Ketmia i jej zielony zakątek

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 cze 2006, o 10:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ketmia i jej zielony zakątek

Post »

Mało się ostatnio udzielam w moim wątku. Dzieje się to tak główne dlatego, że bardziej działam na zewnątrz.
Musiałam zlikwidować kokornaka oraz wszystkie moje skyrockety. Nie wyglądały dobrze, ponieważ rosły w cieniu. Lepiej od nich czuło się pnącze, które wplątało się korzeniami między korzenie iglaków, i nie mogłam pozbyć się tylko jego. Wiedziałam, że predzej czy później kokornak zawładnie całym terenem przed domem, a tego chciałam uniknąć, żeby nie mieszkać  jak hobbit. :wink:
Obecnie sytuacja jest opanowana, samodzielnie wykarczowałam pnie siedmiu kilkumetrowych jałowców i czekam na hortensje od Adriana z naszego forum :).
Czekam, a jednocześnie przesadzam :wink: .
Poniżej osteospermum, a za nim niecierpki. Na wysiew czeka jeszcze szałwia trójbarwna.

Obrazek

Biedronkowe róże. Miałam nie kupować, a jednak! Bladoróżowa 'Dessa' wydała mi się taka elegancka! Niestety, jeszcze śpi. :roll:

Obrazek

Lepiej mają się dwie fioletowe różyczki 'Lila Wunder'. Już wypuściły czerwone pędy. Na zdjęciach jedna jeszcze przed posadzeniem.

Obrazek
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Elu pięknie :) fakt nie ma czasu na forum jak działasz w terenie :) Wschody widzę ładnie rosną, róża na zdjęciu prezentuje się pięknie oby tak samo kwitła :)
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariuszu, oby ta róża w ogóle się obudziła! Na razie nic na to nie wskazuje. Jej dwie koleżanki 'Lila Wunder' już dawno powypuszczały pędy, a ta nic! Ale daję jej jeszcze szansę...
Dziś tak się narobiłam, bo miało padać, a nawet wręcz lać. Założyłam sobie, że przed deszczem szybciutko posadzę dwie nowe roślinki skalniakowe, rozsypię nawóz oraz oczyszczę skrzynię z ziemi żeby ją przygotować do naprawy, bo odpadła cała podłoga. A tu deszcz przesunęli :wink: na poniedziałek... I tak do zmierzchu zasuwałam. Ale w końcu każdy tak odpoczywa jak lubi. :D
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj pogoda w kratkę. Pada, leje, wieje, jakieś krupy lecą z nieba, a za chwilę słońce. I znów to samo... Wyszłam na chwilę porobić zdjęcia, bo coś mało mam ich w tym sezonie.

Zamiast siedzieć na forum, zajmowałam się karczowaniem jałowców. Kosztowało mnie to sporo czasu i energii. Robię miejsce dla nowych hortensji. Tak to teraz wygląda :).

Obrazek

przy okazji pobytu w Tesco zaopatrzyłam się nowy Rh 'Elegans Roseum '

Obrazek.

Po deszczu wszystko mokre...

Obrazek

Rododendron nieśmiało zaczyna kwitnąć

Obrazek

W zeszłym sezonie kupiłam na straganie starca. Pani mówiła, że zimuje w gruncie. Trochę sceptycznie do tego podeszłam. Ale nie myliła się.

Obrazek

Ostatnio mam wrażenie, że bluszcz chce przejąć kontrolę nad ogrodem. Wycięłam pędy z ciężkimi czarnymi owocami. Pod spodem okazało się, że jest łyso. Teraz muszę się pogodzić z takim widokiem.

Obrazek

Moja porzeczka kwitnie i owocuje niezawodnie.

Obrazek

Czy czereśnia będzie miała w tym roku owoce? Oby...

Obrazek

Mój dzielny klonik budzi się do życia po chorobie w zeszłym sezonie. Trzymajcie kciuki, aby mu się udało!

Obrazek

Oto bratki uratowane z Bricomarketu. Były przecenione i takie jakieś wczorajsze. W gruncie nabrały wigoru.

Obrazek

W zeszłym roku dostałam od koleżanki z pracy judaszowe srebrniki

Obrazek

Skalnicę kupiłam tej wiosny. Nie mogłam się doczekać, kiedy skalniak ożyje po zimie.

Obrazek

A to już moja mała domowa plantacja :wink: .

Obrazek

Hortensje w miniszklarence posadzone wbrew zaleceniom fachowców. Ponoć pędy pobiera się dopiero latem. Jednak te patyczki po dłuższym pobycie w wodzie dostały małych kiełków. Ciekawe, czy coś z tego będzie?

Obrazek
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Elu napracowałaś się przy karczowaniu jałowców. ;:180 Też miałam zaprojektowany żywopłot z nich, ale w porę się doszkoliłam i zrezygnowałam. Nawet na słońcu brzydko się starzeją. ;:222 Pelargonie ładnie rosną. ;:138 Skalnica od razu ożywia mocnym kolorem skalniak. ;:215 Hortensje z patyków długo się ukorzeniają, dwa, trzy miesiące. Trzeba się uzbroić w cierpliwość. ;:131 Spokojnej pracy w słońcu życzę. ;:3
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj, Soniu :). Czekam, aż pogoda wreszcie się ustabilizuje, tzn. będzie się można wygrzewać. Bo dziś u nas jest naprawdę brzydko :roll: .

Na te hortensje liczę bardzo, bo to 'Vanille Fraise'. U nas w centrum ogrodniczym zaszaleli i tak jak zwykłe mają po 29, to ta odmiana akurat jest po 45. Ja mam dwie takie, ale przyznam, że d... nie urywają, jak to się mówi :wink: . Może jak będą starsze, to pokażą na co je stać.
A z tym żywopłotem z jałowców, to nawet nie szło płotu pomalować, bo kłuły niemiłosiernie i nieustannie się osypywały. Musiałam coś z nim wreszcie zrobić, zwł. jak jeden zaczął się przewracać na ogrodzenie i istniało ryzyko, że zniszczy samochód sąsiadki.
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Długi majowy weekend w ogrodzie = trening funkcjonalny na okrągło.
Nareszcie mój ogród zaczął jakoś wyglądać, bo pogoda nas nie rozpieszczała, więc zamiast siedzieć w ogrodzie, lepiej było się poruszać. Usunęłam definitywnie jałowca chińskiego, który był uschnięty oraz korzeń wiśni, która nie mogła owocować, gdyż jednak rosła w zbyt dużym cieniu. Posiałam wszystko jak leci, ciekawe, co z tego wyjedzą mi ślimaki: ślazówkę, gipsówkę, zwrotnicę, czarnuszkę, lwie paszcze, 2 rodzaje aksamitek oraz resztkę nasion nemezji i ubiorków.
Posadziłam też mojego nowego 'Roseum Elegans'. Zajęło mi to sporo czasu, bo stanowisko przygotowałam wyjątkowo starannie. Jeśli nie będzie chciał rosnąć, to to już będzie mój ostatni egzemplarz - przerzucę się na azalie :roll:
Część truskawek posadziłam do donic, ciekawe, czy będą chciały rosnąć i owocować na tarasie, gdzie temperatury latem są wysokie. Ale może wtedy nie będę dzielić się owocami z bandą ślimaków. :wink:

Mój skalniak po pierwszej zimie. Większość roślin przeżyła, więc kiedyś będzie więcej kolorów.

Obrazek

Widok judaszowych srebrników umilał mi pracę w ogrodzie.

Obrazek

Pigwowiec kwitnie w tym roku intensywnie. Ciekawe, czy owoców będzie dużo.

Obrazek
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taki gość mnie dzisiaj odwiedził. A jaki zachłanny! Od razu dwie kulki :wink: .

Obrazek

Mój najstarszy i niezniszczalny klematis 'Blue Bird' w pełnym rozkwicie.

Obrazek

Nowe bylinki na skalniak. W Auchan przeceny i byliny z firmy Świerk można kupić za niecałe 3 zł.

Trochę żółte listki, ale w gruncie powinien wydobrzeć.

Obrazek

rozchodnik oregoński

Obrazek

rozchodnik ostry

Obrazek

rojnik 'Jubilee'

Obrazek

Na pierwszym planie dzwonek Poszarskiego 'Stella'

Obrazek
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu skalniaczek zaczyna tętnić życiem ;:63 pięknie będzie jak wszystko podrośnie i zakwitnie :) Clematis pięknie się prezentuje, moje mam nadzieję, że ruszą, bo są świeżo posadzone, ale te mrozy wiosenne im na pewno nie sprzyjają :(
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariuszu, też mam do posadzenia clematisa, Mrs Cholmondeley, ale czekam na 15 maja. Może wtedy się ociepli.
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uff, w nocy przymrozki. Opatuliłam wszystko, co się dało. Ogród wygląda mniej więcej tak jak pokój Jasia Fasoli przed remontem :wink: . Ciekawe, czy potem zdołam wszystko ładnie poodkrywać i o czymś nie zapomnę. Ciekawe, jak długo roślina może bez uszczerbku przebywać bez światła? Niektóre byliny schowałam pod doniczkami, a hortensje pod kartonami. :roll:
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu oby roślinki dały radę, myślę że dwa, trzy dni bez światła powinny dać radę, ja u siebie nic nie okryłem :( mam nadzieję, że mróz pójdzie bokiem :)
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja zawsze obawiam się, że w trakcie moich zabiegów zabezpieczających część większych roślin dostaje po gałęziach. Jedna róża ucierpiała na 100%, bo okrywałam ją resztką agrowłókniny i to jeszcze z latarką w zębach :wink:
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Słoneczko, wróć! ;:3
Tak bym chciała posadzić już to wszystko, a ciągle mi przybywa!
Dziś kupiłam różę 'Leonardo da Vinci', a jeszcze nie posadziłam 'Ascot'
A tyle jeszcze zieleniny na tarasie, a to nie koniec :wink:

Obrazek
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”