tym czym rośnie zmierzone? czy może bez bicia przyznajesz się do używania twardej wody do podlewania bez opamiętania? :lol:
Awatar użytkownika
toolpusher
500p
500p
Od: 5 maja 2017, o 12:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ok dziękuję wszystkim za rady. Ja mam folię i dołki dość głębokie. Kiedyś niedawno wybrałem je do spodu i stwierdziłem że woda nie stoi i podłoże na spodzie jest wilgotne ale nie przesadnie. Jak radził pelikano zrobiłem nowy dołek pod nowe nasadzenie ok 0,75m średnicy głęboki na 0,5m wlałem 20l wody i patrzyłem kiedy wsiąknie. Po 10min już jej nie było.
Bea: Przeczytałem ten post edicoola. Dobry pomysł z ta siatką na gryzonie. Nie mam trocin niestety ale piwo mam - muszę włożyć tylko do lodówki. Postaram się coś załatwić. Trociny zamierzałem aplikować od góry.

Pelikano: Zwykle myślałem, że ziemia kompostowa jest ziemia kwaśną ze względu na procesy w niej zachodzące. Czyż nie po to się kompost wapnuje aby zrównoważyć tę kwaśność w celu lepszej pracy bakterii?
Awatar użytkownika
darstenka
100p
100p
Od: 23 cze 2008, o 16:17

Post »

pH będzie zmierzone w weekend.
Dam znać ile wyjdzie.
x-p-11
---

Post »

toolpusher pH kompostu mieści się zazwyczaj w przedziale ok. 6,0 - ok. 7,8 (nooo poniżej ale blisko 8) Dlatego namawiałem cię żebyś sprawdził, czy to aby na pewno to był dobry kompost, bo dobrze zmineralizowany (zrobiony z róznych materiałów) będzie miał pH blisko obojętnego czasem nawet lekko kwaśne. Jeśli taki dodałbyś do b. kwaśnego torfu, to odczyn nie powinien zmienić sie jakoś wyjątkowo na niekorzść dla borówki. Kompost słabo zmineralizowany jest zasadowy.
Poza tym jestem w mniejszości :wink: uważam, że pH podłoża dla borówki nie powinno być za niskie, tzn poniżej 4,5

I przemyśl użycie siarki jako bufora, lub wymieszania z podłożem - wymieszana zadziała gdzieś za ok. rok
Awatar użytkownika
toolpusher
500p
500p

Post »

pelikano11 pisze:toolpusher pH kompostu mieści się zazwyczaj w przedziale ok. 6,0 - ok. 7,8 (nooo poniżej ale blisko 8) Dlatego namawiałem cię żebyś sprawdził, czy to aby na pewno to był dobry kompost, bo dobrze zmineralizowany (zrobiony z róznych materiałów) będzie miał pH blisko obojętnego czasem nawet lekko kwaśne. Jeśli taki dodałbyś do b. kwaśnego torfu, to odczyn nie powinien zmienić sie jakoś wyjątkowo na niekorzść dla borówki. Kompost słabo zmineralizowany jest zasadowy.
Poza tym jestem w mniejszości :wink: uważam, że pH podłoża dla borówki nie powinno być za niskie, tzn poniżej 4,5

I przemyśl użycie siarki jako bufora, lub wymieszania z podłożem - wymieszana zadziała gdzieś za ok. rok
Stałem dzisiaj w sklepie ogrodniczym nad tą siarką granulowaną za 9zł. I jej nie kupiłem bo wąż mi wyszedł z kieszeni. Mam 5 krzaków a już sam koszt materiałów przekroczył 200zł. Krzaczki, torf, piasek, kora, kora przekompostowana, folia, siatka przeciw gryzoniom, elektrolit, siarczany, nawóz itp. Wiem że to hobby i to się tak nie liczy ale.. wrodzone skąpstwo zwyciężyło :oops: .
Pomyślałem że będę zakwaszał samym elektrolitem - przecież woda z podlewania też będzie przesiąkała do podłoża. Mam dołek wyłożony cały folią więc strefa kontaktu będzie znikoma.
Co do kompostu to robię go głównie ze ściętej trawy z trawnika. Potem taką trawę mieszam z piaskiem i z dobrą ziemią i dolomitem i wsypuje do dołu w ziemi gdzie mam zrobiony kompostownik. Polewam wodą każdą warstwę z z rozpuszczonym przyspieszaczem do kompostu. Z ciekawości zmierzę pH tego kompostu jak się zrobi. Szacuję, że udział ziemi kompostowej w moim podłożu nie przekraczał 1/7 części - około 15%.
x-p-11
---

Post »

toolpusher pisze:Stałem dzisiaj w sklepie ogrodniczym nad tą siarką granulowaną za 9zł. I jej nie kupiłem
No i dobrze, bo musiałbyś jeszcze kupić młotek :;230
Awatar użytkownika
toolpusher
500p
500p

Post »

Zmieliłbym w maszynce do mięsa :heja
x-p-11
---

Post »

:lol:

Ale ale
toolpusher pisze:wlałem 20l wody i patrzyłem kiedy wsiąknie. Po 10min już jej nie było.
to niezbyt dobra wiadomość...co to za łąka? (dobrze pamiętam?) Może masz tam kopalnię żwiru, której jeszcze nie odkryłeś :lol:
Bea_znad_morza
200p
200p

Post »

toolpusher pisze: Co do kompostu to robię go głównie ze ściętej trawy z trawnika. Potem taką trawę mieszam z piaskiem i z dobrą ziemią i dolomitem i wsypuje do dołu w ziemi gdzie mam zrobiony kompostownik. Polewam wodą każdą warstwę z z rozpuszczonym przyspieszaczem do kompostu. Z ciekawości zmierzę pH tego kompostu jak się zrobi. Szacuję, że udział ziemi kompostowej w moim podłożu nie przekraczał 1/7 części - około 15%.
Chyba tutaj jest źródło Twojego problemu z borówkami. Dolomit do borówek ;:oj
Pozdrawiam
Beata
x-p-11
---

Post »

Bea_znad_morza pisze:Dolomit do borówek ;:oj
Bea jeszcze nie posadzone chyba...ale czekamy....na pomiar pH tego kompostu, bo ten co został już wymieszany z torfem (15%) i z czymś jeszcze dał 6,2
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2015, o 11:42

Post »

toolpusher przestrzegam przed stosowaniem takiej ilości trawy do borówek, przenawozisz je i będą problemy. Trawa w s.m zawiera ok 7% wapnia dodawanie jeszcze dolomitu do kompostowania to mogiła dla borówek, druga sprawa to skład proporcjonalny za dużo potasu. Trawę można zastosować w niewielkiej ilości jako ściółkę. Borówka to roślina o niewielkich wymaganiach pokarmowych stąd często proponowane komponenty do jej uprawy to trociny i igliwie.
Pozdrawiam. Jacek :uszy
Awatar użytkownika
toolpusher
500p
500p

Post »

Wykopałem wszystkie borówki i zakwasiłem ziemie do wartości około 4 co pochłonęło 2 litry elektrolitu i pół dnia pracy. Dodałem jeszcze trocin iglastych i trochę więcej piasku. Założyłem siatkę przeciw gryzoniom dałem torfu z lasu i igliwia wypiłem jedno piwo jak radził edicool i teraz będę czekał aż się borówka odwdzięczy. ;:108
Jutro jeszcze powtórzę pomiar gdy się przeżre/przereaguje.
Tam gdzie nie stosowałem ziemi kompostowej w najstarszej borówce też było pH 6.
Pelikano co czasu wchłaniania tej wody trzeba wziąść margines na nornice których pełno mam. Wystarczy że woda znajdzie korytarz sobie.
x-p-11
---

Post »

toolpusher pisze:zakwasiłem ziemie do wartości około 4 co pochłonęło 2 litry elektrolitu
jak to się ma np do tego co wyszło Nowemu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p5595525
Jak Ty to robiłeś? jeśli chcesz jeszcze drążyć temat oczywiście..
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”